Ana Sayfa / DÜNYA / NATO, Ukrayna üzerinde ‘uçuşa yasak bölge’ye hayır dedi; Rusya iki şehirde geçici ateşkes ilan etti

NATO, Ukrayna üzerinde ‘uçuşa yasak bölge’ye hayır dedi; Rusya iki şehirde geçici ateşkes ilan etti

NATO, Ukrayna’nın hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesini kabul etmedi. Ukrayna bombalamaları yavaşlatmak amacıyla bu karar için Batı ittifakına sık sık sesleniyordu. Ancak ABD böyle bir karar almasının Rusya ile savaşa neden olabileceğini söylüyordu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski öfkeli bir açıklamada bulunarak, “NATO, Ukrayna’nın bombalanmasına yeşil ışık yakmıştır” diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Mariupol ve Volnovakha kentlerinde ‘insani koridorlara’ izin vermek için  Moskova saatiyle 10.00’da atış yapmayı durduracaklarını açıkladı.

Öte yandan Rusya dün Facebook ve Twitter’a erişimi engelledi.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye’de bir araya gelmesini desteklediklerini bildirdi. Görüşmenin 11-13 Mart’ta Antalya’daki Diplomasi Forumu’nda yapılabileceği belirtildi.

Kırmızı bölgeler Rus askeri işgalindeki bölgeleri, patlamalar ise saldırıya uğrayan noktaları gösteriyor./ Kaynak: Britanya Savunma Bakanlığı

Rusya, Ukrayna’da içeriye doğru ilerlemeye devam ediyor; bunu başarmak için de şehirlere bombardıman yapıyor. Birçok farklı yetkili ve kaynak, Rusya’nın Ukrayna’daki sivil yerleşim birimlerini vurduğunu ve bunun can kaybına sebep olduğunu doğruladı.

Dün saldırıya uğrayan Zaporijya Nükleer Santrali de Rusya’nın kontrolüne geçti. Kiev saldırıdan Rusya’yı, Moskova da Ukrayna’yı sorumlu tutuyor.

İşte 5 Mart’ta dakika dakika yaşananlar…

14.14 Britanya, Rusya’daki vatandaşlarına ülkede bulunmalarını zorunlu kılan bir neden yoksa Rusya’dan ayrılmalarını tavsiye etti.

14.09 BBC’ye konuşan Mariupol Belediye Başkanı Yardımcısı, sivillerin tahliyesi sürerken Rusya’nın şehri vurmaya devam ettiğini söyledi.

Mariupol Belediye Başkan Yardımcısı Serhiy Orlov, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Rusya bizi bombalamaya ve silah kullanmaya devam ediyor, bu delilik” dedi.

Orlov, “Mariupol’da bir ateşkes yok, vatandaşlarımız kaçmaya hazır ancak saldırıdan ötürü bunu gerçekleştiremiyor” ifadesini kullandı.

13.21 Ukrayna Savunma Bakanlığı’na göre 66 bin erkek savaşmak için ülkesine geri döndü

12.57  Mariupol Şehir Konseyi, sivillerin tahliyesi için belirlenen yolun tamamı boyunca Rusya’nın ateşkese uymadığını belirtti. Açıklamada konseyin ateşkesi doğrulamak için Rus tarafıyla temasa geçtiği belirtildi.

12.51 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini söyledi.

Kalın, “Biz Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, dün de ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ile görüşmüştü.

12.40 Ukrayna Savunma Bakanlığı, resmi Twitter hesabından bir Rus helikopterinin düşürülme anını gösterdiği iddia edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler paylaştı.

Tweette, “Rus işgalciler böyle ölüyor. Şimdi de bir helikopterin içinde! Ukrayna’ya ve onu savunanlara zafer! Beraber zafere gidiyoruz!” ifadeleri kullanıldı. (T24)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

TISİAD kongreye gitti mevcut başkan Çelik, güven tazeledi

Türkiye Irak Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TISİAD) 6. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda oy birliğiyle ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir