Ana Sayfa / Manşet / GÜNCEL CHP’Lİ DEMİRAĞ, “ALEVİLER, EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYOR”

GÜNCEL CHP’Lİ DEMİRAĞ, “ALEVİLER, EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYOR”

CHP 27. ve 29. Dönem Parti Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Cavidan Demirağ, Alevilerin eşit yurttaşlık istediklerini ve kendilerinin bu taleplerinin acilen yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 27. ve 29. Dönem Parti Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Cavidan Demirağ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Mersin Cemevinde gerçekleşen ve Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından ortaklaşa yapılan basın açıklamasına katıldığını söyledi.

“ALEVİLERİN İNANÇLARI YOK EDİLMEK İSTENİYOR”

Alevilerin torba yasa ya da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi değil, eşit yurttaşlık istediğini vurgulayan Demirağ, “Siyasi iktidar ve AKP hükümetinin Aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikaları hız kesmeden devam ediyor. Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Aleviler, ikinci yüzyılda tamamen köklerinden koparılarak inançları yok edilmek isteniyor.”

“TORBAYA SIĞMAYACAKLAR”

Cavidan Demirağ, Alevi toplumunun temsilcilerinin mutlaka dinlenilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Alevi yetkililere göre çıkarılmak istenen kanunla cem ve cemevleri bir sorun olarak gösterilmektedir. Aleviliğin torbaya sığmayacağını söylüyorlar. Yine onlara göre AKP’nin bu yasa tasarısı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Alevi inancı ve kimliğini zinhar inkâr etmek ve tanımamakla birlikte üstüne üstlük kendi zihniyetine göre bir Alevilik tanımı yapmaktadır. Bu yasa ile Aleviliği Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte olduğunu ve bunu inançlarına ve kimliklerine hakaret kabul etmektedirler.Gecen Sali gunu TBMM Cankaya kapısındaydım. Yeni torba yasa düzenlemesine tepki için basın açıklaması yapıldı. Alevi dostlarımızla, vekillerimizle toplantıya katilarak destekledik. Öyle ki daha önce TBMM önünde basın açıklamarına da katılmıştı. Her zaman desteğimi vermiştim.

“EŞİT YURTTAŞLIK İSTİYORLAR”
“Alevi yetkililere göre iktidar Sünni – Hanefi inancına Alevileri de ekleme istiyor. İktidarın kendilerini tarif etmesini ve tanımlamasını kabul etmiyorlar. Anadolu’nun çok kültürlü ve çok inançlı çeşitliliğini tekleştirmeyen, laik ve demokratik bir ülkede, birlikte yaşama sevdalarından asla vazgeçmeyecekler.” şeklinde konuştu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir