Ana Sayfa / Manşet / DEM Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan: “Mahpus İsmail’in keyfi uygulamalarla 7 kez tahliyesi ertelendi”

DEM Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan: “Mahpus İsmail’in keyfi uygulamalarla 7 kez tahliyesi ertelendi”

DEM Parti Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, Afyonkarahisar 1 Nolu Tipi Cezaevi’nde tutuklu Dijwar Nesri İsmail’in idare ve gözlem kurulu tarafından çeşitli bahanelerle 7 kez tahliyesinin ertelendiğini söyledi. Bozan, ayrıca cezaevi müdürünün tutuklu İsmail’e, “Ben buradayken sen çıkamazsın” sözünü kullandığı bilgisini aldığını vurgulayarak konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Av. Ali Bozan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde 33 yıldır tutuklu bulunan Dijwar Nesri İsmail’in İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 7 kez tahliyesinin ertelenmesinin gerekçelerini sordu.

CEZAEVİ MÜDÜRÜ: “BEN BURADAYKEN SEN ÇIKAMAZSIN”

Milletvekili Bozan, Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Dijwar Nesri İsmail 05.09.2021 tarihinde 30 yıllık tutukluluk şartını tamamladığını belirttiği soru önergesinde; “Mahpus İsmail’in şartlı tahliye edilmesi gerekirken idare gözlem kurulu kararıyla henüz tahliye edilmemiştir. İsmail, 33 yıla yakın süredir hapiste tutulmaktadır. Kurul tarafından sunulan gerekçelerle 3 yıllık süreçte infazı devam ettirilmektedir. Dijwar Nesri İsmail, infazı uzatılan 384 mahpus içinde en fazla uzun süre infazı yakılan mahpus olmuştur. Bu konuda cezaevi müdürü Ali Haydar Zeray’ın durumu şahsileştirdiği iddiaları tarafımıza iletilmiştir. Tahliyenin önündeki en büyük engel olarak görülen cezaevi müdürü Zeray’ın Dijwar’a  ‘Ben buradayken sen çıkamazsın’ sözünü kullandığı belirtilmiştir. 27 Şubat 2024’de Dijwar, kendisini görmeye giden avukatına şartlı tahliyesinin 12 Mart’a ertelendiğini, hala kurulun önüne çıkartılmadığını ve cezaevi müdürünün odaya gelerek kendisini tahliye ettirmeyeceklerini sözlü olarak tehdit eder gibi söylediğini iletmiştir. 12 Mart tarihine gelindiğinde ise kurul tarafından mahpus Dijwar Nesri İsmail’in tahliyesi 6 ay daha uzatılmıştır. Böylelikle mahpus İsmail’in tahliyesi kurul tarafından 7’nci kez uzatılmıştır. Bir sonraki kurul kararı için de 12 Eylül 2024 tarihi verilmiştir” ifadelerini kullandı.

“SORUŞTURMA KOMİSYONU GÖREVLENDİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Milletvekili Bozan, yanıtlaması üzerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a şu soruları sordu:

“1-) Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde mahpusların hukuki haklarının idare yönetimleri tarafından keyfi olarak aşılmamasını sağlamak adına ne sıklıkla denetimlerde bulunuyorsunuz ve en son hangi tarihte söz konusu cezaevinde denetimde bulundunuz?

2-) Mahpus Dijwar Nesri İsmail’in İdare ve Gözlem Kurulu tarafından 7 kez tahliyesinin ertelenmesinin gerekçeleri nelerdir ve bu gerekçelerinin hukukla izahı var mıdır?

3-) Mahpus İsmail’in tahliyesinin önündeki en büyük engelin cezaevi müdürü Ali Haydar Zeray’ın konuyu şahsileştirdiği ileri sürülmektedir. Bu konuda hem mahpustan hem de avukatlardan bilgiler tarafımıza sözlü olarak bildirilmiştir. Bu konuya dair bir soruşturmanız söz konusu mudur?

4-) Bir mahpusun 7 kez tahliyesinin ertelenmesinin hukuki açıdan normal olmadığı aşikardır. Bu kararı alan İdare ve Gözlem Kurulu üyeleri ve sunulan gerekçelere ilişkin bir soruşturma komisyonu görevlendirmeyi planlıyor musunuz?”

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Gürol Akbaş, Basın Bayramı’nı kutladı

CHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Gürol Akbaş, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir