Ana Sayfa / DÜNYA / Ukrayna, Rusya kaygısı nedeniyle NATO’ya “Bizi üyeliğinize alın” çağrısında bulundu

Ukrayna, Rusya kaygısı nedeniyle NATO’ya “Bizi üyeliğinize alın” çağrısında bulundu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Rusya’ya ‘gerçek bir sinyal’ vermek amacıyla NATO’yu Ukrayna’nın NATO üyelik planını onaylamaya çağırdı.

Edinilen bilgilere göre Rusya’ya karşı baş edemeyen ve Kırım ile Donbass bölgesini Rusya destekli ayrılıkçılara kaptıran Ukrayna, Donbass bölgesinde yaşanan çatışmalar ve Rusya’nın Ukayna sınırına askeri sevkiyat yapması çok kaygılanan Ukrayna, Rusla’nın ilerleyişini durdurmak için NATO’dan destek istiyor. Bu konuda NATO ve ABD ile AB üyesi ülkelerden sürekli yardım çağrısında bulunan Ukrayna, NATO üyeliğinin biran önce onaylanmasını istiyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Twitter paylaşımında, “Ordumuz ve savunma sektörümüzde reformlar gerçekleştirmeye olan bağlılığımız sürüyor. Fakat reformlar Rusya’yı yalnız başına durdurmayacaktır. Donbass’taki savaşı sona erdirmenin tek yolu NATO’dur. Ukrayna’nın NATO’ya üyelik planı, Rusya için gerçek bir sinyal olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise gazetecilere verdiği demeçte Zelensky’nin açıklamalarına yanıt vererek, “Bunun, Ukrayna’nın kendi iç sorunu ile başa çıkmasına herhangi bir şekilde yardım edeceğinden şüpheliyiz. Bizim bakış açımıza göre bu, mevcut durumu olduğundan da fazla kötüleştirir” dedi.

Rusya, Ukrayna sınır hattına askeri sevkiyatlarına  devam ettiriyor. Ukrayna da bölgeye çok sayıda tank ve asker sevkiyatı yaptı.

Donbass bölgesindeki Rusya destekli ayrılıkçılar kendilerinin Rusya’ya bağlı olunmasını istiyor. Donbass bölgesindeki çok sayıda kişi Rusya vatandaşlığını almış durumda. Kırım’ı 2014’te ilhak eden Rusya, bölgeyi kendisine bağlatmak istiyor. Rusya dışında Kırım’ı tanıyan ülke olmazken, Donbass bölgesindeki ayrılıkçılar da kendilerini özerk cumhuriyet olarak görüyorlar. Ancak kimse tanımıyor.

Rusya-Ukrayna ilişkileri Kırım’ın ilhak edildiği 2014 yılından bu yana çok gergin. Kiev, Rusya’yı ülkenin doğusunu ve Kırım’ı “işgal etmekle” suçluyor. Ukrayna yasalarında Rusya, “saldırgan ülke” olarak tanımlanıyor.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir