Ana Sayfa / DÜNYA / Yunanistan’dan Libya’ya “Türkiye ile deniz anlaşmasını iptal et” talebi

Yunanistan’dan Libya’ya “Türkiye ile deniz anlaşmasını iptal et” talebi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Libya Başbakanından Türkiye ile Libya arasında yapılan Deniz anlaşmanın iptal edilmesini istedi. Libya ise bu talebi kabul etmedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği başkent Trablus’ta, Başbakan Abdulhamid Dibeybe ile başbakanlık konutunda görüştü.

İkili, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

“Yakın geçmişte, ilişkilerimizi sınayan her şeyi geride bırakmanın zamanı geldi.” ifadesini kullanan Miçotakis, ülkesinin Trablus Büyükelçiliği’nin açılışını gerçekleştireceğini dile getirdi. Miçotakis, Trablus’un ardından Bingazi’de konsolosluk açacaklarını söyledi.

Türkiye’nin Libya ile 2019’da imzaladığı deniz yetki alanları anlaşmasına şiddetle karşı çıkan Yunanistan, bu anlaşmanın iptal edilmesini istiyor.

Miçotakis, Trablus ziyareti sırasında bunu açıkça dile getirdi ve Libya’nın AB ile ilişkilerinde herhangi bir ilerleme sağlamasının ön koşulunun, yabancı güçlerin ve paralı askerlerin Libya’dan ayrılması olduğunun altını çizdi.

Yunan Başbakan, Ankara ile Trablus arasındaki deniz yetki alanları anlaşmasını ‘sözde’ olarak tanımladı ve, “Tabii ki bizim için çok önemli nokta; sözde uluslararası anlaşmalar olarak sunulan ancak Avrupa Konseyi tarafından açıkça belirtildiği gibi yasal etkisi bulunmayan yasadışı belgelerin iptali.” dedi.

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019’da imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasına değinen Dibeybe, şunları söyledi: “Türkiye ile münhasır ekonomik bölge belirlenmesi üzerine imzaladığımız anlaşmalar konusuna gelince, her türlü anlaşmanın, uygun çözümler sunmaya katkı sağlaması ve Libya, Türkiye ve Yunanistan’ın haklarının korunmasının önemini vurguluyoruz. Aynı şekilde, Girit ve Libya arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılması ve münhasır ekonomik bölge konusunda görüşmelerin başlaması için Libya ve Yunanistan arasında ortak komisyon kurmaya hazırız.”

Yunanistan Libya savaşında ülkenin doğusunda güçlü olan Hafter güçlerine destek veriyordu. Türkiye ise Hafter’e karşı savaşan Ulusal Mutabakat Hükümetine destek veriyor.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin Uluslararası Limanı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Kutladı

Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında liman çalışanlarının çocuklarıyla ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir