Ana Sayfa / KÜLTÜR/SANAT / Mersin’de Kürtçe tiyatronun yasaklanmasına tepki gösterildi

Mersin’de Kürtçe tiyatronun yasaklanmasına tepki gösterildi

Çukurova Sanatçılar Platformu, Amed Şehir Tiyatrosu’nun Kürtçe “Tartuffe” oyununun yasaklanmasına tepki gösterdi.
Çukurova Sanatçılar Platformu, Amed Şehir Tiyatrosu tarafından oynanan “Tartuffe” Kürtçe oyunun Adana ve Mersin’de yasaklanmasını protesto etti. Mersin Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan açıklamada Kürtçe“Be ziman jiyan nabe” ve “Zimane me hebuna me ye” yazılı dövizlerin taşındı.
Açıklamaya HDP il ve ilçe yöneticileri, TUAY-DER, AKKAY-DER, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin yanı sıra çok sayıda kişi ile sanatçı katıldı. Çukurova Sanatçılar Platformu adına konuşan sanatçı Cejna Saruhan yasaklamaya tepki göstererek “Halklar tarihiyle, kültürleriyle ve dilleriyle vardır. Varlıkları yaşamaları ve devamlılıkları buna bağlıdır. İnkarcı ve asimilasyona dayalı gelişen her politika o halkın varlığını hedeflemektir. Türkiye cumhuriyeti kuruluşunda itibaren diğer halkları, kültürleri ve inançları inkar etmiş ve yok olmaları için de özel bir politika uygulamıştır. Başta Kürt halkı olmak üzeri diğer halklara ve kültürlere yönelik uygulamalar ve yasaklar hükümetler değişse de sistematik olarak devam edilmiştir. Varlığını ve kültürünü yaşatmanın zemini ve imkanları ortadan kaldırılmış, oluşan zeminleri de çeşitli bahanelerle ve yasal olmayan gerekçelerle engellemektedir. Son dönemde Kürt kültürüne ve muhalif sanatçılara yönelik baskılar ve yasaklamalar daha da artarak devam etmektedir. Son olarak 5 -6 Haziran 2022 tarihinde Amed şehir tiyatrosunun Kürtçe olan ‘Tartuffe’ oyunu güvenlik gerekçesiyle hem Adana hem de Mersin Valiliği tarafından iptal edilmiştir. ‘Tartuffe’oyunun tarihi ve içeriği bilinmektedir. Yüzlerce defa oynanmış ve güçlü bir seyirci kitlesine sahip olan böylesi bir tiyatronun engellenmesinin hiç bir yasal dayanağı yoktur. Tamamıyla keyfi bir yönetim tarzından kaynağını almaktadır. “
Kültürümüze ve sanatımıza yönelik gelişecek her engelleme ve yasağa karşı tavrımızı güçlü bir şekilde ortaya koyacağımızı buradan söylüyoruz.” diyen Saruhan,” Hiç bir baskı ve engelleme bizi sanatsal faaliyetlerimizden geri tutmayacaktır. Kendisini sosyalist, demokrat ve halkçı olarak gören tüm kurum ve bireylerin de bu tür anti demokratik ve inkarcı tutumlara karşı tavır almaya çağırıyoruz.  Biz sanatçılar, siyasetçiler ve emekçiler olarak bu anti demokratik ve faşizan uygulamaları reddediyor ve kınadığımızı da belirtmek istiyoruz” diye konuştu.
Açıklamanın ardından katılımcılar erbane eşliğinde Kürtçe şarkı söylenilerek halay çekildi.
PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Perihan Koca: Tarım Şirketlerinin Denetlenmeleri ve Kısıtlanmaları Gerekiyor

Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca meclis genel ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir