Ana Sayfa / Manşet / Türkiye’de YPG üyesi üç Süryaniye müebbet hapis cezası verildi

Türkiye’de YPG üyesi üç Süryaniye müebbet hapis cezası verildi

2019’da Suriye kuzeyinde Türkiye destekli SMO gruplar tarafından tutuklanarak Türkiye’ye teslim edilen Süryani DSG üyesi  3 kişi, mahkeme tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları, Ekim 2019’da Serekani (Rasul Ayn ve Tel Abyad ilçelerine yönelik “Barış Pınarı” harekatı adıyla bir operasyon gerçekleştirdi.

Operasyon sırasında, DSG’ye bağlı Süryani Askeri Konseyi (MFS) üyesi 3 kişi, 13 Ekim 2019’da SMO grupları tarafından tutuklandı.

Cemil Gorges, Amad Casım Suud ve Muhsin Garbi Ahli isimli MFS üyelerinin avukatı Mustafa Vefa, bu kişilerin yakalandıktan sonra Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) üye olmakla suçlandıklarını söyledi.

Vefa, SMO’luların bu 3 kişiyi daha sonra Türk askerlerine teslim ettiklerini belirtti.

Avukat Vefa, üç Süryani gencin de ilk ifadelerinde “baskı altında” olduklarını söylediğini, YPG üyesi oldukları yönündeki iddiayı reddettiklerini ifade etti.

Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 11 Aralık 2020’de üç Süryaniye “terör örgütüne üye olmaktan” 7 yıl 6 ay hapis cezası verdiğini aktaran Vefa, savcılığın cezaları az bularak itiraz ettiğini, 22 Haziran 2021’deki duruşmada ise her üçünün de müebbet hapis cezasına çarptırıldıklarını söyledi.

Avukat Vefa, önümüzdeki haftalarda karara itiraz edeceklerini de kaydetti.

Mardin ve Avrupa’daki Hıristiyanların da davayı takip ettiklerini belirten Vefa, kararı “savaş suçu ve uluslararası hukukun ihlali” olarak nitelendirdi.

Öte yandan Süryani Askeri Konseyi’nden (MFS) yapılan açıklamada, Ankara’nın savaşçılarını “Suriye’de tutuklayıp Türkiye’de yargılamasının uluslararası hukukun ihlali” olduğu ifade edildi.

MFS ayrıca, uluslararası topluma “üyelerini derhal serbest bırakması için Türkiye hükümetine baskı kurma” çağrısı yaptı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 3 Şubat 2021’de hazırladığı bir rapora göre, Rojava’da tutuklanan en az 63 Suriye uyrukluyu rehine, Türkiye’ye teslim edildi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir