Ana Sayfa / Manşet / Kocamaz, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret etti

Kocamaz, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ni ziyaret etti

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Burhanettin Kocamaz, Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş’ı ziyaret etti. Ziyarette artan yem fiyatları karşısında zarar eden besicilerin sorunları masaya yatırıldı.

Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş; hayvancılık sektörünün savunma sanayi kadar önemli bir milli güvenlik konusu olduğuna dikkat çekerken, besi yeminde dışa bağımlı olan hayvancılık sektöründe, döviz kurunun yem fiyatlarını artırdığına değindi. Yem fiyatları yükseldikçe, süt fiyatı da anlamsızlaşıyor diyen Demirbaş, artan zamlar nedeniyle hayvancılığın çıkmazda olduğunu söyledi.

SÜT-YEM PARİTESİ BOZULDU

Sözlerine şöyle devam eden Demirbaş: “Süt ve yem arasında alım gücü standardı vardır. Buna Süt Yem Paritesi denir. Bu pariteye göre besicinin para kazanabilmesi için 1 litre süt sattığında 1,5 kilogram yem alabilmesi gerekir. 2002’de 1 litre süt satarak 2,5 kilogram yem alabiliyorduk. Şu an 1 litre süt satarak ancak 1 kilogram yem alabiliyoruz. Yani süt yem paritesi bozuldu. Besici 20 yılın sonunda yüzde 125 zararda.”

Besici zarar ettiği için hayvanlarını kestirmek zorunda kalıyor diyen Demirbaş, “Hayvancılık sektörü kan kaybediyor. Süt üretiminde darboğaz yaşanıyor. Bu gelişmeler bir müddet sonra et üretiminde de sıkıntı yaşanmasını tetikleyecek” dedi.

KOCAMAZ: “HAYVANCILIK KADERİNE TERK EDİLMEMELİ!”

Kocamaz zor durumda kalan besiciler hakkında, “Bu yüksek yem fiyatları ile hayvancılık devam edebilir mi? Zararına hayvancılık yapılır mı? Besici geleceğini planlayabilir mi? Elbette yapılamaz.Mersin’de 132 bin büyükbaş hayvan var. Ülkemizde oldukça gelişmiş bir süt ve et sektörü var. Bunların derisi, sakatatı, süt ve et ürünleri sanayisi, bunları besleyen yem sanayisi, bitkisel üretim tarafı var. Dış ticareti, nakliyecisi, veteriner hekimi derken birçok kesim geçimini bu sektörden sağlıyor. Böylesine önemli bir sektörün ayakta kalabilmesi süt hayvancılığına bağlı. Bunun için de sütün istikrarlı ve güvenceli bir hale gelmesi lazım. Hayvancılık kaderine terk edilmemeli. Yönetenler bu işe el atmalı, hem besiciyi hem de tüketiciyi koruyacak müdahaleler yapılmalı” ifadelerini kullandı.

“SAYIN PAKDEMİRLİ’YE Mİ İNANALIM, BESİCİLERİN FERYADINA MI?”

Kocamaz,“Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bir televizyon programında besicinin para kazandığını iddia ediyor. Rakamlar ortada. Şimdi Sn. Pakdemirli’ye mi inanalım, besicilerin feryadına mı? Besicileri küstürmemek gerekli diyen Kocamaz, üretimi teşvik, tüketiciyi mutlu eden çözümler şart. Besici zordayken; besici para kazanıyor hayallerini satmasınlar, besiciye destek versinler. Onlar yapmazsa; biz geleceğiz, biz yapacağız. Çözüm üreten İYİ Parti, Çare üreten Meral Akşener liderliğinde biz derman olmaya hazırız” dedi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

SEÇER”SUYA ZAM YAPMADIK, ENFLASYON RAKAMLARINI YANSITTIK”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “su fiyatları yüksek” eleştirilerine yanıt verdi “İçme suyu faturaları ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir