Ana Sayfa / EĞİTİM / Kızılboğa Danışmanlık Merkezi’nin kurucusu Uzman psikolojik Danışman Mahmut Kızılboğa, LGS İçin anne baba ve Öğrencilere önemli önerilerde bulundu

Kızılboğa Danışmanlık Merkezi’nin kurucusu Uzman psikolojik Danışman Mahmut Kızılboğa, LGS İçin anne baba ve Öğrencilere önemli önerilerde bulundu

Kızılboğa Danışmanlık Merkezinde Uzman Psikolojik danışmanlar, Aile danışmanı, Klinik Psikolog, Dil Konuşma terapistleri: çocuk, ergen ve yetişkinlere psikolojik Danışmanlık , akademik koçluk, aile danışmanlığı ve konuşma terapileri alanında hizmet veriyor. Kekemelik ve selektif mutizm alanında Türkiye’nin farklı illerinden terapi için insanlar Mersin’e Kızılboğa Danışmanlık Merkezi’ne gelmektedirler.

Kızılboğa, LGS(Lise Geçiş Sınavları) İçin anne baba ve Öğrencilere önemli önerilerde bulunarak, şöyle bir yazı kaleme aldı: ”

Sevgili anne babalar. Özellikle  8.sınıf çocuğu olanlar  çocuklarınız LGS sınavından çıktılar. Bazılarınız için uzun ve yorucu bir yolculuktu. Stresliydi.  Bazı çocuklar hakikaten çok çalıştı. Çok yoruldu. Siz de onlarla beraber o maratonun içindeydiniz. Maddi, manevi emek emek verdiniz.. Biliyorum ki içinizden bazılarınızın bu kaygıları  planlamaları taa ilkokuldan başladı. Çocuklarınız iyi bir liseyi kazansın. Akademik olarak başarılı olsun.  Gelecekleri iyi olsun. Kendi ayakları üzerinde dursun. Maddi manevi kimseye muhtaç olmasın. Toplumda saygın biri yeri olsun diye siz de yoruldunuz. Ve sınav bitti.

LGS sınavı öncesi öğretmenlerden belediye başkanlarına, bakanlardan en üst makamlara kadar  ‘sınava  giren tüm öğrencilere başarılar dilerim’ dilekleri  mesajları Paylaşıldı.  Ben herkese başarılar dilerim demedim. Mesaj paylaşmadım.

Neden?

Her Birinizin çocuğu için, sınava giren herkes için, ‘başarı’ dediğiniz şey akademik başarı için olmayacak. Olamayacak.

Çünkü:

2021 de LGS sınavıyla girilebilecek nitelikli okullar kontenjanı  36 bin fen lisesi, 56 bin anadolu lisesi, 36 bin Anadolu imam hatip lisesi, 33 bin mesleki teknik anadolu lisesi,10 bin sosyal bilimler lisesine yerleşmek üzere toplamda  yaklaşık 174 bin kontenjan vardı. Peki geçen sene kaç öğrenci sınava girdi. 1 milyon 38 bin. Ya bu yıl? Bu yıl da yani 2022 de kaç öğrenci girmiş.

1 milyon 243 bin öğrenci

Yani herkes sıralamada ilk 200 binin içinde olamaz. Ve nitekim 180 bine yakın öğrenci geçen sene barajı aşamamış…..Küsüratları yazmıyor. Matematik te 72 bin, Fen de 8 bin,  İnkılap tarihinde 25 bin, İngilizcede 62 bin öğrenci sıfır çekmiş. Hal böyleyken. Nasıl sınava giren her öğrenci akademik olarak başarılı olur.

Bu bir sıralama, herkes o ilk kontenjanlarda olamayacak. Kapasite diye bir şey var. Temel yetenek düzeyi var. Sistemli düzenli çalışan, çalışmayan var. Destek alan, almayan, eğitim olanaklarına tam ulaşamayan, dezavantajlı olan, okumak isteyen, istemeyen var.  Yani herkes başarılı olamayacak.

Bazılarınız çok çaba harcadı. Emek verenlerin, çalışanların emeğinin karşılığını alması dilerim. Bazılarınız gerçekten güzel bir gayret gösterdi. İyi sonuçlar alacaksınız.  Sizleri kutluyorum. Elbette adı bile güzel, kendi güzel liseler var. Orada olmanın sağladığı avantajlar var.  Emeğinin karşılığını almanın haklı bir gururu var. Kendinizle gurur duyabilirsiniz.

Tüm gayretlerine rağmen istediği sonucu alamayanlarda olacak. Gayret gösterdiği halde İstediği kadar net çıkaramayanlar, dikkat haTsıyla kaçıranlar. O an yapamayanlar. Bu kadar kolay soruyu nasıl kaçırmışım diyenler.   Üzülecek. Bu duygu sağlıklı ve normal. Elbette bir süre üzülebilirsiniz.  Ama Yol daha uzun. Hayat donmuş bir heykel değil akan bir nehirdir. Şimdilik istediğiniz sonuç olmadı.  Bu başarısız olduğunuz anlamına gelmez. Bu süreci bir geri bildirim bir öğrenmeÆ deneyimi olarak değerlendirip. Yapıp yapmadığım neler? Hangi davranışlarım bu sonucu yarattı? Üzerinde düşünüp, dersler çıkarıp bundan sonraki eğitim hayatınızı çıkardığınız bu derslerle yeniden organize edebilirsiniz.

Okul hayatında başarılı olmak, tek başına hayat okulunda başarılı olmak demek değildir.

Fakat şunu bilmenizi isterim. Bundan sonra, istediğiniz okul gelse de, gelmese de yine lise var. Yine dersler başlayacak. Yazılılar olacak. Ve  çocuğunuz üniversiteyi okumak istiyorsa yine çalışacak. Üniversitede ki puanını belirleyen şey: Öğrendiği kavradığı dersler  ve sınavda soruların cevaplarını bulmasıdır. Yani öğrenmesi. yani gayreti. çabasıdır. Okulun adı, binası, öğretmeni çocuğun elinden tutup üniversiteye götürmüyor. Üniversiteye gidecek olan yine iyi çalışandır.  Gayret edendir.

Bu uzun bir yolculuk. Bu sınavlar yollardaki dönemeçlerden sadece biri. Bir bilgenin  dediği gibi Onlar sizden geldiler ama geleceğin oğulları ve kızları. Onlara sevginizi verebilirsiniz.’ Bu yolculukta onların meziyetlerini geliştirin. Sevginizi verin. Onlara iyi bir yol arkadaşı yoldaş olan. Karakterlerine kişiliklerine katkı sağlayın. Sorumluluk almayı, zaman yönetimini, dürüst ve çalışkan olmayı,  yılmazlığı, şefkati, saygıyı, duygusal sağlamlığı kazandırın. Onlar yolunu bulacaktır.

 

Anne babalar bazen ya yüz, ya sıfır gibi bir düşünce biçimiyle sınavlara bakıyorlar. Çocuğum bu liseyi kazandı kazandı kazanamadı emekler boşa gider demişti bir anne. Çocuğun hangi liseye yerleşmesini istiyorsun? Fen lisesi

Üniversitede hangi bölüme gitmesini istiyorsun? Tıp fakültesi. Peki fen lisesine gidemezse emekler boşa gider demiştiniz. !. fen e yerleşemezse sonar neresi  gelebilir. 2. Fen peki o olmazsa sırada hangi okula yerleşebilir. 1.Anadolu, 2 – 3 böyle söylerken peki bu beşinci okula yerleşti diyelim  emekler boşa  gitti.  Sanki bilgiler sıfırlandı. Öğrendiği her şey uçtu. Okul hayatı bitti. Yok hocam ilk beş okul da olur. Hani Fen lisesine gitti gitti gitmedi boşa gitti. Sonar kaldı ki mersin için söylüyorum çoğu okulda psikolojik danışman arkadaşım var. Mahallendeki liseden, nitelikli sayılmayan  A , B okullarından tıpa giden yok mu? soralım oradaki psikolojik danışman arkadaşlara. Var da, hocam ama  az. Az ama var. demekki özelden de nitelikli olmayan liseden de gayret edince sorumluluk üstlenince gidilebiliyor. Nitelikli okula yerleşemeyince okul hayatı meslek hayatı sona ermiyor.

Sonra kaldı ki üniversitelerde okumak;  meslek sahibi olmak, saygın olmak, değerli olmak, mutlu olmak, para kazanmak, meşhur olmak,  güvende olmak, huzurlu olmak için tek yol değil. İsterseniz etrafınızdaki insanları bir düşünün. Bu koşulları sağlayan herkes akademik yollardan mı bunu sağlamış. Türkiye’nin siyasetinde şimdi etkili olan siyasetçilere baktım.Yani çocuklarımızın nasıl  bir refah toplumunda, demokratik ortamda, ne kadar özgür ve güvende olacağını belirleyecek olan siyasi aktörlere bakayım dedim hangi liseden mezunlarmış. Hangi lise daha iyi ve büyük resimde gidilen lise ne kadar belirleyici?

Erdoğan İmam Hatip Lisesi, Kılıçdaroğlu Elazığ Ticaret Lisesi, Babacan Ted Ankara Koleji

Meral Akşener Bursa Öğretmen lisesi, Davutoğlu İstanbul Erkek lisesi, Selahattin Demirtaş Palu  lisesi,, Karamollaoğlu Kayseri Lisesi, Devlet Bahçeli  Özel Ata Koleji

Hayat donmuş bir heykel değil akan bir nehirdir. Okul hayatında bazen işler istenildiği gibi gitmeyebilir. Bu hayat okulunda da böyle olacağı anlamına gelmez. bazen başarısızlıklar olabilir. şimdilik böyledir. Lise sınavı hayatın nasıl olacağını tek başına belirleyemez. sınavdan sonra da bu çocuklar var. Eğer okumak istiyorlarsa ve önlerinde üniversite sınavları farklı fakülteler, bölümler iş hayatı. Bu uzun bir yolculuk. Anne baba olarak iyi bir yol arakadaşıysanız. sınavların sonuçlarına değil, çocuğunuzun gayretine odaklanın. sevginizi verin. saygı duyun. Kendi sorumluluklarını alsın. O zaman mutluluk da, başarı da,  bir yan ürün olarak ortaya çıkacaktır.

sevgilerimle

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Perihan Koca: Tarım Şirketlerinin Denetlenmeleri ve Kısıtlanmaları Gerekiyor

Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca meclis genel ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir