Ana Sayfa / DÜNYA / ABD, askerlerini korumak için Afganistan’a takviye birlik gönderdi

ABD, askerlerini korumak için Afganistan’a takviye birlik gönderdi

ABD yönetimi çekilecek olan askerleri korumak amacıyla ülkeye takviye birlikler gönderdi. Bu birlikler arasında ağır bombardıman ve savaş uçakları da yer alıyor.

ABD yönetiminin Afganistan’dan çekilme kararının uygulanması süreci devam ediyor.

ABD eski Başkanı Donald Trump, Afganistan’dan tamamen çekilme kararı almıştı. Geçen kasım ayında yeni ABD Başkanı seçilen Joe Biden da bu karara bağlı kalacağını ilan etmiş ve çekilme takvimini hızlandıracaklarını belirtmişti. ABD hükümetinin planlamasına göre çekilme 11 Eylül’de tamamlanmış olacak.

ABD ordusunun Afganistan’da 2 bin 500 mensubu var

Geçen yıl Donald Trump yönetiminin imzaladığı anlaşma ABD’ye 1 Mayıs’a kadar askerlerini çekme, Taliban’a da bu süreçte yabancı askerlere saldırmama yükümlülüğü getiriyordu.

BBC’nin aktardığına göre ABD ordusunun 2 bin 500 mensubu ve 16 bin de sözleşmeli çalışanının çekilme sürecinde bu askerlerin savunulması için altı adet B-52 uzun menzilli bombardıman uçağı ve 12 adet F-18 savaş uçağı Afganistan’a gönderildi.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Taliban’ın Afgan hükümet hedeflerine günde 80-120 arası saldırı düzenlerken ABD ve koalisyon askerlerine herhangi bir saldırı yapılmadığını vurguladı. Savunma Bakanı Lloyd Austin de her şeyin plana uygun bir şekilde ilerlediğini söyledi.

Afganistan’da son durum nedir?

ABD askerlerinin geri çekilme süreci Taliban ve hükümet güçlerinin arasında sert çatışmaların yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Taliban ve Afgan hükümeti henüz bir barış anlaşması imzalayamadı. ABD Başkanı Biden Afganistan’ın, Batı’ya saldıracak İslamcılar için bir sığınak olmayacağına emin olduktan sonra çekilmeye karar verdiklerini söyledi.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani hükümet güçlerinin isyancıları bastırmak için yeterli olduğunu söylüyor.

Fakat onun kadar iyimser olmayan pek çok kişi, yabancı askerlerin çekilmesiyle birlikte ülkenin Taliban’ın iktidarda olduğu karanlık günlere geri dönmesinden endişe ediyor.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin Uluslararası Limanı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı Kutladı

Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında liman çalışanlarının çocuklarıyla ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir