Ana Sayfa / KADIN / TÜSİAD Mersin’de iş dünyasıyla buluştu, iş dünyası kaygılarını dile getirdi

TÜSİAD Mersin’de iş dünyasıyla buluştu, iş dünyası kaygılarını dile getirdi

Çukurova SİFED’in ev sahipliğinde TURKONFED ve TÜSİAD’ın yeni dönem vizyonlarını iş insanları ile paylaşmak üzere düzenlediği “Anadolu Buluşmaları’nın ilki Mersin’de düzenlendi. Buluşmaya TISİAD, GİŞKAD, MESİAD ile iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Zirvede konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, Rusya Ukrayna savaşının Türkiye’yi olumsuz etkilediğini söyledi.

 Türkiye’nin önde gelen iş dünyası örgütleri olan TÜRKONFED ve TÜSİAD’ın iş birliğiyle düzenlenen ‘Anadolu Buluşmaları’nın ilk toplantısı Mersin’de Hiltonsa otelinde düzenlendi.

Toplantıya TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowaski, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Çukurova SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Gülcan Kış, TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, MESİAD, Hasan Engin, TISİAD Başkanı Mehmet Salih Çelik, TISİAD Başkan Yardımcısı Cavidan Demirağ, ADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Gizer, TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, GİŞKAD Başkanı Mürvet Beydağı, GİŞKAD Yöneticisi Deniz Fedai, Mepiad Başkanı Özcan Demir, ÇUGİDER Başkanı Sibel Gelbul, MERYAD Başkanı Coşkun Doğmuş, STK Temsilcileri il3 iş insanları katıldı.

Buluşmada konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, “Türkiye’nin küresel para politikasında değişimin eşiğinde emsallerine göre tercih ettiği farklı patika, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi ile riskleri daha da artırdı. Savaşla birlikte küresel ölçekte artmaya başlayan fiyatları da göz önünde bulundurarak, enflasyona karşı atacağımız adımlarda çok daha temkinli olmamız gereken bir sürece girdik. Hem dış finansman ihtiyacımız çok yüksek ve her geçen gün yükseliyor hem dövize erişim maliyeti artıyor hem de içeride şiddetli bir refah kaybı mevcut. Maalesef bu süreç de yüzde 11 gibi son derece yüksek büyüdüğümüz bir dönemde gerçekleşiyor. Nasıl bir büyüme tercih ettiğimizi tekrar değerlendirmeliyiz. Bugünkü gibi hızlı ve yüksek gözükürken aslında fakirleştiren bir büyüme mi istiyoruz yoksa fiyat istikrarının öncelikli olduğu, kalkınmayı sağlayan, refahı artıran sürdürülebilir bir büyüme modeli mi istiyoruz? Bugün itibarıyla ekonomide temenni ettiklerimizden her geçen gün uzaklaştığımızı, halihazırda açıklanan tüm rakamlar net ortaya koymakta. Üstelik henüz bu rakamlarda savaşın da etkisini görmüş değiliz” dedi.

2022 yılının zor geçeceğini savunan Kaslowski,; “Türkiye ekonomisi, krizlerle mücadeleyi iyi bilen, doğru adımlar atıldığı takdirde esnek ve güçlü bir ekonomidir. Bu süreçten ancak ve ancak doğru mücadele araçlarını doğru zamanlama ile kullanırsak en az hasarla çıkmamız mümkün olabilir.” diye konuştu.

“Geleceğe yeni bir anlayışla bakmak lazım”

Türkiye’nin içinde bulunduğu sarmaldan, geleceğe yeni bir anlayışla bakarak çıkabileceğini belirten Kaslowski, : “İki yıl süren pandemi, evrensel bir sağlık krizinin yarattığı yeni şartlar, artmakta olan enflasyon, enflasyonla derinleşen ekonomik sıkıntılar ve toplumsal eşitsizlikler, iklim krizi, jeopolitik gerilimler, savaşın toplumsal ve ekonomik etkileri geleceğe umutla bakmamızı zorlaştıran bir ruh halini beraberinde getirebiliyor. Ancak tam da bu tür zamanlarda ihtiyacımız olan yaklaşımın, içinde bulunduğumuz sarmaldan çıkmanın yolunun, geleceğe yeni bir anlayışla bakmak olduğuna inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Orhan Turan da Rusya Ukrayna savaşının tüm dünyayı etkilediğini belirterek  “Yaşanılan insani krizi yalnızca bölgemiz değil ekonomilerin ve en önemlisi bilginin bütünüyle küreselleştiği günümüzde tüm dünya hissediyor. Üstelik tüm dünya için zor geçeceği çok net olan bir dönemece, ne yazık ki çok kırılgan ve istikrarsız bir ekonomiyle giriyoruz. Faiz indirme politikasının ve rekabetçi kur politikasının bir sonucu olarak enflasyon çok yüksek oranlara çıktı ve kendimizi yüksek kur, yüksek faiz, yüksek enflasyon sarmalının içerisinde bulduk. Bu tablo, Türkiye’nin üreten, yatırım yapan, istihdam yaratan kesimlerini, başta nakit akışı, işletme sermayesi ve finansmana erişim olmak üzere pek çok alanda ciddi ölçüde zorlanıyor. İş insanlarımız bu öngörülemez ortamda bütçe ve yatırım yapamıyor. Ülke olarak hiç vakit kaybetmeden riskimizi düşürmemiz, ulusal ve uluslararası yatırımcılara güven verecek bir iklimi yaratmamız, demokratik ve ekonomik reformlar ile de bu iklimi kalıcı hale getirecek adımları bir an önce atmamız gerekiyor. Çünkü biz biliyoruz ki, Türkiye bugüne kadar tüm badireleri, kaygılarını değil hayallerini büyüterek atlatmıştır” dedi.

ÇUKUROVASİFED Başkanı Hüseyin Kış ise “Bölgemiz verimli toprakları, insan kaynağı, sağlık, tarım, turizm, sanayi, lojistik gücüyle birbirini tamamlayan ve bu alanlarda yatırıma hazır, güçlü bir bölgedir. Bununla birlikte denizaşırı çalışmalarla ülkemizden Orta Doğu, Afrika ve Avrupa’ya açılan bir kapı olup, ithalat ve ihracat konusunda hedefleri olan bir bölgeyiz. Bizler bu bölgede Adana ve Mersin olarak ayrı ayrı değil bir Çukurovalı bilinciyle adımlarımızı atıyor ve bölgemizin daha çok kalkınmasında güçlü bir metropol olarak hareket ediyoruz. Bununla birlikte ülkemizin kalkınması adına yapacağımız her çalışmada, sağlam adımlarla ve Türk iş dünyasının ortak hedeflerinden sapmadan bölgemize katma değer sağlayacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kurum temsilcilerinin konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. Basına kapalı olan bölümde toplantıya katılanlar söz alarak iş dünyasının yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.

TISİAD Başkan Yardımcısı Cavidan Demirağ, iş insanları olarak Rusya ve Ukrayna savaşından dolayı çok kaygılı olduklarını ve kötü giden Türkiye ekonomisinin bu savaştan dolayı daha da kötü duruma gelebileceğinden dolayı kaygılandıklarını söyledi. İş insanları önündeki engellerin kalkmasının önemli olduğuna dikkat çeken Demirağ, iş insanlarına gerekli desteklerin verilmesi çağrısında bulundu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

MHP MERSİN MİLLETVEKİLİ LEVENT UYSAL’DAN ANNELER GÜNÜ MESAJI

Milliyetçi Hareket Partisi Mersin Milletvekili ve MYK Üyesi Dr. Levent Uysal, anneler günü dolayısıyla mesaj ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir