Ana Sayfa / EĞİTİM / Uzman Psikolojik Danışman Mahmut Kızılboğa İle ilk kitabı ‘Akademik Koçluk’ ile ilgili önemli röportaj

Uzman Psikolojik Danışman Mahmut Kızılboğa İle ilk kitabı ‘Akademik Koçluk’ ile ilgili önemli röportaj

Uzman Psikolojik Danışman Mahmut Kızılboğa kısa bir süre önce basıma çıkan ve ilk kitabı olan ‘Akademik Koçluk’ ile ilgili röportaj gerçekleştirdik.

Uzman Psikolojik Danışman Mahmut Kızılboğa İle ilk kitabı ‘Akademik Koçluk: Öğrenciler, Eğitimciler ve Ebeveynler için Bir Rehber’ Kitabı ile ilgili söyleşi yaptık. Standa baktığımızda Kızılboğa Danışmanlık Merkezi’nde: Evlilik ve aile danışmanı, uzman psikolojik danışman, psikolog, dil konuşma terapisti, oyun terapisti uzmanları var. Bireysel psikolojik danışmanlık, evlilik ve aile danışmanlığı, oyun terapisi, psikolojik testler, kekemelik terapileri, selektif mutizm, çocuk/ergen/ yetişkin danışmanlığı hizmetlerini görüyoruz.

Mahmut Kızılboğa’nın Pazar günü fuar kapsamında söyleşisi de vardı. Çift İlişkileri, evlilik ve ailede; problemler, çözüm önerileri ve yol göstericiler’ konulu söyleşisi de vardı.

Merhaba sayın mahmut KIZILBOĞA, CNR EXPO’nun mersinde 7. Düzenlediği kitap fuarı bugün bitti. Akademik Koçluk; Öğrenciler eğitimciler Ebeveynler için bir Rehber kitabınızla siz de oradaydınız. Kitabınıza ilgi nasıldı?

Fuar’a 7-8 kitabıyla katılan bir yazar arkadaşıma göre Bu fuarda İlyas Salman’dan Sonra en çok kitap imzalayan yazar benmişim.

Birinci kitap için oldukça iyi bir durum bu. Bize kitabınızdan biraz bahsedebilir misiniz?

Tabiki. Ben psikolojik danışmanım. Meslekte 24. yılım. İlkokul, ortaokul, lise, özel eğitim meslek okulu gibi, MEB’ de okulların neredeyse her kademesinde psikolojik danışman olarak çalıştım. Öğrencileri, velileri onların dertlerini beklentilerini çok iyi biliyorum.

Sınavların, okul sorunlarının, öğrenme öğretme süreçlerinin, öğretmenler odasının, sınıfların, veli görüşmelerinin içindeydim. Bununla birlikte Türkiye’de özel psikolojik danışmanlık merkezlerinin kurucularının öncülerindenim. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisinden, Özel danışma Merkezindeki klinik deneyimlere, bu yıllardaki birikimini bilimle birleştirerek aktarmaya çalıştım.

Bize içerikten biraz bahsedebilir misiniz?

I. Bölümde bu kitapta nelere yanıt arayacağız diye 11 madde şeklinde yazdım. Fakat buraya sığacak şekilde aktarırsam. Kitap; Anadolu’nun uzak bir dağ köyünde, okul yolunda, yaylalardan koyun sürüleriyle inen şavaklıların heybetli çoban köpekleriyle karşılaşmamak için ablamla geçtiğimiz patika yolun hikayesiyle başlıyor. Ben bu yollardan geçerek kendi hikayemi yazdım. Binlerce kişiye seminer veren, Kekemelik Terapilerinde Kızılboğa Modeli’yle yüzlerce terapiste eğitim veren, alanında öncü bilim insanlarıyla eğitimler organize eden, şimdiye kadar Türkiye’nin hemen hemen her ilinden 4 binden fazla danışanın geldiği bir Danışmanlık Merkezi kuran kişi olarak kendi hikayemin kahramanı oldum. İnanıyorum ki benim geçtiğim yolların daha zorlularından geçip daha güzel şeyler başaran insanlar var.

Belki çoğu yerde koşullar eskisi gibi değil. Fakat, bu kadar çok çeldiricinin olduğu bir zamanda ki, bazıları için hala zorluklar da var. Kendi hikayelerinin kahramanı olmak isteyenlere anlatıyorum. Okul derslerinde başarılı olmak isteyen, sınavlarda istedikleri sonuçları elde etmek isteyen, hedeflediği, hayal ettiği bölümü kazanmak isteyenlere, bunun nasıl olabileceğinin yollarını anlatıyorum.

Bu anlattıklarımı: Beyin ve öğrenmeyle ilgili araştırmalar, dünyada öğrenmeyle ilgili yapılan çalışmalar, benim 230 öğrenci üzerinde yaptığı bilimsel araştırma verileri, derece yapan öğrencilerim, psikoloji biliminin verileri, danışan örnekleriyle destekliyorum.

Öyleyse öğrencilerin okumasında fayda var?

Elbette evet. Öğrencilerin okumasında fayda var. Sadece öğrenciler için değil; anne babalar, eğitimciler, eğitime yön verenler, uzmanlar için de anlatmaya çalışıyorum. Eğitim sürecinin içindeki herkesin okumasında fayda var.

İçerikten biraz daha bahseden misiniz?
Akademik yoldan ilerlemek isteyenlere, doğalarının verdiği izin çerçevesinde bunları nasıl yapabileceklerine dair rehberlik ediyorum. Okul başarısının hayat başarısı anlamına gelmediğine vurgu yapıyorum. Başarıda etkili olan; psikolojik inanç, sorumluluk, zaman yönetimi, erteleme davranışı, ekran ve internet kullanımı konularında araştırmalara yer veriyorum. Kimi yazarlardan alıntılar, danışan örnekleri ve araştırma verileriyle pratik öneriler sunuyorum.

Kaçıncı sınıf öğrencileri ya da çocuğu olan anne babalar kitabı alsın?
Bence üniversité sınavına henüz girmemiş çocuğu olan, anasınıfından üniversiteye kadar çocuğu olan aileler rahatlıkla alabilirler. Hatta çocuk sahibi olmayı düşünen her anne baba alsın(gülümseyerek). Söyleyebilirim ki evlenecekler de alsın. Evliler de, iyi ana babalık için iyi eş ilişkisini ‘Aile’ bölümünde işledim. ilgi çekici bilgiler var. Bir sınırlama yapmak istemiyorum her yaştan ve kesimden okuyucusuna fayda sağlayacağına inanıyorum.

Söylediniz ama tekrar sorsam Eğitimin hayatının dışındaki okurlar da alabilir ler mi? Tabiki. Ağırlıklı Akademik yolculuk olsa da. Eğitim hayatının dışındaki okurlar için de zengin veriler olduğuna inanıyorum. Kendi kendine çalışma formları, ‘hayatının kitabını yazsaydın adı ne olurdu?’ çalışması, kısıtlayıcı inançlarla çalışma, ve başka da konularla bence her okurun kendisince bir şeyler bulacağı bir kitap.

Bu süreçte güzel bir anekdot paylaşmak istiyorum. Fuarın başlarında 4. Sınıfa giden kızı için kitap imzalayan bir öğretmen hanım fuarın sonlarına doğru gelip kızıyla birlikte iki kitap daha imzalattı. Kızının öğretmenlerine hediye etmek için. ‘Bu kadar iyi bir kitap olabileceğini beklemiyordum’ dedi. ‘Gerçekten çok iyiymiş. Uzman öğretmenliğe hazırlanmam gerekiyor ama fırsat buldukça kitabınızı okuyorum. Kızımın okul hayatıyla ilgili aklımda sorular vardı. Sanki ben sorduğum soruların cevabını okuyorum’ dedi. Verdiğim emeğin karşılığının olduğunu bilmek beni çok mutlu etti. Benim için oldukça kıymetli.

Bir yazar olarak bunları duymak sizin için oldukça değerli olmalı. tebrik ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

teşekkür ederim.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir