Ana Sayfa / EKONOMİ / GÜNDEMEKONOMİ TÜGEM Mersin’in Yeni Kadın İl Temsilcisi Mürüvvet Kocaer: Hedefim Gayrimenkul Sektöründe Kadın Temsiliyetini Arttırmak

GÜNDEMEKONOMİ TÜGEM Mersin’in Yeni Kadın İl Temsilcisi Mürüvvet Kocaer: Hedefim Gayrimenkul Sektöründe Kadın Temsiliyetini Arttırmak

Mürüvvet Kocaer gayrimenkul sektöründe bir kadın olarak başarı ile dolu geçirdiği 10 yılın ardından geçtiğimiz günlerde Türkiye Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Mersin İl Temsilcisi oldu.  Sektördeki kadınlar için bir rol model haline gelen Kocaer ile bir kadın olarak meslekteki serüvenini ve TÜGEM’i  konuştuk.

Gayrimenkul sektörüne nasıl girdiniz?

Gayrimenkul danışmanlığına biraz arkadaşlarımın yönlendirmesi ile başladım. Yakın çevreme ve arkadaşlarıma gayrimenkul konusunda kendimce tavsiyeler veriyordum.  Özellikle bu konuda yatırım yapmak isteyen yakın çevrem tavsiyelerimden faydalanınca ben de profesyonel anlamda gayrimenkul danışmanlığı yapmaya karar verip sektöre adım attım.

İşe başlamadan önce kendime bir ofis açmayı planlıyordum. İstanbul’da kurumsal firma sahibi bir arkadaşım kesinlikle yanlış bir karar olduğunu ve bu işi profesyonel anlamda yapan bir firmada işe başlamamı tavsiye etti.  Ben de onun tavsiyelerini dinleyerek Mersin’de kurumsal bir firmada bu işe adım attım.

1 sene boyunca bu kurumsal firmada istikrarlı bir şekilde çalıştıktan sonra ve gerekli eğitimleri aldıktan sonra sektöre devam etmeli miyim yoksa etmemeli miyim diye düşünmeye başladım. En sonunda sektörü bırakma kararı aldım. Bu işe adım attığım firma ile vedalaşarak yollarımızı ayırdık.

Bu mesleği bıraktığım dönemde gayrimenkul arayışında olan bir arkadaşım şu andaki iş ortağım olan Ümit Mete Bey’in portföyünde olan bir mülkü satın almak istedi. Biz de Ümit Bey ile bu süreci yürüterek sonuçlandırdık. Kendisi hayalleri, vizyonu, ufku geniş olan ve bu meslekte örnek bir meslektaşımdı. Bu mesleği bırakmamamı, o günün şartlarında kadın danışmanların bu mesleği yapamayacağına inandığını ama beni tanıdıktan sonra bu fikrinin değiştiğini söyledi. Beni görünce kadınların da bu işi çok iyi bir şekilde yapabileceğine ikna olduğunu ifade etti.

Kendisi 5 ay önce Joker Gayrimenkul’u kurmuştu ve Joker Gayrimenkul’u markalaştırma sürecindeydi. Bana iş ortaklığı teklif etti. Benim için çok zor bir karardı. ilk işe başladığım ulusal bir markadan sonra yeni kurulmuş yerel bir firmada tekrar bu işe dönmek beni çok düşündürdü. Benim için bir insanın ticaret odaklı olmasından çok sağduyulu ve etik hareket etmesi çok önemlidir. Mete Bey, egosu olmayan, çok mütevazi bir insandır. Ben de işimi seven bir insan olarak kendisinin bana katabileceği tecrübe ve vizyonu göz önünde bulundurdum ve destek görebileceğim biri ile tekrardan yol almamın hedeflerime ulaşma kolaylığı sağlayacağını düşündüm. Böylece Joker Gayrimenkul‘ün ilk kadın iş ortağı oldum

TÜGEM Mersin İl Temsilcisi Mürüvvet Kocaer

Erkeklerin egemen olduğu gayrimenkul sektöründe bir kadın olarak çalışmak sizin için zor olmadı mı?

Benim bu işe başladığım dönemde kadın gayrimenkul danışmanı yok denecek kadar azdı. Bir de ben başladığım dönemde sektörün prestiji ve misyonu tartışılıyordu. Çoğunluk erkekti ve neredeyse hiç kadın yoktu. Pek çok kişi beni, “Sen nasıl böyle bir işe girdin? Bu işi nasıl yapacaksın?” diyerek sorguladılar.  Bu yüzden kendimi birçok açıdan kanıtlamam gerektiğini düşündüm. Amerika ve Avrupa’daki akıllı, hoş ve güzel kadınların bu işi rahatlıkla yapabildiklerini gördüm ve ben de niye yapmayayım diye düşündüm. Bu işi sevdiğim ve yapabileceğime inandığım için söylenenlere pek aldırmadan işe başladım. Gerçekten de en zor şartlarda bu işe başladım. Şu an geriye dönüp baktığımda zoru gerçekten başardım diye düşünüyorum.

Peki TÜGEM Mersin İl Temsilcisi olmanız nasıl gelişti?

Ben zaten sivil toplum alanında yapılan çalışmalara katılıyordum. Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) ve  Mersin Girişimci İş Adamları Derneği (Mersin Giad) üyesiydim.  Joker Gayrimenkul’de iş ortaklığını yürütürken Ümit Mete Bey’e TÜGEM Mersin il temsilciliği teklif edildi. Aynı dönemde bana da genel merkez yönetiminden il koordinatörlük görevini sundular.  2020 yılında TÜGEM Mersin yönetimini birlikte kurup kendisine 4 yıl boyunca koordinatörlük yapıp yanında görev almaktan gurur duydum.

Mesleğe vizyon etkisini TÜGEM ile kanıtlamış olan Ümit Bey meslektaşlarımızın isteği ve desteği ile MTSO Emlak ve Destek Faaliyetleri Komitesi’nin seçimlerini kazanarak MTSO meclis üyesi oldu ve emlak komitesi başkanlığına seçildi. Böyle önemli sorumluluğu alınca, meslektaşlarımızın da önünü açmak için TÜGEM’deki görevini devretmek istedi. Genel Merkez ve TÜGEM Mersin yönetimi ile yapılan görüşmeler sonucunda TÜGEM il temsilciliği görevini bana teklif ettiler. Ben de bu görevi sektörde bir kadın figür olarak seve seve kabul ettim.

Biraz da TÜGEM’den bahsedelim. TÜGEM’i ve TÜGEM Mersin’i biraz anlatır mısınız?

TÜGEM gayrimenkul danışmanlığı mesleğine değer katan, gelişim ve eğitim odaklı vizyoner girişimcilerin bir araya gelerek oluşturduğu öncü bir sivil toplum kuruluşudur. Üyeleri arasında uluslararası çapta kurumsal firmaların yanında aynı zamanda daha küçük ölçekli ulusal ve yerel gayrimenkul danışmanlık firmaları da var. Şu anda TÜGEM’in Genel merkezi İstanbul’da ve 26 ilde TÜGEM temsilcilikleri var.

Her ilde il temsilcisinin altında üyelerden oluşan 7 kişilik bir yönetim oluşturuluyor ve ildeki planlamalar ve faaliyetler bu 7 kişilik yönetim tarafından gerçekleştiriliyor. Biz TÜGEM Mersin’i 4 yıl önce kurduk. Bünyemize öncelikle işini seven, istikrarlı çalışan tüm yönetmelik belgelerini tamamlamış, kurumsal veya yerel, işini düzgün yapan meslektaşlarımızı dahil ettik. Bugün 40 tane üyemiz var. Çalışma ekiplerini de düşünürsek 600 meslektaşımız ile çalıştırıyoruz.

TÜGEM Mersin olarak bu dört sene içerisinde neler yaptınız?

Biz öncelikle TÜGEM Mersin olarak sektördeki meslektaşlarımızın birbirine saygı duymalarını sağladık. Birbirlerine karşı olan olumsuz bakışlarını ve sert rekabetlerini bir birlik ve beraberlik atmosferine dönüştürdük. Yarattığımız paylaşımcı atmosferle sektörde birliği sağladık. İnsanların arasındaki iletişimi sağlayarak ve ön yargıları ortadan kaldırarak bir aile olduk. Bu birlikteliği birçok sosyal etkinlik ve ziyaretlerle pekiştirdik.

Bu atmosferi sağladıktan sonra sektördeki hizmet kalitesini ve çalışanların profesyonel becerilerini geliştirmek için eğitimler planladık. Daha önce ulusal emlak firmalarının kendi danışmanlarına verdiği eğitimleri Mersin’de meslektaşlarımızın da almasını sağladık. Sektörümüzde kurumsal eğitimlere erişmek zordur. Böyle eğitimleri de genellikle İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde ciddi paralar ödeyerek alabilirsiniz.  Biz TÜGEM Mersin olarak bu eğitimleri Mersin’e getirdik ve kurumsal bir yapı ile gerçekleştirdik. Gayrimenkul sektörünün en iyi eğitmenlerini defalarca Mersin’de ağırladık. Bu eğitimleri Mersinimizin bütün marka otellerinde yaptık. Her eğitimimize yaklaşık 350 kişi katıldı. Katılımcıların arasında belediye başkanlarımız, İl ticaret müdürlerimiz ve tapu müdürlerimiz gibi yerel yöneticiler ve milletvekillerimiz de vardı.  Böylece sektördeki profesyonelleri hem sertifika sahibi yaptık hem de eğitimlerimize protokolü de dahil ederek bizleri ve sektörü yakından tanımalarını sağladık.

Aynı zamanda tüm illerde 2 ay da bir yapılan eğitim networklerinde TÜGEM eğitmenlerini Mersin’de ağırladık ve  Mersin genelinde binlerce meslektaşlarımıza bu eğitimleri verdik. Bundan sonra da her iki ayda bir etkinliklerimiz olacak. Kahvaltı etkinliklerimiz, eğitim etkinliklerimiz, sanatsal etkinliklerimiz olacak. Bunun yanında sosyal sorumluluk projeleri yapmak için de çalışmalarımıza başladık.

Peki Mürüvet Kocaer’in TÜGEM’deki hedefi nedir?

Ben bu sektörde çalışan bir kadın olarak sektördeki kadın temsiliyetimizi arttırmak istiyorum. Şu anda TÜGEM’de 40 tane temsilci firma üyemiz var ve bu üyelerin 35 tanesi erkek 5 tanesi kadın. Şu anda sektörde profesyonel anlamda çalışan kadın sayısı 10 da 2’yi geçmez. Erkek sayısı ise çok fazla. İlk hedefim kadınlarımıza örnek olmak bu kadın üyelerin arttırılmasını sağlamak olacak. Şu anda buna odaklanmış durumdayım. Bu işe gönül vermiş ve en az sektörde 1,5 senelik bir tecrübesi olan kadın arkadaşlarımı  da TÜGEM’e katmak istiyorum. Öncelikli hedefim kadınlar. Bu işi benimsemiş, profesyonel anlamda yapmak isteyen kadınları yanımda görmek istiyorum.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Özellikle TÜGEM’de koordinatörlük çok sorumluluk isteyen bir iş. Bu göreve beni tavsiye eden ve desteklerini hiç esirgemeyen geçmiş dönem il temsilcim Sayın Ümit Mete Bey’e öncelikle teşekkür ediyorum. Bu bağlamda beni başarılı kılan bir diğer kişi de benim TÜGEM’e dahil olduğum zaman baş koordinatörümüz olan ve şimdi de başkan yardımcımız olan Sayın Derya Bingöl. Kendisi son derece titiz ve her sorumluluğunu ciddiyetle yerine getiren bir insan ve kendisi benim için bir rol model ve benim buraya gelmemde büyük rolü var. Ayrıca beni bu göreve layık gördükleri için TÜGEM Onursal Kurucu Başkanımız Hakan Akdoğan, TÜGEM Genel Başkanımız  Serkan Şahin Beye ve TÜGEM Genel Merkez Yönetim Kurulumuza çok teşekkür ediyorum. En büyük teşekkür bana inanan ve destek olan meslektaşlarımadır. Bana emanet edilen bu bayrağı daha yükseklere çıkarmak için canla başla çalışacağım. İyi ki TÜGEM’liyim diyorum.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin Uluslararası Limanı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Kutladı

Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında liman çalışanlarının çocuklarıyla ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir