Ana Sayfa / EKONOMİ / Türkili, “3568 sayılı yasa yetersiz kalıyor”

Türkili, “3568 sayılı yasa yetersiz kalıyor”

3568 sayılı Serbest Muhasebeci Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik kanununun artık yetersiz kaldığını ifade eden SMMMO Başkanı Emin Levent Türkili, “Ticari, işçi ve işveren uyuşmazlıklarının çözümü mali müşavirlerin uzmanlık alanına girmektedir. Bu konularda arabuluculuk müessesesi mali müşavirler olmadan amacına ulaşamaz önünde engel teşkil eden hukuk fakültesi mezunu olma şartını son olarak Yunanistan ve Danimarka bile kaldırmış olmasına karşın bizde bu şart halen devam etmektedir. Bu şartın kaldırılarak mali müşavirlere arabuluculuk hakkı verilmesi sağlanmalıdır. Serbest meslek kazançlarında KDV tahsilat esasına bağlanmalıdır. Mali müşavirler de KOSGEB desteklerinden faydalanmalıdır” dedi.

Meslek sorunlarıyla ilgili bir açıklama yapan Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Emin Levent Türkili, “3568 sayılı Serbest Muhasebeci Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik kanunu 13. 06. 1989 tarih 20194 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve mesleğimiz yasal statüye kavuşmuştur. Ülke ekonomisinin teminatı olan bizlerin ve mesleğimizin sorunlarının çözümünde 34 yıllık yasamız artık yetersiz kalmakta günümüz şartlarına cevap verememekte haksız rekabette mücadelede ve odalarımızın yönetiminde yetersiz kalmaktadır 3568 sayılı yasamızın değişimi bir an önce gündeme alınarak günümüz şartlarına göre revize edilmeli ve aşağıdaki sorunlarımız ve taleplerimizde yetkililer tarafından çözüme kavuşturulmalıdır.

MUHASEBECİLER MALİ TATİL İSTİYOR

“Mali tatil konusunda da, artık gerçekten işlevselliği olan, bir mali tatil uygulaması, hayata geçirilmelidir. Haziran ayı tüm beyan ve ödemelerinin Ağustos ayına ötelenmesi ile tam bir mali tatilden söz edilebilecektir. Mesleki stajyerlerimize de teşvik uygulamaları sağlanarak, ekonomik anlamda zor durumda olan büroların, istihdam sorunu çözülmüş olacak ve böylelikle meslek mensubu adaylarımızın da staj yeri bulmada yaşadıkları sorunlar da çözüme kavuşmuş olacaktır. Yıllardır süre gelen Üst birliğimizde azınlığın çoğunluğu yönettiği 5/4 antidemokratik yönetim anlayışının artık son bulması gerekmektedir başkanının Yeminli mali müşavir olma zorunluluğu kaldırılmalıdır” ifadelerini kullanan Türkili, “Son çıkartılan yönetmelikle Mali müşavirlik bürolarında levha asılması zorunluluğu, ihtiyari olarak değiştirilmiştir. Bu ruhsat kullananlara kimliklerini gizleme konusunda fayda sağlamakta ve haksız rekabete neden olmaktadır. Haksız rekabetle mücadeleye sekte vurmaktadır. Bu uygulamanın değiştirilmesi, levha zorunluluğunun tekrar hayata geçirilerek düzenlenmesi gerekmektedir. Mücbir sebep uygulamalarında, meslek mensuplarımızın hasta, hasta yanlış ve eksik yazılan raporların peşinde koşmamaları için Sağlık bakanlığı ile Maliye bakanlığı arasında entegrasyon sağlanmalıdır. Kurumlarda mali hizmet birimlerinde çalışan personelin Mali müşavirlerden oluşması ve hizmet içi yükselmelerde ruhsat geçerliliğimizin sağlanması konusunda gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Vergi dairelerinde, iş ve işlemlerin hızlı bir şekilde yapılabilmesi, tüm vergi dairelerinde, uygulamaların aynı şekilde tamamlanması için, vergi daireleri işlemleri uygulama birliği yönergesi çıkartılmalıdır.. İşlemlerin çoğunun elektronik ortamda yapılıyor olması meslek mensuplarımıza ağır bir iş yükü ve yüksek maliyetler getirmiştir” dedi.

“MALİ MÜŞAVİRLER DE KOSGEB DESTEKLERİNDEN FAYDALANMALI”

Mali müşavirlerin ek yüklerinin, program ve yazılım bedellerinin devletçe karşılanmasının sağlanması gerektiğini kaydeden Türkili, “Maliye ekonomi politikalarında ve beraberinde vergi kanunlarında yaşanan yoğun değişimlerin önlenmesi sık sık yapılan değişiklikler ile torba kanun uygulamasına son verilmesi vergi mevzuatımız sadeleştirilmesi gerekmektedir. Mali Müşavirlik Ücret tarifesi yayınlanma yetkisi meslek örgütüne bırakılmalıdır. Yeni ofis açan meslektaşlarında genç girişimcilere sağlanan vergi indirim uygulaması haklarından yararlanması sağlanmalıdır. Meslek mensupları uluslar arası muhasebe standartlarını uygulamakta ve mevzuatını sürekli izlemekte uluslar arası kongre ve sempozyumlara toplantılara katılma ve işleri gereği sık sık Avrupa birliği ülkelerine seyahat etmeleri gerekliliğinden meslek mensuplarına Yeşil pasaport hakkı verilmelidir. Hizmet akdi ile çalışan meslek mensuplarımıza da ücret tarifesi çıkartılmalı düşük ücretle meslek mensubu istihdamının önü kesilmelidir Serbest meslek kazancında gider konusunda tereddütler giderilmeli ve gider çeşitleri genişletilmelidir Mali müşavirlerin yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8 oranına indirilmelidir Vergi uygulamalarında ve politikalarında bütçenin belirlenmesinde Mali Müşavirler Odalar Birliği’nin de Fikri alınmalı ve gerekli ekonomi masalarında yer almaları sağlanmalıdır. Büyük vergi kayıp kaçağına neden olduğundan Ruhsatsız muhasebe ve Mali Müşavirlik işi yapanların tespiti konusunda vergi idareleri ve Mali Müşavirler Odaları birlikte çalışma yapmalı her türlü bilgi ve belgelere ulaşımları sağlanabilmelidir. Ticari, işçi ve işveren uyuşmazlıklarının çözümü mali müşavirlerin uzmanlık alanına girmektedir. Bu konularda arabuluculuk müessesesi mali müşavirler olmadan amacına ulaşamaz önünde engel teşkil eden hukuk fakültesi mezunu olma şartını son olarak Yunanistan ve Danimarka bile kaldırmış olmasına karşın bizde bu şart halen devam etmektedir. Bu şartın kaldırılarak mali müşavirlere arabuluculuk hakkı verilmesi sağlanmalıdır. Serbest meslek kazançlarında KDV tahsilat esasına bağlanmalıdır. Mali müşavirler de KOSGEB desteklerinden faydalanmalıdır” diye konuştu.

“MESLEKİ STANDARTLARIMIZI DAHA DA YUKARILARA TAŞIMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Meslek mensuplarının Vergi Dairesi girişlerinde adliyelerde avukatların girişi gibi ayrı giriş olması ve kimlikleri ile aranmadan girişlerinin sağlanması gerektiğini ifade eden Türkili, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu bağlamda gündeme dahil olan değil mesleki sorunlara çözümlerde ve mücadelemizde gündem yaratan bir anlayışla çalışarak odanın vizyonu ve kurumsal yapısını, kurumsal kimliğini daha da yukarılara taşıyarak sosyal ve kamusal sorumluluğumuzun da farkında olarak mesleğimizle ilgili kurum ve kuruluşlarla, odalarla ve STK’lara görüşmelere devam ederek onlarla iş birliği, içerisinde olarak mesleğimizin önemini anlatarak, üyelerimizin dayanışma duygusu ve motivasyonunu arttırarak geleceği anlamlı hale getirmek için çalışmalarımızda geleceğe tepki vermek yerine geleceğin mesleki denetimini ele geçirerek önce memleket sonra meslek sevdamızla ülkemizin ve mesleğimizin kalkınmasında kaynaklarımızın doğru ve etkin kullanımında, şeffaf, adil ve temiz bir toplum yaratılmasında. Gücümüzü ortak akıldan başarımızı üretimden alarak. Hayata umutla bakan mutlu gülen evine huzurla giden akşam kafasını yastığa koyduğunda huzurla uyuyabilen müreffeh bir meslektaş toplumu oluşturma çabamızla mesleki standartlarımızı daha da yukarılara taşımaya çalışacağız. Bu anlamda sorumluluğumuzun, bilinciyle, verginin toplanmasında ülkenin kalkınmasında kamu görevi yapan bizler Yönetim Kurulumla, tüm kurul, komite ve komisyonlarımla birlikte; 3568 sayılı meslek yasamızın bizlere vermiş olduğu hak, yetki ve sorumlulukla çerçevesinde angaryalar altında ezilen yoğun stres altına çalışan meslek mensuplarımızın mesleki standartlarını yükseltmek çalışma hayatlarına kolaylıklar sağlamak için yeni mesleki haklar ve kazanımlar sağlama konusunda mücadeleye ve taleplerimizi yetkililere, mesleki paydaşlarımıza kamuoyuna yılmadan anlatmaya ve devam edeceğiz. Yasamızın kabul edilerek mesleğimizin yasal statüye kavuşmasının 34. Yılı Tüm meslektaşlarımıza kutlu olsun.”

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Gürol Akbaş, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı

CHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İş Adamı Gürol Akbaş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir