Ana Sayfa / Manşet / BM: Uyuşturucu ticareti maske ve dezenfektan ticareti adı altında yapılıyor

BM: Uyuşturucu ticareti maske ve dezenfektan ticareti adı altında yapılıyor

BM raporlarına göre; koronavirüs salgını sonrası uyuşturucu kaçakçılığı maske ve dezenfektan ithalat/ihracatı kisvesinde yapılıyor. BM’nin raporunu açıklayan Sevil Atasoy’un konuşması sonrası akıllara Sedat Peker’in iddiaları geldi.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddiaları Türkiye gündemini sarsmaya devam ediyor. Son olarak Peker, Venezuela’da oluşturulacak yeni kokain güzergahı için AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın ocak ve şubat aylarında Venezuela’ya gittiğini ve dörder gün kaldığını öne sürmüştü.

Bunun üzerine Binali Yıldırım iki kez açıklama yaptı. İlk açıklamasında oğlunun Venezuela’ya iddia edildiği gibi ocak ve şubat aylarında değil, aralıkta gittiğini söyleyen Yıldırım, “Maske ve test kiti yardımı için Venezuela’ya gitti” açıklamasında bulunmuştu. Ertesi gün bir açıklama daha yapan Yıldırım, “Oğlum biraz da meraktan Venezuela’ya gitti” demişti. Cüneyt Özdemir’in sorusunu yanıtlayan Yıldırım, Venezuela’daki hayır işlerini prensip olarak söylemeyi uygun görmedikleri için açıklamasında özellikle belirtmediğini söylemişti.

Uyuşturucu kaçakçılığı; maske ve dezenfektan ticareti kisvesinde yapılıyor

Cumhuriyet’ten İpek Özbey’in haberinde yer alan bilgiler ise akıllarda soru işareti oluşturdu. Zira habere göre; uyuşturucu trafiği iki ay önce Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına yansıdı. INBC üyesi Prof. Dr. Sevil Atasoy, raporu ayrıntılarıyla açıkladı. Ne var ki; koronavirüs salgınıyla birlikte uyuşturucu sevkiyatı yöntemleri değişti. Kaçakçılık için önceden farklı ürünler kullanılırken; artık maske ve dezenfektan ticareti adı altında uyuşturucu kaçakçılığı yapılıyor. Bu kaçakçılık için deniz ve havayolları tercih ediliyor.

İşte Atasoy’un konuşmasından satır başları:

Uluslararası yasal ticarette düşme ve bazı yasadışı maddelerin kaçakçılığında azalma görülmekle birlikte hava ve  deniz- yoluyla kaçakçılık alabildiğine sürdü. Karayoluyla kaçakçılık gözlemlenmekteyse de farklı taşımacılık yolları ve yasal ticaret kisvesi altında uyuşturucu kaçakçılığına tanık olduk.

Kaçakçılık yöntemleri farklılaştı. Postayla ya da paket hizmetleriyle ya da eve yemek servisleriyle hatta maske, eldiven, dezenfektan içine konarak sanki maske ithal ediyor ya da ihraç ediyormuş gibi dezenfektan içinde uyuşturucu kaçakçılığına tanık olduk.

Sosyal medya uyuşturucuya erişimde ve satıcılarla alıcıları bulmakta bir önemli mecra oluşturdu. Tabii ki internetin gördüğümüz kısmının çok daha büyük bir kısmı dark net, karanlık web diye adlandırdığımız bölümünde hem uyuşturucu imalatındaki hammaddelerin alış satışının hem de bağımlıların maddeye erişiminin çok daha yaygın bir biçimde yürütüldüğünü saptadık.

Eroin ticaretinde üçüncü sıradayız

Türkiye’nin dünya genelinde en fazla eroin ele geçiren ülkeler arasında İran ve Afganistan’dan sonra üçüncü sırada olduğunu kaydeden Prof. Dr. Atasoy’un görüşleri şöyle:

Doğal olarak üçüncü sırada, çünkü Afganistan’dan çıkan eroin İran üzerinden ülkemize geliyor ve oradan da Avrupa’ya geçiyor. Ancak şurası muhakkak ki pandemi sırasında Balkan yolu, yani Afganistan’dan çıkan, Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçen ünlü Balkan yolu kullanılmaya devam etti ve Afganistan, İran, Türkiye ve Balkan ülkeleri hattı üzerinde çok sayıda eroin yakalaması da bunu da kanıtlar oldu.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKAN SARIYILDIZ – SADECE HAKİKATİN PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLERİN DAİMA YANINDA OLACAĞIZ

Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetimini ağırlayan Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir