Ana Sayfa / Manşet / Yaklaşık 4 yıldır BAE’de tutuklu olan Mehmet Ali Öztürk serbest bırakıldı

Yaklaşık 4 yıldır BAE’de tutuklu olan Mehmet Ali Öztürk serbest bırakıldı

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yaklaşık 4 yıldır tutuklu bulunan insani yardım gönüllüsü Mehmet Ali Öztürk’ün serbest bırakıldığı belirtildi.

Gazeteci Adem Özköse sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Öztürk’ün serbest kaldığını belirtti.

Türkiye ile BAE arasında uzun süredir devam eden diplomatik kriz, kısa bir süre önce BAE Veliath Prensi Muhammed bin Zayed’in Türkiye ziyaretiyle yumuşamıştı.

Zayed ile Erdoğan arasında gerçekleşen görüşme sonrasında Öztürk’ün serbest bırakılabileceği belirtiliyordu.

Öztürk, 18 Şubat 2018’de BAE’ye gitmiş ve Dubai’de gözaltına alınmıştı.

Mehmet Ali Öztürk kimdir?

İnsan hakları gönüllüsü Mehmet Ali Öztürk, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) 20 Şubat 2018 tarihinde zor kullanılarak gözaltına alındı.

Bir fuar gezisi için BAE Büyükelçiliği’nden aldığı ticari vizeyle 18 Şubat 2018’de BAE’ye giden Öztürk, Dubai’de düzenlenen bir operasyonla gözaltına alınmıştı.

O tarihten bu yana tutuklu olan Öztürk’ün hayatından endişe ediliyordu.

Öztürk’ün BAE’de zorla gözaltına alınması

Mehmet Ali Öztürk’ün eşi Emine Öztürk, Dubai’de yaşanan yasa dışı gözaltı sürecini 28 Şubat 2018 tarihinde Star’a verdiği bir demeçte şöyle anlatmıştı:

“Otelde kahvaltı yaparken etrafımıza 8-10 kişi geldi, ‘Mehmet Ali Bey bizimle geliyorsunuz’ dediler. Üzerlerinde resmi kıyafet yoktu. Ben ‘Kimsiniz’ diye sorduğumda ‘Soru sormayın’ dediler. Bizi odamıza çıkardılar ve valizleri topladık. Eşimin ve benim ağzımı kapattılar. Daha sonra gözlerimizi bağlayıp ellerimize kelepçe vurdular. 1 saat falan gittik. Ben bağırmaya başlayınca bir ara gözlerimi açtılar. Etrafımız çöldü. Tekrardan gözlerimi kapattılar ve sonra gözlerimizi bir odada açtık. Pasaportlarımızı, telefonlarımızı her şeyi aldılar.”

“Dışişleri Bakanlığından yetkililer de sürekli bilgi veriyorlar. Eşimin neden gözaltına alındığı belli değil. Suriye’de iç savaş yaşanmaya başladığı günden itibaren oradaki halka yardım götürdü. Yardımların ulaştırılmasına yardımcı oldu. Sonra bu işi Bayırbucak Türkmen Dağı Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği çatısı altında yürüttü. Halep, İdlib, Arakan gibi bölgelere sürekli yardımlar götürdüler, faaliyetlerde bulunuyorlardı. Bunun için gözaltına alınmış olabilir. Eşimin başka hiçbir şeyi yoktu.”

Yargı süreci ve ömür boyu hapis cezası

Türkmen-Der ve Bayırbucak Türkmen Dağı Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Eski Başkanı ve aynı zamanda Eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı olan Mehmet Ali Öztürk, Suriye ve Irak’ta yürüttüğü insani yardım faaliyetleriyle biliniyordu.

Öztürk’ün BAE’de, BAE ile ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) tarafından düzenlenen ortak bir planla tutuklandığı öne sürüldü.

2019 yılının Nisan ayında BAE’de yapılan mahkeme sonucu Öztürk “Suriye’ye izinsiz girmek, terör gruplarının propagandasını yapmak ve söz konusu gruplara finans desteği sağlamakla” suçlamasıyla ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir