Ana Sayfa / DÜNYA / Libya’da bulunan Suriye Milli Ordusu üyeleri Suriye’ye döndü

Libya’da bulunan Suriye Milli Ordusu üyeleri Suriye’ye döndü

Hikmet Durgun-

Hafter güçlerine karşı savaşmak için Libya’da bulunan Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) üyelerinden 120 kişi Türkiye’ye ait askeri uçakla Libya’dan döndü. Paralı askerler Libya’dan ayrılıyorlar.

Bölgedeki güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye tarafından desteklenen ve Suriye’den gönderilen Suriye Milli Ordusu üyesi 120 paralı asker Libya’nın başkenti Trablus’tan dün ayrıldılar. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Sultan Murat Tugayı’na mensup bir grubun döndüğünü duyurdu.

120 kişi Türkiye’ye ait askeri uçakla Türkiye’ye götürüldüler. Ardından ise Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgesinde daha önce görev aldıkları yerde konuşlandırıldılar.

SMO üyelerinin Libya’dan ayrılmasıyla ilgili Türkiye resmi bir açıklama yapmazken, Türkiye destekli Libya’daki Ulusal Birlik Hükümeti de açıklama yapmadı. Ayrılan SMO grubu “Libya toprakları içerisindeki paralı askerlerin varlığının sonlandırılması konusunda varılan bölgesel uzlaşı kapsamında” gerçekleşti.

Libya’da siyasi çözümün sağlanması ve yabancı paralı askerlerin ülkeden ayrılması için geçtiğimiz ayda ABD, Rusya, Türkiye ve Mısır uzlaşıya varmıştı.

Mısır Rusya destekli Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) da paralı askerlerin ülkeden ayrılmalarını memnuniyetle karşılıyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), “Libya’da bulunan ve maaş ile aidatlarını alamayan Türkiye destekli savaşçıların durumunu sefil koşullar içinde nitelendirerek, “Sultan Murad Tugayı mensubu bir grubun döndüğünü” duyurdu.

Libya’da binlerce SMO üyesi bulunuyor. SMO grupları Libya’da 2 bin dolar karşılığında Hafter güçlerine karşı savaşıyorlardı. Libya’ya giden bazı SMO üyeleri ise Libya üzerinden İtalya’ya ve oradan da Avrupa ülkelerine kaçmışlardı.

SMO grupları daha önce de para karşılığında Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan Ordusuna karşı savaşmışlardı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve AB Libya’da yabancı savaşçıların biran önce çıkması gerekti yönünde defalarca çağrıda bulunmuşlardı.

Libya’da 20 bin paralı asker bulunurken, bunlardan bazıları Sudan, Mısır, Suriye ve Rusya vatandaşlarıdırlar.

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinin ardından iç savaşa sürüklenen ülke, 2015’ten bu yana biri Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), diğeri Tobruk’taki Temsilciler Meclisi olmak üzere iki ayrı hükümetin kontrolü altında bulunuyor. Tobruk hükümetini destekleyen Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu başkent Trablus’u ele geçirmek üzere 2019 yılının nisan ayında taarruz başlatmış, ancak Türkiye’nin UMH’ye verdiği aktif askeri destek sonucu geri püskürtülmüştü.

Taraflar arasında savaşın sona ermesi ve yeni bir siyasi düzen oluşturulması amacıyla BM himayesinde görüşmeler başlatılmış ve geçen ekim ayında ateşkes anlaşmasına imza atılmıştı.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

Mezitli Belediyesi Kent Lokantası Açıldı

Mezitli Belediyesi tarafından hayata geçirilen 4 çeşit yemeğin 60 TL olduğu ilk “Kent Lokantası” açılışına ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir