Ana Sayfa / EKONOMİ / Agit Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Muazzez Araç: Nakliyatçı sektörü can çekişiyor

Agit Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Muazzez Araç: Nakliyatçı sektörü can çekişiyor

Mersin’de faaliyet gösteren Agit Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Muazzez Araç, yaptıkları çalışmalar ve Nakliyat-Lojistik sektörünün yaşadığı sorunlarla ilgili www.habernews24.com’un Genel Yayın Yönetmeni Hikmet Durgun’a önemli açıklamalarda bulundu.

Nakliyat sektöründe Mersin’in ablası olarak bilinen Araç, şöyle konuştu;” 2021 yılının ilk 4 ayında çok zorlu bir süreç geçirdik. İhracat ve ithalat diğer senelere göre yavaşladı. Özellikle biz thermoking araçlarla çalıştığımız için daha da etkilerini hissettik. Thermoking taşımacılığı sezonluk olarak yapıldı için ilk 4 ayda yavaştı. Bu süreci canlandırmak için her zaman yetkililere çağrıda bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. Yetki belgesi olmayan taşıyıcıların bu işi yapmaması gerektiğini savunuyoruz. Ama maalesef yetki belgesi olmayan firmalar taşeron olarak taşıma yapıyorlar ve bizlerin navlun fiyatlarının çok altında iş yaparak piyasa dengesini bozuyorlar. Bu konuda denetimlerin sıklaştırılması ve kontrol altında tutulması gerekiyor. Bizler bu belgeleri belli ücretler karşılığında aldık ve yaptığımız her işin legal olması için çok dikkat ediyoruz. Buna karşılık illegal yollarla, belgesiz taşıma yapan ve vergi ödemeyen firmalar işimizi elimizden alıyorlar. “

Nakliyatçıların çok ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Araç, şöyle devam etti;” Öncelikle en büyük problemimiz akaryakıt zamları. Kapıkule’de şu an akaryakıt 5.235 TL’den satılıyor, yakında olacak zamlarla bu fiyat daha da artacak. İkinci olarak otoban ve köprü geçiş ücretleri de bizlere büyük bir yük oluşturmakta. Geçiş kartları yetmediği için hesap kesim tarihinde birkaç aracımızın kaçak geçiş yapmak zorunda olduğunu görüyoruz ve cezalar ödüyoruz. Geçiş kartları hem yetersiz hem de fiyatlar çok yüksek bu sebeple bizlere ekstra bir masraf kalemi olarak yansıyor. Bu tür masraflardan dolayı neredeyse gelir, gideri karşılamayacak duruma geliyor. Diğer bir konu olarak sigortaların ayrı ayrı tutulması da karşılaştığımız önemli bir sorun. Yeşil sigorta, CMR sigortası, trafik sigortası, kasko, çekici ve dorsenin ayrı ayrı sigortalanması gibi ek masraf kalemleri de sorun teşkil etmektedir. Başka bir sorunumuz trafik cezalarının çok ağır olmasıdır. Kantarlarda çalışan sorumlular araçlara geçiş izni verip arkasından fotoğraf çekip ceza uyguluyorlar. “Geç.” dedikleri halde ceza yediğimiz oldu. Bu tür haksızlıkların önüne geçilebilmesi için denetimlerin sıklaşması ve haksız cezaların önüne geçilmesi gerekiyor. Tır Karnesi ve T1 ücretlerine zamlar yapıldı. Tır Karnesi için verilen 6 aylık sürede evrak kullanılmadığı takdirde iptal ediliyor ve iade edilen Tır Karnesi için geri ödeme yapılmıyor. Bir araç satın aldığımızda kullanılan MTV’ler satış sonrası karşı tarafa geçiyor fakat Avrupa ülkelerinde satış sonrası MTV’nin kalan kısmı yeni satın alınan araca devredilerek, nakliyeci ek bir masraftan kurtarılmış oluyor. Bizlerde de bu uygulama yapılabilir.

Devletin ilgili kurumlarının nakliyatçı esnafına destek olması gerektiği çağrısında bulunan Araç, konuşmasını şöyle sürdürdü;” Taşeron, yetki belgesiz taşıma yapan firmalar için denetimler artırılmalı ve resmi bir taban fiyat tablosu oluşturulmalı. Bu sayede haksız rekabetin önüne geçilebilir. Lojistik sektörü Türkiye’nin en büyük döviz kapılarından biridir. Nakliyeciye yapılacak kolaylıklar ihracat ve ithalatı artırıp ekonomiyi canlandıracaktır. Akaryakıt zamlarının bir an önce düşürülmesi önem teşkil etmektedir. Köprü geçiş ve otoyol ücretleriyle ilgili de bir düzenleme yapılmalıdır. Bizler nakliyeciler olarak Türk mallarını dünyaya taşımakla yükümlüyüz ve ekonominin bel kemiğini oluşturuyoruz. Bu sebeple bu tür masraflar sırtımızdan alınırsa çok daha hızlı gelişebilir ve ülkemize katkı sağlayabiliriz. Haksız yazılan cezaların, iltimasın önüne geçilecek şekilde sıkı denetimlerle hakkımızı koruyarak bizlere destek olunmasını istiyoruz. Bu konuda ek olarak şoför eğitimlerinin de üzerine düşülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir şoförün taşıma sırasında nelere dikkat etmesi gerektiğini, thermoking’i nasıl çalıştıracağını, evraklarla ilgili hangi işlemlerin yapıldığını, ülkelere ait trafik kurallarını, takografla ilgili neler yapması gerektiğini öğrenebileceği bir eğitim programı oluşturulabilir ve bu sayede eğitimli, bilinçli şoförler yetiştirilerek hem sektöre büyük bir katkı sağlanır hem de bizler bilinçsiz ve eğitimsiz şoförlerin sebep olacağı maddi ve manevi zararlardan en az şekilde etkilenmiş oluruz.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

ÖZGÜR YARGI DERNEĞİ KURULDU

Türkiye’de yargı bağımsızlığını savunma ve adalete dayalı bir hukuk sistemi oluşturma amacıyla kurulan “Özgür Yargı” ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir