Ana Sayfa / Manşet / TÜGEM Mersin İl Başkanı ve MTSO Emlak Komitesi Başkanı Ümit Mete: Barınma milli bir sorun haline geldi

TÜGEM Mersin İl Başkanı ve MTSO Emlak Komitesi Başkanı Ümit Mete: Barınma milli bir sorun haline geldi

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Mersin Başkanı ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Emlak Komitesi Başkanı Ümit Mete, Türkiye’de barınmanın milli bir sorun haline geldiğini belirterek, hükümetin açıklamış olduğu ilk evim projesinin iyi olduğunu ancak bazı firmaların bunu fırsata çektiğine dikkat çekti.

 

Başkan Ümit Mete, hükümetin kısa bir süre önce açıkladığı orta gelirlilere yönelik ilk evim pojesi hakkında açıklamalarda bulundu.

“Dünyanın konut ihtiyacı karşılanması zorlandığı bir dönemde ülkemizde de maalesef bu durum milli bir sorun olarak görülmeye başlandı.” diye uyarıdıa bulunan Mete, “Devletimizin bu ortaya koyduğu projeleri toplumsal destek olarak görüyor ve destekliyoruz. Ama  iş dünyası olarak bu yapılan desteklerin etkili ve faydalı olması için bizlerde katlkı sağlamak zorundayız.” dedi.

ÖZEL SEKTÖRDE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
Bu kampanyanın önce toplumsal ihtiyaçları karşılayan, sonrasında ise sektörün de üretmesine katkı verecek bir gelir üretimini sağlayacak noktaya geleceğini ifade eden Mete,” Fakat bazı üretici firmaların bu kampanyayı fırsata çevirdiklerini üzülerek belirtmek istiyorum. Kampanya açıklandığı dakikadan hemen sonra fiyatların bariz değiştiği mesajları aldık ve şahit olduk. Maalesef bu şekilde devam ederse kampanya gerektiği amaca ulaşamayacaktır.  Duyarlı üretici firmalarının bu kampanyaya destek vererek potansiyel müşteri bulmak için emlak firmaları ile birlikte çalışmalıdır. Devlet büyüklerimiz bu bariz fiyat değiştiren firmaları takip ettiklerini her seferinde belirtse de bariz fiyatları ile oynayan ve Bu durumu fırsata çeviren fırsatçıları da gereli kurumlara şikâyet edelim.” diye konuştu.

AYAĞIMIZI YORGANIMIZA GÖRE UZATALIM

Gelişmiş Avrupa ülkelerinde 180 ay gibi ciddi bir süreyle konut kredisi verildiğinin bilgisini veren Mete “Kira öder gibi ev sahibi olma imkanı sağlanıyor” gibi gözükse de vatandaşlarımızın gelir düzeylerini sarsmadan makul ve mantıklı bir tutar ile  bu kampanyaya dahil olması önemli. Mortgage sistemi ile aldığımız konut zaman içerisinde enflasyon karşısında paranın değer kaybı, ve gayrimenkul değerinin artması avantajları olsa da aile gelir düzeyimizin üzerinde borçlanma ile bu kampanyaya dahil olmamak daha önemli. Geçim huzursuzluğu yaşamamak için ayağımızı yorganımıza göre uzatalım. Bu konularda işinde uzman Gayrimenkul danışmanları ve finansal destek veren Banka çalışanlarımızda destek alabiliriz.” şeklinde konuştu.

İKİNCİ EL GAYRİMENKULDE DE BU İMKÂN SUNULMALI

“Cumhuriyet tarihinin en düşük kredi kampanyasında da gördük ve tecrübe edindik. Aşırı talep fiyatları inanılmaz derecede artırmıştı” Uyarısında bulunan Mete, “Bunun bir daha yaşanmaması için eminim Devletimiz kriterleri iyi değerlendirerek  ve ciddi şekilde tedbirler alınarak bu adımlar atacaktır.  Tek hedef hiç konut sahibi olamamış orta ve düşük gelir ile geçinen vatandaşlar olmalıdır. ikinci elde de bu imkan sunulmalı fakat 2. Veya 3. Evlerini almak için ya da yatırım amaçlı alacakların önü açılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

KONUT FİYATLARININ DÜŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Fiyatların artık geri gelmesinin çok zor göründüğünü kaydeden Mete, “Maliyetlerin bu kadar arttığı, üretimin zor olduğu dönemde bu imkânsız görülüyor. Bu kampanyaların sebebi fiyatları kontrol altına almaktır. Konut üretimini hızlandıran bu hamle konut alternatiflerini genişletecek ve rekabet piyasasında konutlar bu hızla artış gösterecektir.” cümlelerini kullandı.

EMLAKCILARI DİKKATE ALALIM

“Üst gelir grubun Yatırım amaçlı yatırım amaçlı konut alan kişilerin orta ve düşük gelir grubuyla aynı imkanlara sahip olmasını böyle bir dönemde doğru bulmuyorum.”diyen Mete, şöyle devam etti; ” Bu kampanyalar bu dengeyi korumak ve ilk evine sahip olacak vatandaşlarımız için çok önemli. Kampanyanın detaylarını incelediğimizde bu kampanya da hedefine bu açıdan ulaşmış oluyor.

Son yıllarda görüyoruz ki Gayrimenkul sürekli konuşulan konuların en başında geliyor. Barınma meselesi gün geçtikçe önümüze sürekli sorun olarak çıkmaya başladı. Emlak yönetimi ciddi bir iştir ve bu mesleğe gönül vermiş sizlere danışmanlık hizmeti veren Gayrimenkul danışmanları ile istişare edip hem finansal yönlendirme hem de sizlere uygun konut projelerini bulma acısından dikkate alınması gereken ciddi insanlardır. Unutmayın iyi bir Gayrimenkul danışmanı sizi hayallerinize yakınlaştırır.”

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir