Ana Sayfa / Manşet / Mersin 78’liler Girişimi Derneği, dayanışma kahvaltısı düzenledi

Mersin 78’liler Girişimi Derneği, dayanışma kahvaltısı düzenledi

Hikmet Durgun-

Mersin 78’liler Girişimi Derneği, Par Kafe’de dayanışma kahvaltısı düzenledi. 78’liler Girişimi Derneği Başkanı Yeşim Dağgeçen, “43 yıl önce 12 Eylül 1980 tarihinde uyandığımız gün , bugün yaşadığımız anti-sosyal ve anti-demokratik ekonomik ve siyasal sistemin temeli oldu 12 Eylül sabahı itibarıyla barış, eşitlik, özgürlük ve adalet için mücadele eden on binlerce devrimci demokrat aydın işkencelere tabi tutulmuş, gözaltında kaybedilmiş, cezaevlerine doldurulmuş ve idam edilmiştir.” dedi.

Yenişehir ilçesinde yer alan Park kafede gerçekleşen kahvaltılı buluşmaya YSP Mersin Milletvekilli Ali Bozan, HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız, CHP Mersin İl Başkan yardımcıları, CHP Yenişehir İlçe Başkanı Toprak Çalışkan, İHD Mersin Şube Başkanı Gazi İnci, Mersin Dayanışma Platformu üyeleri ile yüzlerce kişi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan 78’liler Girişimi Derneği Başkanı Yeşim Dağgeçen, dayanışmak ve mücadeleyi büyütmek amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini belirterek, “43 yıl önce 12 Eylül 1980 tarihinde uyandığımız gün , bugün yaşadığımız anti-sosyal ve anti-demokratik ekonomik ve siyasal sistemin temeli oldu 12 Eylül sabahı itibarıyla barış, eşitlik, özgürlük ve adalet için mücadele eden on binlerce devrimci demokrat aydın işkencelere tabi tutulmuş, gözaltında kaybedilmiş, cezaevlerine doldurulmuş ve idam edilmiştir.
Geçen zaman rağmen halen 82 tarihli darbe anayasası ile yönetiliyoruz ve darbe anayasası ile hayatımıza sokulan kurumlar yanında, insan hakları normlarının, demokrasi ilkelerinin ve yürürlükteki hukukun dahi yok sayılması, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakkı gibi temel hak ve özgürlükleri kullanılamaz hale getiren yasak ve baskılar, nefret saldırılarının ve ırkçılığın desteklenmesi, hukuki dayanaktan yoksun tutuklama ve cezalar, her yıl yenileri eklenen yüzlerce hapishane, sistematik tecrit, ağırlaştırılmış müebbet, infaz yakma, işkence ve kötü muamele ve benzeri infaz uygulamaları ile ölüme terk edilen mahpuslar, güvenlik soruşturması bahanesi ya da asılsız suçlamalarla muhaliflerin iş akitlerinin feshi ve benzeri devasa sorunlar ile 12 Eylül’ü hala yaşıyoruz” dedi.

Antidemokratik uygulamalara ve darbelere karşı her zaman direndiklerini vurgulayan Dağgeçen, “İnsanın gerçekten öldüğü an vazgeçtiği andır hayattan kendinden inandıklarından mücadelesinden Onlar ölmediler ilk çağdan bugüne geldiğimiz noktada uygarlık adalet eşitlik insan hakları özgürlük demokrasi adına edinilmiş her adımı bedenleri ile sevdikleri ile acı ile bedel ödeyenlere borçluyuz. Hayatın her alanı ayrı bir mücadele yeri öyleyse biz de her nefeste her koşulda doğruda kalarak bize bırakılan mirasa sahip çıkarak onu çoğaltarak yola devam edeceğiz. Her birini saygı ile anarak ve unutmadan.Biliyorum zor ama gözleri ve sözleri yerde kalmasın.” diye konuştu.

78’liler Girişimi Koordinasyon Kurulu üyesi Bayram Kızartıcı ise devrimci demokratik geleneği büyütmeyi hedeflediklerini kaydederek, şöyle konuştu: ” 78’liler bu toplumun vicdanıdır. 78’liler 80 öncesi henüz genç yaşlarda kendini bir anda antifaşit sömürgeciliğe karşı bir anda mücadelede bulanlardır. cezaevlerinde korkunç işkencelere tabi tutulduk. 12 Eylül faşizmine karşı işkencelerine karşı bizi ayakta tutan mücadelemizdir ve İnancımızdır. 78’liler 12 Eylül öncesi ve sonrası 5 bin yoldaşını mücadele alanında toprağa vermiş yitik kuşak olarak yaratılmak istenen ama bitirilmeyendir. Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Faşizm ve sömürgecilik umutsuzluktan besleniyor. Biz umudu büyütmek zorundayız. 78’lilerin burada temel misyonu tüm demokrasi güçlerini bir araya getirecek bir özne olarak herkesi temsili siyasette değil ortak mücadele hayatında bir araya getirmeyi esas alıyor.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Perihan Koca: Tarım Şirketlerinin Denetlenmeleri ve Kısıtlanmaları Gerekiyor

Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca meclis genel ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir