Ana Sayfa / KADIN / Büyükşehir 2021 yılında her alanda özel bireylerin yanında oldu

Büyükşehir 2021 yılında her alanda özel bireylerin yanında oldu

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer öncülüğünde ‘Engelsiz Mersin’i yaratmak için birçok proje üreten Büyükşehir Belediyesi, özel gereksinimli bireyler ve ailelerine yönelik sürdürdüğü sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere devam ediyor. Hem özel gereksinimli bireyleri hem de ailelerini düşünerek hizmetlerini şekillendiren Büyükşehir, geride kalan 2021 yılında da her alanda özel bireylerin yanında oldu.

Büyükşehir, özel gereksinimli bireylere geniş imkanlar sunuyor

Büyükşehir’in özel gereksinimli birey veri tabanı çalışmaları kapsamında 2021 yılı başında 19 bin 144 olan kayıtlı birey sayısı yıl sonunda 32 bin 35’e yükseltildi.

Büyükşehir Belediyesi, Toroslar’da Engelsiz Yaşam Merkezi, Yenişehir’de bulunan Engelsiz Yaşam Parkı ve Tarsus’ta faaliyetlerini sürdüren Mola Evi ile özel bireylere ve ailelerine hizmet veriyor.

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde revir, engelli transfer aracı hizmeti, mesleki yeterlilik kazandıracak kurslar, atölyeler ve fitness salonu yer alıyor. Engelsiz Yaşam Merkezi’nde 2020 yılında başlayan Mola Evi Hizmeti ile özel gereksinimli bireylerin ailelerinin kendilerine zaman yaratması ve engelli bireylere sosyokültürel ve eğitim anlamında destek sağlanması amaçlanıyor. Mola Evi’nde; 2 özel eğitim öğretmeni, 1 okul öncesi öğretmeni, 1 bakım personeli ve 1 psikolog görev alıyor. 206 öğrencinin kayıtlı olduğu Mola Evi’nden 2021 yılı içerisinde 1505 Mola Evi hizmeti ve 1847 kez görüntülü destek hattı hizmeti verildi.

 

Sportif beceriler kazanıyorlar

Büyükşehir Belediyesi, Engelsiz Yaşam Parkı ile özel gereksinimli bireylere birçok branşta spor becerisi kazandırıyor. Terapi amaçlı yüzme aktivitesi ve yüzme kursu, fitness eğitimi, survivor hareket parkuru, bocce aktiviteleri, engelsiz halk oyunları kursu, engelsiz vals kursu, ve engelsiz resim kursu aktiviteleri ile özel gereksinimli bireylere 2021 yılında toplam 1679 seans hizmet sunuldu.

Farkındalık çalışmaları yapılıyor

Engelsiz Yaşam Merkezi, Engelsiz Yaşam Parkı ve Tarsus Mola Evi hizmetlerinden faydalanan özel gereksinimli bireyler için 2021 yılında 46 farkındalık çalışması gerçekleştirildi. Bu çalışmalara ise toplam 2 bin 148 özel birey katıldı. 1 Kasım 2021 tarihinde hizmete açılan Tarsus Mola Evi’nde ise 132 seans hizmeti sunuldu.

Büyükşehir’den engelleri kaldıran hizmetler

Büyükşehir’in psiko-sosyal destek hizmetleri kapsamında özel gereksinimli bireyler ve aileleri, Engelsiz Yaşam Merkezi’ne gelerek veya 0 324 223 54 44 numaralı telefondan ulaşarak psikolog desteği alabiliyor. 2021 yılı içerisinde 336 özel gereksinimli birey söz konusu hizmetten yararlandı.

Büyükşehir’in özel gereksinimli bireylere yönelik önemli hizmetlerinden olan duyu bütünleme hizmeti de sürüyor. Bugüne kadar haftalık ortalama 20 seans olmak üzere toplam 1099 seans hizmeti verildi. Çocukların hem duyusal gelişimlerine katkı sunan hem de sosyal gelişimlerini destekleyen bu hizmet için 1 fizyoterapist, 1 ergoterapist ve 1 psikolog görev yapıyor.

Gelişimsel oyun terapisi kapsamında 2021 yılında toplan 790 seans hizmeti verildi. 3’erli, 4’erli gruplar halinde 2 ya da 3 normal gelişim ile 1 kaynaştırma öğrencisinden oluşan derslerde çocuklar yaş seviyelerine göre 3 gruba ayrılıyor. Her grup 3 ay süreyle haftada 2 gün olmak üzere gelişimsel oyun terapisi alıyor. Gelişimsel oyun terapisi gruplarında 1 psikolog, 1 özel eğitim öğretmeni ve 1 çocuk gelişimi ve eğitimi elemanı görev yapıyor.

Transfer aracından 4 bin 546 özel birey yararlandı

Hastaneye ulaşımları güç olan özel gereksinimli bireyler için sağlanan transfer aracı hizmetinden 2021 yılında toplam 4 bin 546 özel gereksinimli birey yararlandı. 236 özel gereksinimli bireye ise medikal malzeme desteği sağlandı. Mersin’de yaşayan yürüme engelli bireylerin tekerlekli veya akülü sandalyelerinin bakım ve onarımını Büyükşehir Belediyesi üstleniyor. 2021 yılı içerisinde 77 engelli bireyin sandalyesi kullanılabilir duruma getirildi.

Engelsiz Yaşam Merkezi’nde Büyükşehir’in beden eğitim öğretmenleri tarafından 12 yaş altı özel bireylere sportif beceri ve koordinasyon eğitimi kapsamında 2021 yılında toplam 815 seans hizmeti sunuldu. Fitness salonunda ise engelli bireylere yönelik 2021 yılında toplam 702 seans hizmeti verildi. 1 işaret dili tercümanının görev yaptığı birimde, 2021 yılı içerisinde 168 özel gereksinimli vatandaşa destek sağlandı.

Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile Engelsiz Yaşam Merkezi’nde açılan mesleki, bilgisayar ve hobi kurslarından ise 2021 yılı içerisinde 480 özel birey faydalandı.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

ÖZGÜR YARGI DERNEĞİ KURULDU

Türkiye’de yargı bağımsızlığını savunma ve adalete dayalı bir hukuk sistemi oluşturma amacıyla kurulan “Özgür Yargı” ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir