Ana Sayfa / DÜNYA / Kazakistan’da kaos devam ediyor: En az 40 ölü

Kazakistan’da kaos devam ediyor: En az 40 ölü

Kazakistan’da geçtiğimiz hafta yaşanan ciddi kargaşadan sonra, ülkede durum hafta sonu boyunca gergin kaldı.

Devlet televizyonunun İçişleri Bakanlığı’na dayandırdığı haberine göre, ülkenin günlerdir tanık olduğu gösterilerde 4 bin 400’den fazla kişi gözaltına alındı ve 40’tan fazla kişinin öldürüldü.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in ateş etme emri vermesinden sonra şimdiye kadar herhangi bir ölümle ilgili yeni resmi rapor açıklanmadı.

Tokayev’in kolluk kuvvetleri ve orduya terörist ve haydut olarak nitelendirdiği göstericilere ‘uyarmadan ateş açma’ emri televizyondan yayınlandı.

Özellikle ekonomik başkent Almatı’da çok sayıda sivilin ölümü endişeleri artırdı.

Yetkililer Almatı’da interneti kapattıkları ve iletişim durumu çöktüğü için oradan teyitli bilgi almak zor oluyor.

Sosyal ağlarda yayınlanan videolarda, Almatı’da silah sesleri duyuldu.

Devlet televizyonu terörle mücadele operasyonunun devam ettiğini bildirdi.

Kazakistan Çocuk Hakları Ombudsmanı Arujan Sain’e göre, Almatı şehrinde yaşanan çatışmalarda yaralanan 11 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti.

Sain “11 yaşındaki çocuk, ateş açıldığında anne-babasıyla yürüyüş yapıyordu” dedi.

Rusya ve Çin sınırındaki Kazakistan, birkaç gündür son yılların en büyük ayaklanmalarına tanık oluyor.

Kazakistan’da akaryakıta gelen zamlarla birlikte Pazar gününden beri ülkede devam protesto gösterilerin ardından Cumhurbaşkanı Tokayev olağanüstü hal ilan etti.

Cumhurbaşkanı Ermenistan, Belarus, Kırgızistan ve Tacikistan’ı da içeren Rus liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) yardım istedi.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü kapsamında 2 bin 500 asker Kazakistan’da göreve başladı.

68 yaşındaki Tokayev, liderliği yeniden inşa etmeye devam ederken, kurbanları anmak için önümüzdeki Pazartesi günü ülke çapında bir yas günü ilan edilmesini emretti.

Cumhurbaşkanlığı sitesinde yer alan kararda, “Kazakistan’da işlenen terör eylemleri sonucunda insanların ölümüyle ilgili olarak, 10 Ocak 2022’de ülke çapında yas ilan ediliyor” ifadeleri kullanıldı.

Tokayev daha önce, 2019 yılında cumhurbaşkanlığından ayrılmasına rağmen ülkenin en güçlü figürü olarak kabul edilen eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’i Güvenlik Konseyi Başkanı görevinden aldı.

Protestolar sırasında görevinden alınan Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov ise devlete ihanet şüphesiyle gözaltına alındı.

Moskova merkezli Carnegie Merkezi’nden Alexander Baunov, “Huzursuzluğun bastırılması, mevcut cumhurbaşkanının selefinin vesayetinden ülkeyi katı bir şekilde özgürleştirilmesi biçimini alıyor” dedi.

Mevcut krizin ışığında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Kazak mevkidaşı ile uzun bir telefon görüşmesi yaptı.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir