Ana Sayfa / DÜNYA / İki Günlük Türkiye-Mısır Görüşmeleri bitti

İki Günlük Türkiye-Mısır Görüşmeleri bitti

Türkiye ile Mısır arasında 8 yılın ardından ilk yüz yüze üst düzey diplomatik müzakereler 5-6 Mayıs tarihlerinde yapıldı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki Türk heyeti Kahire’deki temaslarında Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza başkanlığındaki Mısır heyetiyle biraraya geldi.

Temasların ardından yapılan ortak açıklamada, ‘‘Görüşmeler samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde ikili konuların yanısıra Libya, Suriye ve Irak’taki durum başta olmak üzere bölgesel konular ele alınmış, Doğu Akdeniz’de barış ve güvenliğin sağlanması ihtiyacı üzerinde durulmuştur. Taraflar istişarelerin bu turunun sonuçlarını değerlendirecek ve müteakip adımları kararlaştıracaktır’’ denildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Mısır arasında diplomatik temasların önkoşulsuz başladığını geçen Mart ayında açıklamış, ardından Erdoğan, “Mısır ile istihbari, diplomatik ve ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor. Bunda herhangi bir sıkıntı sözkonusu değil. Neticelere göre daha ileri düzeye de taşırız” açıklaması yapmıştı.

 

Mısır’ın Yunanistan ile 6 Ağustos 2020’de imzaladığı deniz yetki anlaşması, Ankara’da rahatsızlık yaratmıştı. Bu anlaşma Erdoğan’ın 27 Kasım 2019’da Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez El Sarrac ile imzaladığı deniz yetki anlaşmasına karşı bir adım olarak değerlendirilmişti.

Türkiye, Kıbrıslı Türkler’in haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 2003 yılında Mısır’la, 2007’de Lübnan’la ve 2010’da İsrail’le imzaladığı deniz yetki anlaşmalarını tanımıyor.

Ortadoğu ve Arap coğrafyasında çok önemli bir ülke olan Mısır, Libya ve Doğu Akdeniz’de de çok etkili. Mısır ve Türkiye bu iki bölgede karşıt pozisyonlarda yer almıştı. Türkiye Libya’da Sarrac hükümetinin en büyük destekçisi olmuştu. Mısır ise Sarrac hükümetine karşı savaşan Hafter güçlerinin en büyük destekçisi olmuştu. Doğu Akdeniz ve Libya bide ticari ilişkiler Türkiye Mısır ilişkilerinin iyiye gitmesi için zorunlu olma noktasına götürmüştü. Türkiye daha önce de Mısır ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyordu ancak Mısır’ı ekonomik yönde besleyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan buna engel oluyordu. Suudi Arabistan ve BAE’nin Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olacağı açıklamaları Mısır Türkiye ilişkilerinin iyiye doğru gitmesinin önünü açan etkenlerden biri oldu.

Ankara’yla Kahire arasındaki ilişkiler Mısır ordusunun ülkenin seçimle başa gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi 2013’te devirmesinden sonra donmuştu. İki ülke arasındaki ilişkiler istihbarat düzeyinde devam ediyordu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Hukukçulardan Cemaatin kaçak inşaatında ölen 2 işçi için adalet çağrısı

Çağdaş Hukukçular Derneği, Adalet İçin Hukukçular ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Mersin Şubesi üyesi avukatlar, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir