Ana Sayfa / DÜNYA / Donbass’ta Rus yanlılarıyla Ukrayna Ordusu arasında çatışmalar yaşandı yaralı askerler var

Donbass’ta Rus yanlılarıyla Ukrayna Ordusu arasında çatışmalar yaşandı yaralı askerler var

Hikmet Durgun-

Ukrayna’nın Doğusundaki Donbass bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna Ordusu arasında çatışmalar yaşandı. Çatışmada 3 Ukrayna askeri yaralandı. Rusya tarafından desteklenen ve kimsenin tanımadığı Ukrayna’ya bağlı Donbas Cumhuriyeti yerel halka çağrıda bulunarak orduya katılmalarını istedi.

Edinilen bilgilere göre Rusya’nın Donbas bölgesinde 2020’nin Temmuz’undan bu yana yürürlükte olan ateşkesin 1 Nisan itibariyle sona eren ateşkesin uzatılmayacağını açıklaması üzerine kaygılanan Ukrayna bölgeye askeri sevkiyat gerçekleştiriyor.

Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya yanlısı gruplarla olan ateşkes süresinin dün bitmesiyle bölgede yer yer çatışmalar yaşanıyor. Dün gecede yer yer çatışmalar yaşanırken, Rusya destekli ayrılıkçılar ile Ukrayna Ordusu arasında çatışmalar yaşandı. Çatışmada 3 Ukrayna askeri yaralandı.

Rusya bölgeye askeri yığınak yaparken, Ukrayna da bölgeye yoğun bir askeri sevkiyat gerçekleştiriyor. Ukrayna, Luhansk ve Donetsk bölgesine tank, top ve ağır silahlar gönderdi.

Rusya tarafından desteklenen ve kimsenin tanımadığı Ukrayna’ya bağlı Donbas Cumhuriyeti yerel halka çağrıda bulunarak orduya katılmalarını istedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Moskova’yı askeri tatbikat adı altında Ukrayna sınırlarında gövde gösterisi yapmak ve korku atmosferi yaratmaya çalışmakla suçlarken, Rusya ise sınırları boyunca NATO’nun askeri faaliyetlerini artırması nedeniyle güvenliğini sağlamak amacıyla önlem aldıklarını belirtti.

Rusya Ukrayna sınırı boyunca bu hafta başında 28 taburunu yerleştirirken, askeri sevkiyatlarını devam ettiriyor. Bölgeye özel birliklerini de gönderen Rusya, 14. Zırhlı Tümenini de sınıra konuşlandırdı ve ilhak ettiği Kırım’a tren yoluyla asker ve askeri araç ile teçhizat sevk etti. Rusya, Ukrayna’ya dün geceden itibaren petrol ihracatını da durdurdu.

ABD ve AB ülkeleri Rusya Ukrayna geriliminde Ukrayna’dan yana tavır alıyorlar. ABD Ukrayna’ya tam destek verirken, AB ise Rusya ile enerji anlaşmaları nedeniyle çok destek vermiyor.

Rusya-Ukrayna ilişkileri Kırım’ın ilhak edildiği 2014 yılından bu yana çok gergin. Kiev, Rusya’yı ülkenin doğusunu ve Kırım’ı “işgal etmekle” suçluyor. Ukrayna yasalarında Rusya, “saldırgan ülke” olarak tanımlanıyor.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir