Ana Sayfa / DÜNYA / Türkiye’den Mısır’a 8 yılın ardından üst düzey ziyaret Dışişleri Bakan Yardımcısı Mısır’a gitti’

Türkiye’den Mısır’a 8 yılın ardından üst düzey ziyaret Dışişleri Bakan Yardımcısı Mısır’a gitti’

Hikmet Durgun-

Ankara-Kahire hattındaki normalleşme süreci 8 yıldan sonra somutlaşıyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki bir heyet bugün Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti. Heyet Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile görüşecek. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mayıs ayında Türkiye’den bir heyetin Mısır’a gideceğini duyurmuştu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye Mısır ilişkileri yeniden iyiye doğru gidiyor. 2013 yılında Sisi’nin askeri darbeyle yönetime el koyması ve devrik lider Muhammed Mursi ile diğer İHVAN (Müslüman Kardeşler) Örgütünün yöneticilerini tutuklamasıyla ilişkilerini Mısır’la bozan ve Sisi hükümetine karşı sert muhalefet eden Türkiye, yeniden iyi ilişkiler kurmak için çalışmalar yapıyor. Türkiye Mısır’la normalleşme ilişkileri kapsamında bugün Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında bir heyeti Kahire’ye gönderdi.

Türkiye’yle Mısır arasında geçtiğimiz ayda başlatılan normalleşme süreci kapsamında, bir Dışişleri heyetinin Kahire’ye gittiği belirtildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında bir heyet bugün Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitti. Heyet Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile görüşecek. Görüşmede iki ülke arasında ilişkilerin iyiye gitmesi için atılacak adımlar, Doğu Akdeniz ve Libya’daki gelişmeler ele alınacak.

Ortadoğu ve Arap coğrafyasında çok önemli bir ülke olan Mısır, Libya ve Doğu Akdeniz’de de çok etkili. Mısır ve Türkiye bu iki bölgede karşıt pozisyonlarda yer almıştı. Türkiye Libya’da Sarrac hükümetinin en büyük destekçisi olmuştu. Mısır ise Sarrac hükümetine karşı savaşan Hafter güçlerinin en büyük destekçisi olmuştu. Doğu Akdeniz ve Libya bide ticari ilişkiler Türkiye Mısır ilişkilerinin iyiye gitmesi için zorunlu olma noktasına götürmüştü. Türkiye daha önce de Mısır ile iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyordu ancak Mısır’ı ekonomik yönde besleyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan buna engel oluyordu. Suudi Arabistan ve BAE’nin Türkiye ile iyi ilişkiler içerisinde olacağı açıklamaları Mısır Türkiye ilişkilerinin iyiye doğru gitmesinin önünü açan etkenlerden biri oldu.

Ankara’yla Kahire arasındaki ilişkiler Mısır ordusunun ülkenin seçimle başa gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi 2013’te devirmesinden sonra donmuştu. İki ülke arasındaki ilişkiler istihbarat düzeyinde devam ediyordu.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir