Ana Sayfa / DÜNYA / Mısır Türkiye’den İstanbul’da yayın yapan İHVAN’a yakın 3 kanalın kapatılmasını istedi kanalların kapatılması pazarlık masasında olacak

Mısır Türkiye’den İstanbul’da yayın yapan İHVAN’a yakın 3 kanalın kapatılmasını istedi kanalların kapatılması pazarlık masasında olacak

Hikmet Durgun-

Mısır, iyi ilişkiler için Türkiye’den İstanbul’da yayın yapan İHVAN’a yakın kanalların kapatılmasını istedi. Kanalların kapatılması iki ülke arasında pazarlık konusu olacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin yeniden iyiye gitmesi için taraflar arasında görüşmeler sürerken, Mısır Türkiye ile iyi ilişkiler için bazı isteklerde bulundu. 10 Nisan’da Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşmişti.

Görüşmenin içeriğiyle ilgili taraflar “Ramazan tebriği” olarak açıklamıştı. Ancak edindiğimiz bilgilere göre görüşmede Mısırlı Bakan Şükri, Çavuşoğlu’ndan Türkiye’de yayın yapan İHVAN’a yakın 3 kanalın kapatılmasını istedi. Şükri, Türkiye’de barınan İHVAN üyelerinin de sınır dışı edilmesini talep ederken, Çavuşoğlu da Mısır’ın taleplerini değerlendireceklerinin cevabını verdi.

Görüşmede Libya’daki gelişmeler ile Doğu Akdeniz’deki gelişmeler ve iki ülke arasında olabilecek ittifaklar konuşuldu.

Bu görüşmenin ardından bir televizyona konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, Mısır’ın bu olumlu yaklaşımının ardında Türkiye’nin attığı bazı adımlar olduğunu söyledi. Ancak atılan adımların ne olduğunu söylemedi fakat işaretlerini verdi.

Şükri,  “Türkiye’nin son dönemdeki açıklamaları ve attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Bu adımlar, siyasi açıklık aşamasına ilerleme konusunda Türkiye’nin de istekli olduğunun göstergesi. Ben de bu durumun daha ileriye taşınmasını umuyorum.” Dedi.

Kanalın “Kahire Konuşuyor” isimli programına telefonla bağlanan Şükrü, “Türkiye’nin attığı olumlu adımları” açıklarken Müslüman Kardeşler üyelerinin İstanbul üzerinden Arapça yayın yaptığı televizyon kanallarının “kapatılmasını” gündeme getirdi:

“Bizim dikkate aldığımız şey Müslüman Kardeşler’in kanallarının kapatılmasıdır, dolayısıyla bunu olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Eğer bu kanalların kapatılması belgelenir ve kalıcı hale gelirse o zaman diğer ülkelerin içişlerine karışılmamasına yönelik uluslararası hukuk kuralları devreye girmiş olacak.” Sözleriyle Türkiye’den kanalların kapatılmasını istediklerini belli etti.

Türkiye’den yayın yapan Müslüman Kardeşler’a yakın Mekameleen, El Sharq ve Vatan televizyonları bulunuyor. Türkiye yetkilileri geçtiğimiz ayda Mısır ile ilişkileri yeniden iyi yapma kararından sonra İHVAN’a yakın 3 kanalla görüşerek Mısır yönetimi karşıtı yayın yapmamalarını istemişti.

El Sharq TV’nin önde gelen isimlerinden, Müslüman Kardeşler bağlantılı Mısırlı gazeteci Moataz Matar, bu açıklamadan bir gün önce, 10 Nisan günü “Moataz ile” isimli programının yayından kalktığını açıklamıştı.

Türkiye’de İHVAN’a yakın iki kanalın sunucusu programlarını durdurduklarını açıklamışlardı. İstanbul’da yayın yapan Mekameleen TV sunucularından Muhammed Nasir, Ramazan ayı boyunca izinli olacağını ve program yapmayacağını açıkladı.

Al-Sharq kanalından Moataz Matar ise program kapatmayla ilgili, programının 15 dakikalık son bölümünde, kanalda son günü olduğunu ve açık izne çıktığını söyleyerek, bunun ‘hiç istemediği’ bir şey olduğunu” ifadesiyle baskı sonucu programlara son verdiklerinin mesajını vermişti.

Mısır’da Temmuz 2013’te Sisi, 2012’deki seçimle Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Muhammed Mursi’yi darbeyle devirerek Mursi’nin dahil olduğu Müslüman Kardeşleri “terör örgütü” ilan etmişti.

Darbeden sonra İHVAN yöneticilerinin çoğu Türkiye ve Katar’a kaçmıştı. Katar’a kaçanlarda bir süre sonra İstanbul’a gelip yerleşmişlerdi.

Ortadoğu ve Arap coğrafyasında çok önemli bir ülke olan Mısır, Libya ve Doğu Akdeniz’de de çok etkili. Mısır ve Türkiye bu iki bölgede karşıt pozisyonlarda yer almıştı. Türkiye Libya’da Sarrac hükümetinin en büyük destekçisi olmuştu. Mısır ise Sarrac hükümetine karşı savaşan Hafter güçlerinin en büyük destekçisi olmuştu. Doğu Akdeniz ve Libya bide ticari ilişkiler Türkiye Mısır ilişkilerinin iyiye gitmesi için zorunlu olma noktasına götürmüştü. Türkiye daha önce de Mısır ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyordu ancak Mısır’ı ekonomik yönde besleyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan buna engel oluyordu. Suudi Arabistan ve BAE’nin Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olacağı açıklamaları Mısır Türkiye ilişkilerinin iyiye doğru gitmesinin önünü açan etkenlerden biri oldu.

Ankara’yla Kahire arasındaki ilişkiler Mısır ordusunun ülkenin seçimle başa gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi 2013’te devirmesinden sonra donmuştu. İki ülke arasındaki ilişkiler istihbarat düzeyinde devam ediyordu.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Gürol Akbaş, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutladı

CHP Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İş Adamı Gürol Akbaş, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir