Ana Sayfa / KADIN / Hollanda’dan sığınma isteyen Türk vatandaşlarında rekor artış

Hollanda’dan sığınma isteyen Türk vatandaşlarında rekor artış

Hollanda’ya iltica başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısındaki artış devam ediyor. Geçen yıl 2 bin 460 Türk vatandaşı Hollanda’dan sığınma talep etti. Türkiye, Suriye ve Afganistan’dan sonra, vatandaşları Hollanda’ya en fazla sığınma başvurusu yapan 3. ülke oldu.

BBC Türkçe’nin Lahey muhabiri Yusuf Özkan’ın Hollanda İstatistik Kurumu’ndan (CBS) aktardığına göre, 2015’teki mülteci krizinden bu yana 2021 yılında iltica başvurularında ciddi bir artış kaydedildi. Sığınma talep edenlerin sayısı, korona virüsü salgının ortaya çıktığı 2020 yılına göre yüzde 80 artarak, 25 bine ulaştı.

Hollanda’dan sığınma talep edenler arasında ilk sırayı Suriye vatandaşları aldı. Suriye’den 8 bin 380 başvuru yapılırken, bunu 3 bin 5 kişiyle Afganistan izledi. Aslında daha önceki yıllarda Hollanda’ya sığınma talebinde bulunan Afgan sayısı bu kadar yüksek değildi. Taliban yönetiminin iş başına gelmesinden sonra Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerine iltica başvurusu yapan Afganistan vatandaşlarının sayısında patlama yaşandı.

Vatandaşları Hollanda’dan en fazla sığınma talep eden üçüncü ülke ise, 2 bin 460 kişiyle Türkiye oldu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, bu konuda yeni bir rekora imza attı. Türkiye’den önceki yıllarda düşük sayıda gerçekleşen iltica başvuruları, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası hızla artmaya başladı.

Hollanda Mülteciler Konseyi’ne göre, 2016’daki darbe girişimi sonrası çoğunlukla Fethullah Gülen yapılanmasına mensup kişiler sığınma başvurusunda bulunurken, son yıllarda bu yelpaze genişledi. Konseye göre Kürtler, muhalifler, gazeteciler, insan hakları savunucuları ve sendikacılar da dahil olmak üzere hükümeti eleştirenler, Türk makamları tarafından kovuşturulma riski altında. Bu da daha fazla kişinin Türkiye’den kaçmasına yol açıyor.

Vatandaşları Hollanda’ya en fazla iltica talebinde bulunan ülkeler arasında Suriye ve Türkiye’nin yanı sıra İran, Eritre. Cezayir, Yemen, Fas, Irak, Moldova, Nijerya ve Arnavutluk yer alıyor. Suriye ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dışında, diğer ülkelerden gelen iltica başvuruları, siyasal ve sosyal gelişmelere göre değişiyor. Örneğin 2017 yılına kadar Eritre ve İran’dan yapılan sığınma başvurularında artış gözlenirken, 2021 yılında Afganistan vatandaşları üst sıralara yükseldi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) verilerine göre, dünya genelinde savaş, şiddet, zulüm ve insan hakları ihlallerinden kaçan insan sayısı artmaya devam ediyor. Yerlerini değiştirenlerin sayısı 2020 yılında, bir önceki yıla göre yüzde artarak 82 milyonu geçti. Ülkesini terk edenlerin çoğu Suriye, Venezuela, Afganistan, Güney Sudan ve Myanmar’dan geldi. Bu mültecilerin her 10 kişiden 9’u, komşu ülkeler tarafından alındı. (BBC Türkçe)

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mezitli Tüketim Kooperatifi Başkanı Erdal Gürocak’tan depremzedelere yardım dayanışması

Mezitli Tüketim Kooperatifi Başkanı Erdal Gürocak ve gönüllüler, depremzedeler için birçok konuda yardımda bulundu. Mezitli ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir