Ana Sayfa / DÜNYA / Yemen’de savaş büyüyor ordu ile Husiler çatıştı: 85 ölü

Yemen’de savaş büyüyor ordu ile Husiler çatıştı: 85 ölü

Yemen’de hükümet ordusu ile İran destekli Husiler arasında Marib kentinde şiddetli çatışmalar yaşanırken, ağır silahların kullanıldığı çatışmalarda en az 37 asker ile 48 Husi militanı öldü.

Bölgedeki güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre savaşın 10 yıldır yaşandığı Yemen’de İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan ve BAE’nin öncülük ettiği Arap Koalisyonu destekli Yemen hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Husiler, şubat ayında saldırı başlattığı petrol ve gaz zengini Marib’i ele geçirmek istiyor. Husiler Marib’i ele geçirerek ülkedeki kontrolünü genişletmeyi ve ekonomik gelirlerini de arttırmayı hedeflerken, bu kapsamda Marib’i ele geçirmek için yoğun bir şekilde saldırıyor. Yemen hükümet güçleri ise kenti kaptırmamak için çok direniyor. Suudi Arabistan ve BAE’nin öncülük ettiği Arap Koalisyonu ise Yemen Hükümet güçlerine yoğun destek vererek, bölgedeki Husilere ait yoğun bir hava saldırısı gerçekleştiriyor.

Husiler, Arap koalisyona bağlı savaş uçaklarının son iki gündür Marib eyaletindeki askeri üssünü bombalamayı sürdürdüğünü duyurdu. Ancak ölü ve yaralı sayısıyla ilgili somut bilgi verilmedi.

BM’nin Yemen sorunu özel elçisi Martin Griffith önceki gün Yemen’de çatışan tarafların ateşkes sağlamaları ve barış süreci için daha çok samimiyet göstermeleri çağrısı yaptı.

Petrol zengini Marib bölgesinin merkezi olan Marib şehri, aynı zamanda Suudi Arabistan destekli hükümet güçlerinin ülkenin kuzey kesimindeki son kalesi niteliğinde.

Yemen’de savaş

Suudi Arabistan, Yemen’de İran destekli Husilere karşı 2015 yılında askeri operasyon başlatmıştı. Operasyonda ciddi bir kazanım elde edilemezken, Yemen’de insani kriz daha da derinleşti.

Güney Geçiş Konseyi’ni destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Suudi Arabistan’ın sahadaki ihtilaflarından da yararlanan Husiler, uzun süren çatışmasız dönemin ardından ilerleyişe geçmiş durumda.

Petrol zengini bölgede Husilerin ilerleyişinin, İran destekli güçlere Yemen’de avantaj sağlayacağı belirtiliyor.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir