Ana Sayfa / KADIN / Mersin’de coşkulu 19 Mayıs kutlaması

Mersin’de coşkulu 19 Mayıs kutlaması

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışının 104’üncü yılında, tüm yurtta olduğu gibi Mersin’de de 19 Mayıs coşkusu yaşandı. Kutlamalar, Cumhuriyet Meydanında sabah saat 08.45’te Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir ve iki genç tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Törene, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak, protokol üyeleri, askeri erkan, sporcular ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi üyesi tarafından bir şiir okundu. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen kutlama programına; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve eşi Yıldız Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin milletvekilleri, ilçe Belediye Başkanları, kent protokolü, gaziler, öğrenciler ve Mersin halkı katılım sağladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürü Ökkeş Demir günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi.

“TÜRK GENCİ, BUGÜNÜN VE YARININ EN BÜYÜK GÜVENCESİDİR”

Törende, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı, Gençlik ve Spor İl Müdürü Demir yaptı. Demir, “Bugün 19 Mayıs, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 104. Yıldönümü. Samsun’un vatanperver insanlarını selamlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının taşıdığı ruhla azimle, sizleri selamlıyorum. Milletimizin tüm onur ve asaletiyle tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcı olan 19 Mayıs; gençlik ve gelecek demektir. Türk genci, Türk İstiklali ve Türk Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçileri, bugünün ve yarınların en büyük güvencesidir. Bugün Birlik, beraberlik anlayışı içinde, birbirine sevgi ve saygı ile yaklaşan en üst düzeyde eğitim almış, teknolojik yeteneklerle donatılmış Türk Gençliğinin, Milli Bağımsızlık Mücadelesindeki inanç, birlik ve beraberlik ruhunu aynı kararlılıkla sürdürmektedir” dedi. Konuşmaların ardından çocuklar ve gençlerin gerçekleştirdiği halkoyunları, cimnastik gösterileri, tekvando gösterileri büyük beğeni toplandı. Tören; Gençlik Merkezi Üyesi Ayşe Erdemci tarafından okunan şiirin ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü Öğretmenler Halk Oyunları Ekibi’nin gösterileri ile devam etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Ekibi de kutlama programında gösterilerini sergilerken, Mersin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü artistik jimnastik ve tekvando gösterileri yapıldı. Kutlama programı; Mersin Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü, Toroslar Halk Eğitim Müdürlüğü ve Mersin Polifonik Korolar Derneği’nden oluşan Gençlik Korosu’nun, Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde gerçekleştirdiği konser ile sona erdi.

VALİ PEHLİVAN; “19 MAYIS YENİDEN DİRİLİP AYAĞA KALKIŞININ İLK ADIMIDIR”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da, “Kahraman ecdadımızın bin yıldır canı pahasına muhafaza ettiği kutsal vatan toprağı Anadolu’nun dört bir yandan kuşatılarak devletimize ve milletimize diz çöktürülmeye çalışıldığı bir dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak basması Türk tarihi açısından hayati bir dönüm noktası olmuştur. Bu yıl 104. yıl dönümünü milletçe büyük bir gurur ve mutlulukla kutladığımız bu önemli gün, esareti kabul etmeyen, istiklalinden asla vazgeçmeyen, zulme ve zalime boyun eğmeyen aziz Milletimizin inancından ve zaferlerle dolu şanlı tarihinden güç alarak yeniden dirilip ayağa kalkışının ilk adımıdır.  Samsun’da başlatılan bağımsızlık mücadelesi dalga dalga tüm yurda yayılmış, milli birlik ve beraberlik duygusu zirveye ulaşmıştır. İşgal güçlerinin baskılarına rağmen necip milletimiz, “Özgürlük olmayan bir ülkede ölüm ve yok olma vardır. Her ilerlemenin ve kurtuluşun temeli özgürlüktür.” diyen Atatürk ve silah arkadaşlarına tereddütsüz destek vermiş; büyük zorluklar, sıkıntılar ve yokluklar içerisinde, ecdadımızın tarifsiz fedakârlıklarla elde edilen Kurtuluş Savaşı zaferi; egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu ve millet iradesinin üzerinde hiçbir gücün kabul edilmediği Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ile taçlandırılmıştır. Tarihini, milli ve manevi değerlerini idrak ederek, çağın gerektirdiği bilim ve teknolojiyi sadece kullanan değil, üreten, eser ortaya koyan nesiller olarak yetişen gençlerimiz, geleceğimizin en büyük teminatı, ülkemizin sahip olduğu en büyük zenginlik kaynağıdır. Nitekim, gençlere çok güvenen Atatürk, ”Ey yükselen yeni nesil,istikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak ve yükseltecek olan sizlersiniz” demiştir. Bu kıymetli emanete sahip çıkmak, korumak ve gelecek nesillere en güçlü şekilde bırakmak sevgili gençlerimizle birlikte hepimizin görevi, milli sorumluluğudur.  Çağın gerekleri doğrultusunda kendini geliştiren, okuyan, araştıran, seçtiği mesleğin en iyisi olmak için çok çalışarak, ter akıtarak vatanına, devletine, milletine hizmet etmek üzere yetişen gençlerimize çok inanıyor ve gençlerimiz sayesinde geleceğe güvenle bakıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, kurduğu Cumhuriyeti gençlerimize emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Savaşımızın kahramanlarını, aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi saygı ve rahmetle ve yâd ediyor, geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin, değerli Mersinli hemşehrilerimizin, aziz milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı içten en iyi dileklerimle kutluyorum” dedi.

BAŞARIR: “CUMHURİYETE SALDIRANLAR KARŞILARINDA BİZLERİ BULACAKLAR”

 

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise, 19 Mayıs 1919’un tarihimizde bir dönüm noktası olduğunu belirterek “Gazi Mustafa Kemal Atatürk bundan tam 104 yıl önce bağımsızlık ve özgürlük ruhuyla Samsun’a çıkmış ve milli mücadeleyi bu anlayışla başlatmıştır. Bugünün bir gurur günüdür. Atamız Samsun’a çıkmış, Havza, Amasya, Erzurum, Sivas kongrelerini yapmış ve ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’, demiştir. ‘Manda ve himaye kabul edilemez’, demiştir. 1 santim toprağımızı kimselere veremeyiz, demiştir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başlatmış olduğu milli mücadeleyle ülkemizi işgalden kurtarmış ve sonunu Cumhuriyetle taçlandırmıştır. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk, sadece ülkemizi işgalden kurtarmamış, Medeni Kanun’u çıkarmış, laiklik anlayışını Anayasamıza koymuş, kalkınmamız için şeker fabrikaları, demiryolları, limanlar, tersaneler kurmuştur. Bugün Cumhuriyetimize ve kazanımlarına saldıranlar, karşılarında Mustafa Kemal Atatürk’ün her söyleminde değer verdiği Türk gençliğini bulacaklardır. Gencimizle, yaşlımızla ırk, dil, din, mezhep farkı gözetmeksizin ülkemizi her alanda daha yukarılara çıkarmak için mücadele edeceğimizden asla şüphe yoktur. Bu sebeplerle en zor şartlarda bile azimle, kararlılıkla mücadele etmeyi ve umudu hiçbir zaman kaybetmemeyi bizlere öğreten Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını saygıyla, minnetle ve özlemle anıyor; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı onurla, gururla kutluyorum” dedi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Eğitim-Sen Mersin Şubesi: İstanbul’daki gözaltılar serbest bırakılsın

Eğitim-Sen Başkanı Sümbül: İstanbul’daki gözaltılar serbest bırakılsın Eğitim-Sen Mersin Şubesi, İstanbul’da 1 Mayıs kutlamaları sonrasında ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir