Mersin’de Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi bir grup, Anayasa Mahkemesinin tahliye kararına rağmen hala tutuklu bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay için özgürlük istedi. “Can Atalay’a Özgürlük” sloganıyla Yenişehir ilçesindeki Koton Mağazası önünde toplanan partililer, ‘Yargıtay Darbesine Geçit Vermeyeceğiz’ yazılı pankart açarak ‘Can’ı Alacağız’, ‘Gezi Direnişi Tarihimizin Yüz Akı’, ‘Halkın Vekili Derhal Serbest Bırakılsın’ şeklinde dövizler taşıdı. Grup adına açıklama TİP Mersin İl Başkanı Ahmet Paket, “Hatay halkının iradesi olan milletvekilimizin özgürlüğü bir dakika daha gasp edilmemeli! ‘Can Atalay’ı derhal serbest bırakın’ demek için TİP Mersin İl Örgütü olarak bir kez daha sokaklardayız” dedi.

“TAHLİYE KARARI UYGULANMALI”

Hatay milletvekili Can Atalay’ın Silivri’deki esaretinin 223. Günü olduğunu söyleyen İl Başkanı Ahmet Paket; Anayasa Mahkemesi’nin 21 Aralık’ta Can Atalay’ın başvurusu hakkında “seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” ile “Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının” ihlal edildiğine ve tahliyesine hükmettiğini hatırlattı.  Kararı uygulamakla yükümlü olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ise iki gündür dosyayı incelemediğini ve hala bir karar vermediğini vurgulayan Başkan Paket, “Üzerinde cüppe bulunan ve hakim koltuğunda oturan kişilerin Anayasa Mahkemesi kararını keyfi şekilde bekleterek uygulamaması kabul edilemez bir sorumsuzluktur. Anayasanın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi kararları yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlar. Gelinen noktada hukuki bir tartışmanın kalmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Şimdi yapılması gereken tek şey tahliye kararının uygulanarak Milletvekilimiz Can Atalay’ın tahliye edilmesidir” görüşlerini ileri sürdü.

“DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR”

“İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ni bir kez daha uyarma gereği duyuyoruz” diyen Paket, şöyle devam etti: “Mahkemeler birer kamu kurumu olup işlerini ciddiyetle yapmakla yükümlüdürler. Sorumsuz ve keyfi davranışlarla Can Atalay hakkındaki tahliye kararı vermekten kaçınma haline derhal son verilmelidir. Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasının zorunlu olduğunu ve farklı yönde verilecek her türlü kararın suç teşkil edeceğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Hatay halkının iradesi olan milletvekilimizin özgürlüğü bir dakika daha gasp edilmemeli ve Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır.”