Ana Sayfa / Manşet / Sedat Peker: Seyid Rıza ölürken bile asil bir duruş sergiledi

Sedat Peker: Seyid Rıza ölürken bile asil bir duruş sergiledi

edat Peker paylaştığı bir videoda kendisine ve ailesine yönelik operasyonlara tepki göstererek, Seyid Rıza’nın idam edilmeden önceki tarhi nutkundan örnek verdi. Peker, “Ölürken bile asil bir duruş sergileyenler insanın içinde böyle bir yer tutarlar” dedi.

Türkiye’de, “organize suç örgütü lideri” olmak suçundan aranan ve Avrupa’ya kaçtığı söylenen Sedat Peker, YouTube kanalından paylaştığı yeni bir videoda kendisine ve ailesine yönelik operasyonları eleştirerek tehdit içerikli mesajlar verdi.

9 Nisan’da lideri olduğu organize suç örgütüne yönelik İstanbul merkezli 5 ilde düzenlenen operasyonlara tepki gösteren Sedat Peker, “Mehmet Ağar ve Pelikancıların gerçek yüzü” başlığıyla yayınladığı ikinci videoda, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve oğlu AK Parti Milletvekili Tolga Ağar hakkında suçlamalarda bulundu.

Zülfükar kılıcı ve kitaplar

Peker, 5 Mayıs’ta paylaştığı ikinci videosunda da aynı masanın başında, aynı kıyafetle yer aldı. İlk videosundaki beyaz tespih ikinci videoda da masada bulundu.

Ancak ilk videoda “yeraltı dünyasının temel yasası” olarak bilinen “Omerta”, Türkçe anlamı ile “suskunluk yasası” kitabı bulunurken ikinci videoda Isaac Deutscher’ın “Kovulan Sosyalist Troçki” ve  Robert Greene’in iktidarın nasıl sağlanacağıyla ilgili “İktidar” kitapları dikkat çekti.

Kitaplarla mesaj verdiği iddialarını doğrulayan Peker, “Bir niyetle o kitapları oraya koydum. Meraklı olanlar onu düşünsün yorumlasın diye” ifadelerini kullandı.

Sedat Peker’in kolyesindeki Zülfükar Kılıcı ise dikkat çeken diğer bir aksesuar oldu.

Peker bu videoda 15 Kasım 1937’de Elazığ (Xarput) Buğday Meydanı’nda idam edilen Dersim İsyanı lideri Seyit Rıza ve oğlu Resik Hüseyin’den örnek verdi.

Bu örneğin, 4 Mayıs 1937 yılında TBMM’de Bakanlar Kurulunun çıkardığı “Dersim Tenkil Kararları” adlı kararname sonucu Dersim’de başlayan katliam sürecinin yıl dönümünde olması ise dikkat çeken başka bir detay oldu.

“Size bir hikaye anlatmak istiyorum”

Peker, “Size bir hikaye anlatmak istiyorum müsaade ederseniz” diyerek girdiği konuşmaya, “Seyid Rıza vardır, Dersim isyanının başı. Tabi dünya görüşümüz tamamen ayrı” vurgusunu yaptı.

“Atatürk’ün yönetimindeyken Atatürk’e isyan etmiş. Bizim safımız, yerimiz, duruşumuz her ne olursa olsun belli. Biz Türk milliyetçileri Atatürk’ü kurtları olarak kabul ederiz. Bunu her zaman da söyleriz. Yani mavi yeleli bozkurt, yani Türklüğe her yüz yılda bir gelen yol gösterici rehber kurt. Mecazi anlamda böyle tanımlarız” diyen Peker, Seyid Rıza’nın duruşunu ve tarihi nutkunu şöyle anlattı:

“Seyid Rıza isyanından sonra Malatya Valisi olan arkadaşını ona yolluyorlar. Diyor ki isyanı bitir, 36 tane isim veriyorlar isyanın elebaşları. Onlarla beraber gel, Atatürk Elazığ’a gelecek, o geldiğinde sana af çıkartacağız diyorlar. İnanıyor, çünkü Vali çok eski arkadaşı, tanıyor. İnanıp teslim oluyor. Tabi kısa bir süre yargılamadan sonra idam kararı veriliyor. Seyid Rıza’ya soruyorlar ‘bir isteğin var mı’ diye. ‘Benim yaşım geçti’ diyor, ‘oğluma da idam kararı verdiniz, önce ne olur beni asın, onun asıldığını görmeyeyim’ diyor. İnsan. Kötü insan olunca kötü insan. Düşman da olsa adil olmak lazım. Oğlunu getirip gözünün önünde asıyorlar. Ondan sonra dönüp ona dalga geçer gibi diyorlar ki ‘başka bir sözün var mı?’ ‘Var’ diyor. ‘Ben sizin entrikalarınıza bugüne kadar Vallahi anlam veremedim, akıl erdiremedim, bu benim içime dert oldu. Ancak, bu dünyadan ayrılıyorum ama bu yaşıma kadar size bir kere boyun eğmedim, şu anda da eğmiyorum, bu da size dert olsun’ deyip sehpaya tekmeyi vuruyor ve ölüyor.”

Gene söylüyorum, karşı taraflardayız. Ama ölürken bile asil bir duruş sergileyenler insanın içinde böyle bir yer tutarlar. Bu şık ölüm dersin. Harbiden kaliteli bir ölüm dersin. Kıymetli dostlarım vallahi, billahi, bu da benim içime dert oldu. Ben de bu yapılanları, söylenenleri ama söylendikten sonra diğer yapılanları anlatacağım. Hepsini konuşacağız. Vallahi içime dert oldu.”

Peker’e yanıt

Sedat Peker, videoda AK Parti Milletvekili Zülfü Tolga Ağar’ın Elazığ’da bir yerel televizyonda muhabirlik yapan Kazakistan uyruklu Yeldana Kaharman’a cinsel saldırıda bulunduğunu ve genç kadının jandarmaya sığındıktan sonra evinde ölü bulunduğunu iddia etti.

Ancak Jandarma Genel Komutanlığı, yayımladığı bir açıklama ile bu iddiaları yalanladı.

Zülfü Tolga Ağar’da Yeldana Kaharman’ı tanımadığını belirterek, Sedat Peker hakkında da ayrıca hukuki işlem başlatacağını söyledi.

Ayrıca Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı da, iddia yalanlayarak, olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Kaharman’ın aşıya bağlı gelişen asfiksi sebebiyle öldüğü ifade edildi.

 

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKAN SARIYILDIZ – SADECE HAKİKATİN PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLERİN DAİMA YANINDA OLACAĞIZ

Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetimini ağırlayan Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir