Ana Sayfa / DÜNYA / Kasım Süleymani’nin nasıl öldürüldüğü ortaya çıktı istihbarat ajanları Süleymani’nin valizlerini görevli kılığında taşımışlar

Kasım Süleymani’nin nasıl öldürüldüğü ortaya çıktı istihbarat ajanları Süleymani’nin valizlerini görevli kılığında taşımışlar

ABD medyası Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Genel Sekreter Yardımcısı Ebu Mühendis suikastinde YNK’ye bağlı anti-terör birimlerinin kilit rol aldığını iddia ediyor.

ABD merkezli “Yahoo News” sitesinde Kasım Süleymani suikastine ilişkin yürütülen soruşturmanın raporu sızdırıldı.

Rapora göre, operasyona Amerikan ordusunun Delta Özel Güçleri’ne ait 3 tim  katıldı. Delta Güçleri’ne bağlı askeri personelin bazıları Bağdat Uluslararası Havaalanı’nda görevli personel gibi sızdığı ve timlerin ise Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü caddeye konumlandığı kaydedildi.

Sızdırılan rapora göre, çok soğuk ve gökyüzünün bulutlarla kaplı olduğu operasyon gecesi,  havaalanın güney doğu tarafı askeri eğitim adı altında kısa süreliğine kapatıldı ve Irak hükümeti operasyon konusunda bilgilendirildi.

Soruşturmaya  göre,  operasyon öncesi üç keskin nişancı ekibi “ölüm bölgesinden” birkaç yüz metre uzağa yerleştirildi. Sülemani’yi taşıyan araç havalimanından ayrılırken hedeflerini takip etmek için bir keskin nişancılardan biri doğrudan Bağdat’taki ABD büyükelçiliğine bağlı bir kamera ile Delta ekibini destekledi.

Rapora göre, suikasti düzenleyecek operasyon ekibine Kürdistan Bölgesi(Kuzey Irak) YNK’ye bağlı anti terör birimi CTG destek verdi.

3 Ocak 2020 gece yarısından sonra, Şam’dan havalanan uçak nihayet birkaç saat gecikmeli Bağdat Uluslararası Havaalanı’na indiğinde üç ABD insansız hava aracı sahanın üzerinden uçuş yaptı. Uçak pistten havalimanının kapalı kısmına doğru hareket ederken, Kürdistan Yurtseverler Birliği Terörle Mücadele Servisi üyesi, havaalanında uçağın yer ekibi kılığında havalimanı pistte inişini sağlarken, Süleymani ve Ebu Mühendisi’nin bagajını taşıyan sızdırılmış istihbarat görevlileri hedeflerin kimliklerini teyit etti.

Bağdat Uluslararası Havaalanı’na ulaşan İranlı general ve beraberindeki heyete iki araçla eşlik etti ve “Delta” kuvvetinin keskin nişancılarının beklediği “ölüm bölgesine” doğru yola çıktı.

Biri Süleymani’yi taşıyan iki araba havalimanını terk etmek için hareket ettiğinde üç ‘Delta’ keskin nişancı timi artık operasyona hazırdı ve  güvenlik görevlileri uzun tüfeklerini çevirdi, parmakları tetiğe hafifçe yasladı ve ‘Cehennem ateşi’ füzeleriyle donanmış üç dron gökyüzünde uçtu.

İki araba “ölüm alanına” hareket ettiğinde, insansız hava aracı operatörleri konvoya füze ile ateş etti. Süleymani’nin arabasına iki “Cehennem ateşi” füzesi isabet etti.  Füzelerin patlamasıyla  ikinci arabanın şoförü kaçmaya çalıştı. A “Delta” keskin nişancısının arabaya ateş etmesi ile beraber üçüncü bir “Cehennem Ateşi” füzesi ile ikinci araba frene basmadan önce vuruldu.

Bir ABD askeri yetkilisine göre Şam’da uçağa binmesinden önceki altı saat içinde İranlı general üç kez cep telefonunu değiştirdi.

Rapora göre, bir ABD’li yetkili YNK’ye bağlı anti terör birimi CTG operasyon öncesi hazırlık sürecinde ve operasyon esnasında kilit rol oynadı. Yetkili, operasyon başarısı için incelikli bir plana, iyi bir istihbarata ve uzman askeri ekipmana ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Delta Gücü ve Kürdistan Yurtseverler Birliği Terörle Mücadele Servisi Bağdat havaalanında konuşlandırıldığında, Washington’da Kellogg, Coates, Greenway ve Dışişleri Bakanlığı’nın İran özel temsilcisi Brian Hook’un da aralarında bulunduğu küçük bir grup üst düzey yetkili operasyon odasında hazırlık yapmak için bir araya geldiği ayrıntısı da yer alıyor.

Eski bir üst düzey CIA yetkilisine göre, suikast ” Orta Doğu’nun dramatik bir şekilde yeniden şekillenmesiydi ve saatler içinde gerçekleşti. Oyunun kuralları değişti”. Aralık 2019’un sonlarında, Delta operatörleri ve diğer Özel Harekat üyelerinin küçük gruplar halinde Bağdat’a sızmaya başladığı ise yayımlanan raporda yer aldı.

ABD’li yetkililer operasyona katılan asker ve YNK istihbarat personelinin sayısı hakkında bilgi vermekten kaçındı.

İran hükümet hiyerarşisinde Ayetullah Ali Hamaney’den sonra ikinci sırada yerlan  Kudüs Güçleri Genel Komutanı Kasım  Süleymani ve İran destekli Haşdi Şabi Milisleri Genel Sekter Yardımcısı Ebu Mühendis ile birlikte 11 kişinin  3 Ocak 2020’de öldürülmesinin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Operasyonun ayrıntıları gün yüzüne yeni yeni çıkmaya başladı.

ABD’nin o dönemki Başkanı Donald Trump, Kasımi’nin öldürülmesini büyük bir stratejik başarı olarak tanımlamıştı.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir