Ana Sayfa / KADIN / “Çözülen Aile” Raporu’nda korkunç tablo

“Çözülen Aile” Raporu’nda korkunç tablo

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel’den, “Çözülen Aile” Raporu

Raporda, geçim sıkıntısı kaynaklı intihar sayısının 2017’ye göre yüzde 31 arttığı belirtilerek, “Aileler ve toplum, hemen her gün vicdanları yaralayan intihar vakalarıyla sarsılmaktadır. İnsanlarımızı yaşamdan koparan intiharlar aileleri yok olmaya ve yıkımlara sürüklemektedir” denildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Açıkel başkanlığındaki CHP Ar-Ge Bilim Platformu tarafından “Aileler Buhranda; Dağılıyor: Tek Adam Rejimi Haneleri Yoksulluk ve Çaresizlik İçinde Bırakıyor” başlıklı bir Politika Notu hazırlandı. ‘Çözülen Aile’ Politika Notunda, 19 yıllık AKP iktidarı döneminde ailenin dirlik ve düzeninin bozulduğu ve AKP iktidarının aileleri uçurumun eşiğine getirerek sosyal dokuyu ve sosyal dayanışmayı büyük bir çöküntüye soktuğu vurgulandı. Açıkel’in  açıklamaları şöyle:
‘24 Milyon Ailenin, En Az 10 Milyonunda Yoksulluk ve İşsizliğin Umutsuzluğu Var’
AKP’nin rant ve şatafat düzeninin, 19 yıllık kötü yönetimin sonunda 10 milyonun üstünde işsiz yarattığına, Türkiye’nin İşsizlikte dünyanın en kötü 20 ülkesinden biri olduğuna dikkat çekilen Politika Notunda, “Türkiye’de 24 milyon ailenin, en az 10 milyonunda yoksulluk ve işsizliğin umutsuzluğu, huzursuzluğu egemendir.” vurgusu yapıldı. Politika Notunda, bireysel kredilerle bankalara borçlu olan 34,5 milyon yurttaşa dikkat çekilerek Türkiye’de hemen her ailede birden fazla kişinin borçlu olduğu vurgulandı.
Ailelerin borç ve haciz sarmalına sokulduğunun verilerle aktarıldığı Politika Notunda, aynı hane içinde hem ebeveynlerin hem de gençlerin işsiz olduğu ve bunun hanelerde büyük bir psikolojik utanca ve onur kırıcı yıkımlara neden olduğu tespiti yapıldı.
‘İntiharlar ve Boşanmalar Yaygınlaştı’
Geçim sıkıntısı kaynaklı intihar sayısının 2017’ye göre % 31 arttığının ifade edildiği Politika Notunda, “Aileler ve toplum, hemen her gün vicdanları yaralayan intihar vakalarıyla sarsılmaktadır. İnsanlarımızı yaşamdan koparan intiharlar aileleri yok olmaya ve yıkımlara sürüklemektedir” ifadelerine yer verildi. Politika Notunda, evliliklerin geçim sıkıntısı nedeniyle sona ermesine, 2019’da boşanma sayısının 2012’ye göre % 27 artmasına ve en önemli ikinci boşanma nedeninin %30,2’lik oranla evin geçimini sağlayamamak olmasına dikkat çekildi.
‘Evlilik ve Doğum Oranları Azaldı; Gençler, İmkansızlıktan Yuva Kuramıyor’
Politika Notunda, tek adam rejiminde ailelerin daha kurulmadan dağıldığı ve hayat pahalılığı ve işsizlik nedeniyle gençlerin isteseler de yuva kuramaz hale geldiği tespiti yapıldı. Konuyla ilgili şu veriler paylaşıldı: “Nüfusa göre yıllık evlilik oranı 2002-2019 arasında %17 azalmıştır. 2015 yılında yaklaşık 603 bin çift evlenmişken, 2020’de bu sayı %21 azalarak 487 bin 270 olmuştur. 30-34 arası evlenen kadınların sayısı 2019 yılında 2002’ye göre % 49 artış göstererek 35 bin 449 olmuştur.  Benzer şekilde 30-34 yaş arasında evlenen erkeklerin sayısı da 2002’ye göre % 55,5 artarak 84 bin 881 olmuştur. Gençlerimiz kuracakları aileleri güvence altına alamadıklarını hissettikleri için daha geç yaşta evlenmeyi tercih etmekte, fakat bu durum bile maddi güçlüklerle karşı karşıya kalmalarını önleyememektedir.”
‘Evlenebilmek Hayal Oluyor , Çocuk Sahibi Olmak Külfetli Hale Geliyor’
Yüksek enflasyonun, TL’nin değer kaybetmesinin ve ekonomik istikrarsızlığın, evlenmek isteyen gençleri evlilik hazırlığı için bir servet ödemeye mahkûm ettiğine dikkat çekilen Politika Notunda, ev eşyalarının fiyatlarının her yıl arttığı ve gençlerin karşılamayacağı meblağlara ulaştığı tespiti yapıldı. Politika Notunda, ev kurmak için gerekli eşyalardaki fiyat artışının 2005-2020 dönemleri arasında %118 ile %1216 arasında değiştiği, sadece 2020’de bazı illerdeki kira fiyatlarının % 100’e varan bir artış yaşadığı ifade edildi.
Tek adam rejiminin kalkınma ve büyüme stratejisine dayanmayan 3 çocuk tavsiyelerinin toplumda karşılık bulmadığının vurgulandığı Politika Notunda, Türkiye’deki doğurganlık hızının, 2001 yılında 2,38 çocuk olduğu halde, 2019 yılında 1,88 çocuğa gerilemesine dikkat çekildi. Çalışmada, yoksullaştırılan vatandaşların üç çocuğa değil, bir çocuğa bile bakabilmesinin çok büyük fedakârlık gerektirir hale geldiği vurgulandı.

Notta şu veriler paylaşıldı: “2005-2020 yılları arasında normal doğum ücreti % 473, kreş ve gündüz bakım evlerinin ücreti % 325 artış göstermiştir. – Son bir buçuk yılda bebek bezi %140; bebek ve devam sütü %50; bebek maması %32 civarında zamlanmıştır.”

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin Uluslararası Limanı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Kutladı

Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında liman çalışanlarının çocuklarıyla ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir