Ana Sayfa / ÇEVRE / Mersin’de Çevre örgütleri zeytinlik alanların maden sahasına dönüştürülmesinin önünü açan uygulamaya tepkili

Mersin’de Çevre örgütleri zeytinlik alanların maden sahasına dönüştürülmesinin önünü açan uygulamaya tepkili

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri ve Mersin Çevre Platformu Derneği üyeleri Madencilik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle zeytinlik alanların maden tesislerine açılmasına karşı Mersin Gazeteciler Cemiyetinde basın açıklaması yaptı.

İki kurum adına basın açıklamasını Sabahat Aslan okudu. Zeytinciliğin gıda güvenliğinde, ekosistemde ve insan sağlığında çok önemli bir yeri olduğunu belirten Aslan, Türkiye’nin Dünyada, zeytin ve zeytinyağı üretiminde çok önemli üretici ülke konumunda olduğunu söyledi.

“ZEYTİNLİKLERİN TAŞINMASI KANDIRMACA”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasına ilişkin yönetmelik değişikliğinin 1 Mart 2022 tarihinde Resmî Gazetede yayımlandığını aktaran Aslan, “Madencilik Yönetmeliği’nin 115. maddesine eklenen fıkrayla, zeytinlik alanlarında madencilik faaliyetine izin verilmesi, zeytinliklerin taşınması, taşınan ve yok edilen zeytinlik alanı kadar alanın zeytinlik olarak tesis edilmesi hükmü getirilmiştir. Bu karar kandırmaca olup, bilimsel bir karar değildir. Zeytin alanları bütünsel bir ekosistemi kapsar. Bu yönetmelik zeytin alanlarımızın ekosistemine zarar vererek yok edecektir. Madencilik faaliyeti yapılan zeytinlik alanlarının tekrar eski zeytinlik konumuna getirilmesi, Taşınan ve yok edilen zeytinlik alanı kadar alanın zeytinlik olarak yeniden tesis edilmesi bilimsel olarak mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

“BU YASAYLA MİLYONLARCA ZEYTİN AĞACI YOK EDİLECEK”

Kirli teknolojilerin kurulumu ve işletimi sonucunda Türkiye’nin havası suyu ve topraklarının kirlenmiş olduğunu öne süren Aslan, “Gıdada kendine yeten ülkeler arasında iken son zamanlarda zeytin ve zeytinyağı hariç çoğu gıdayı dış ülkelerden ithal etmek zorunda kalmış ve gıda da dış ülkelere bağımlı olmuştur. Bu yönetmelik uygulanırsa milyonlarca zeytin ağacımız kirli teknolojilere alan açılması için yok edilecek, zeytin üretimimiz zamanla çok azalacaktır. Ülkemiz, emniyetle tükettiğimiz zeytin ve zeytin yağını ithal etmek zorunda kalacaktır. Zeytincilikten geçimini sağlayan çiftçilerimiz işsizliğe ve yoksulluğa mahkûm edilecektir” dedi. Mevcut bulunan zeytincilik yasasının çoğu bölgelerde kirli teknolojilerin, maden ocaklarının kurulumunu, rantı ve talanı da engellediğini söyleyen Aslan, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasına ilişkin yönetmelik değişikliği, halen yürürlükteki Zeytincilik Yasasına ve kamu yararına da aykırıdır” ifadelerini kullandı.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir