Ana Sayfa / Manşet / Mersin’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Mersin’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Emekçiler, 1 Mayıs için alanlara indi. Mersin’deki 1 Mayıs kutlaması Emek ve Demokrasi Platformu Bileşenleri tarafından düzenlendi. Sabah erken saatlerde eski Tevfik Sırrı Gür Stadyumu (Millet Bahçesi) önünde toplanan emekçilere birçok sendika, oda ve siyasi parti temsilcileri destek verdi. Buradan sloganlarla yürüyen emekçiler Cumhuriyet Alanı’na kadar kortej oluşturdu. Korteje Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile  CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da katıldı. Polisin sıkı güvenlik önlemleri içinde Cumhuriyet Alanı’na giren emekçiler, burada davul zurna eşliğinde halay çekti. Yaşamını yitiren emekçiler için saygı duruşuyla başlayan etkinlik, katılımcıların hep birlikte 1 Mayıs marşını söylemesiyle devam etti

“İŞÇİDEN ALIP PATRONLARA VERDİLER”

Daha sonra kürsüye çıkan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü ve DİSK Genel-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, tüm katılımcıların gününü kutlayarak sözlerine başladı. Yıkıcı bir felaket ve ardından tarihi bir seçim gündemiyle 1 Mayıs’ı kutladıklarını hatırlatan Başkan Göksoy, üzerinden geçen 3 aya rağmen depremin yarattığı enkaz öylece dururken işçilerin, emekçilerin dayanışmayla yaralarını sarmaya çalıştığını söyledi.  Deprem felaketiyle, barınma ve beslenme hakkının, enerji, sağlık, iletişim eğitim ve ulaşım hakkının sermayenin çıkarlarına kurban edilişini, bunlar olmadan yaşamın ne hale geldiğini bir kez daha gördüklerini ifade eden Göksoy, “Bu süreçte işçi sınıfı örgütü olarak bizler, emek örgütleri, meslek odaları ve örgütleri seferber olduk; bu yıkımın yaşandığı ilk günden itibaren dayanışma ve emekle depremden etkilenen yurttaşların yanında durduk, durmaya da devam ediyoruz. Bu depremle yıkılan sadece kentler olmadı devletin kurumları da çöktü. İşçiden alıp patronlara verdiler; fakirden çalıp zenginin kasasını doldurdular, dar gelirliden alıp rantiyeye kaynak aktardılar; rant için kentleri ve doğayı betona boğdular; asırlık yardım kurumlarını bile depremde çadır satar hale getirdiler; doğal afetleri felakete çevirdiler: Sözün özü evet memleketi bir şirket gibi yönettiler! Bizi ayağa kaldıran dayanışmamız, birliğimiz, örgütlülüğümüz oldu. Bir kere daha gördük ki bir toplumun en büyük gücü emeğin örgütlülüğüdür. Eşitlikçi, dayanışmacı, demokratik bir ülke ve geleceğin mutlu günleri için mücadeleden hiç vazgeçmeyen emekçiler olarak bizler bu yıkımın yaşandığı ilk günden itibaren sergilediğimiz duyarlılık ve verdiğimiz emekle halkın yanında emeğimizle var olduk” diye konuştu.

“GELECEK, İŞÇİ SINIFININ VE TÜM EMEKÇİLERİN ELLERİNDE YÜKSELECEKTİR”

“Güvencesiz çalışmayı hemen her alanda hâkim hale getirdiler. Bizlerin işini ekmeğini, iktidarın ve patronların insafına terk etmeye çalıştılar. KHK’lar ile çalışma hakkını gasp ettiler, Anayasa’yı rafa kaldırdılar, mahkeme kararlarını uygulamadılar. Hak, hukuk tanımadılar” diyen Göksoy, şöyle devam etti: “1 Mayıs’ta işte tam da bu köhnemiş düzene karşı bizler buradayız, bir aradayız. Mücadelenin bize öğrettikleriyle bize karşı olanların bütün engellemeleri ve yok sayma çabalarına rağmen var olduk, var olacağız. Bütün emekçilerin, kimliğinden kültüründen dolayı ötekileştirilenlerin, demokratların, kadınların, işçilerin, memurların, doktorların, öğretmenlerin, mühendislerin hakları için yan yana geldiği gündür 1 Mayıs. Bizi yoksullaştıran, birbirimize düşman etmeye çalışan, ayrıştıran bu iktidar karşısında yan yana omuz omuza durduğumuz gündür 1 Mayıs. Hep birlikte haykıralım Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Birlik ve Dayanışmamız. Emeğin hakları, işçilerin sosyal ve ekonomik koşulları ve bunların ön şartı olarak eşitlik, barış, demokrasi ve adalet için mücadelemizi inatla ısrarla ve kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Gelecek, işçi sınıfının ve tüm emekçilerin ellerinde yükselecektir. Bizler sadece işçilerin değil tüm emekçilerin, emeklilerin, kadınların, gençlerin, lgbti bireylerin, çocukların ve ötekileştirilen tüm kesimlerin, doğanın ve tüm canlıların haklarını sonuna kadar savunacağız. 1 Mayıs işçilerin hakları için kararlılıklarının altını kırmızı çizgilerle çizdikleri, mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini haykırdıkları gündür! Haklarımız var, bugüne kadar bu hakları bize çok görenlerden bunun hesabını mutlaka soracağız.”

“HESAP SORACAĞIZ”

Göksoy’un konuşmasının ardından Kadın Platformu adına Peyruze Kafa ile KESK Kadın sekreteri Döne Gevher de birer konuşma yaptı. Son konuşmacı Döne Gevher, depremlerle ilgili olarak, “Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar göstermelik açıklamalarla, birkaç tutuklamayla kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar. Ant olsun ki, yaşamını yitiren her bir canlının, denetimsizliğin, rant politikalarının yol açtığı yıkımların er ya da geç hesabını soracağız!” dedi.

“BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEĞİZ!”

Zamların ve alım gücündeki erimelerin hayatı yaşanılmaz kıldığının altını çizen Gevher, “Başta kadın emekçiler olmak üzere tüm emekçilere gittikçe daha güvencesiz bir çalışma yaşamı dayatılıyor. Ülkemiz her alanda Güvencesizler Cumhuriyeti haline geldi. Kadın işsizliği ve güvencesiz, kayıt dışı çalışma ortamlarında taciz, şiddet ve mobbing her geçen gün artıyor. İşsizlik aldı başını gidiyor. Hiçbir dönemde olmadığı kadar yurt dışına beyin göçü yaşanıyor. İşçi cinayetlerinde adeta katliam yaşanıyor.  Her şeye zam gelirken artmayan, yerinde sayan tek şey bizim maaşlarımız!  Bereket fışkıran topraklarımızda tarım, çiftçilik, besicilik adım adım bitirildi. Sanayiden sonra tarımda da bu iktidar döneminde dış sermayeye bağımlı hale getirildik. Ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıyayız. Gerçekten de yiğidin kuru soğana muhtaç hale geldiği günlerden geçiyoruz. Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz! Gün şikâyet etme günü değil. Bu düzen ya değişecek ya değişecek! Emekçiler olarak, işçi sınıfı olarak, kadınlar, gençler olarak özgürlük meşalesini yakıyoruz, yeni bir başlangıç için aydınlığa koşuyoruz. Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşeceğiz, bu düzeni değiştireceğiz!” diyerek konuşmasını tamamladı. Konuşmaların ardından 1 Mayıs’a ilişkin şiirler ve marşlar okunurken etkinlik yerel sanatçı Turan Alıcı’nın verdiği konserle son buldu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Perihan Koca: Tarım Şirketlerinin Denetlenmeleri ve Kısıtlanmaları Gerekiyor

Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca meclis genel ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir