Ana Sayfa / Manşet / Gözaltılara tepki: “Arkadaşlarımızı geri alacağız”

Gözaltılara tepki: “Arkadaşlarımızı geri alacağız”

Yeşil Sol Parti Mersin İl Örgütü ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır merkezli 21 ilde yapılan operasyonu basın açıklamasıyla protesto etti. Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, gözaltıları “Siyasi soykırım operasyonu“ olarak yorumladı. Koca, Seçimlere Ali Cengiz oyunlarıyla start verdiler. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, siyasi operasyonlarla rehin aldıkları arkadaşlarımızı geri alacağız dedi.

Mersin’de Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile Özgür Hukukçular Derneği, Diyarbakır merkezli 21 ilde yapılan gözaltıları basın açıklamasıyla protesto ederek, gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Aralarında gazeteci, sanatçı, avukat ve siyasilerin de olduğu 150’yi aşkın gözaltılara ilişkin Özgür Çocuk Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamaya; ÖHD’li avukatlar, Yeşil Sol Parti Mersin İl Örgütü yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin il ve ilçe yöneticileri, Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

SARIYILDIZ: “BU OPERASYONLARIN AMACINI ÇOK İYİ BİLİYORUZ”

Gözaltılara tepki gösteren HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, “Bir siyasi soykırım operasyonsonucu aralarında genel başkan yardımcılarımızın, MYK üyelerimizin, parti temsilcilerimizin, gazetecilerin, avukatların olduğu 110 arkadaşımız gözaltına alındı. Bizler bu operasyonların amacını çok iyi biliyoruz. Bu siyasi soykırım operasyonları sıkışmış, miadını doldurmuş AKP-MHP faşist iktidarının kendini bir sonraki döneme aktarmak için kullandığı operasyonlardır. Dönemi bitmiş iktidarın son 19 günlük süreci kaldı ve 14 Mayıs’ta demokratik kitle örgütleri olarak bu operasyonların amacına ulaşamayacağını buradan bir kez dile getiriyoruz dedi.

KOCA: ARKADAŞLARIMIZI GERİ ALACAĞIZ”

Bugün sabaha siyasi bir soykırım operasyonuyla, aslında siyasi bir tezgahla uyanmış olduk” diyen Perihan Koca, şunları söyledi:

Diyebiliriz ki bugün itibariyle AKP-MHP faşist koalisyonu20 gün kala seçime start vermiş durumda. Seçimlere siyasi soykırım operasyonlarıyla, kumpas davalarıyla, tezgahlarla, Ali Cengiz oyunlarıyla start verdiler. Çünkü faşizmin inşasına giden yolda devlet şiddetinden, baskıdan, operasyondan, savaş politikalarından, yalanlardan dolanlardan başka vaat edecekleri başka hiçbir şey kalmamış durumda. HDP’ye kapatma davaları açtılar, siyasi kumpas davalarıyla arkadaşlarımızı bugün siyasi rehine olarak tutuyorlar. Ülkenin dört bir yanında kazanılmış haklarımızı gasp etmeye çalışıyorlar. Kayyum politikalarıyla bu halka boyun eğdirmeye çalıştılar. Ama işte tüm tezgahlara, işlenen tüm suçlara rağmen biz bugün buradayız. Mersin’den sesleniyoruz: Bilsinler ki, ne yaparlarsa yapsınlar siyasi operasyonlarla rehin aldıkları arkadaşlarımızı geri alacağız.”

KAYA: “GÖZALTILAR HUKUKA AYKIRI

Konuşmaların ardından ise ÖHD Mersin Şube Eşbaşkanı İbrahim Kaya, hazırladıkları ortak basın metnini okudu. Gözaltı sürecinin insan haklarının temel ilkelerine aykırı bir biçimde gerçekleştiğini belirten Kaya, “Her gün adliyelerde duruşma ve iş takibi yapan meslektaşlarımızın haber verilmesi veya çağrılması halinde ifade verebilecek durumda olmasına rağmen hukuka ve insan hakları temel ilkelerine aykırı bir biçimde ev baskını ile gözaltına alınması ile başlayan hukuka aykırı süreç dosyada gizlilik kararı alınması ve 24 saat avukat kısıtlaması kararı ile devam etmiştir” dedi.

İktidarın, yaklaşan 14 Mayıs seçimlerinden dolayı gözaltı operasyonları ile halkın haber alma hakkını ve muhalefeti etkisiz hala getirmeyi amaçladığını söyleyen Kaya, “14 Mayıs yaklaştıkça rejiminin sona ereceği gerçeğiyle yüzleşen siyasal iktidar, 20 yılı aşkın süredir devam ettirdiği politikalarıyla insan hakları mücadelesini sekteye uğratmak adına; yargı eliyle savunmayı, halkın haber alma hakkını ve muhalefeti halen etkisiz hala getirmeye çalışmaktadır. Toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini; avukatlar, hakikati ortaya çıkaran basın emekçileri ve siyasetçiler üzerinde de sürdürmeye devam etmiştir” dedi. Gözaltınan alınanların serbest bırakılması çağrısı yapan Kaya, ÖHD olarak yasalara ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı tüm girişimlere karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Mersin Uluslararası Limanı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Kutladı

Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında liman çalışanlarının çocuklarıyla ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir