Ana Sayfa / DÜNYA / Taliban’ın kurucusu 10 yıl sonra Afganistan’a döndü

Taliban’ın kurucusu 10 yıl sonra Afganistan’a döndü

1994 yılında Afganistan’da Taliban’ı kuran dört kişiden biri olan Molla Abdulgani Baradar 10 yıl sonra Afganistan’a geri döndü.

Taliban güçlerinin, Afganistan’da kontrolü ele geçirmesinin ardından Taliban Sözcüsü Suhail Shaheen’den, dün ülkede Taliban’a kimin liderlik edeceği konusunda açıklama gelmiş, sözcü Shaheen yaptığı basın açıklamasında, ülkede Taliban güçlerine kimin liderlik edeceğine yönelik kararlara değinmişti.

Kendisine yöneltilen Afganistan’da Taliban’a kimin liderlik edeceği konusundaki soruları yanıtlayan Shaheen, bir istişarenin gerçekleştirileceğini ve 2 ila 3 gün içinde bir sonuca varılmasının beklendiğini duyurmuş, 90’lı yıllarda Taliban’ın kurucularından biri olan ve Taliban Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Baradar’ın ne zaman olduğunu söyleyemese de Afganistan’a gitmeyi planladığını da sözlerine eklemişti.

1994 yılında Afganistan’da Taliban’ı kuran dört kişiden biri olan Molla Abdulgani Baradar 10 yıl sonra Afganistan’a geri döndü. Uçaktan inen Baradar’ı karşılayan Talibanlılar’ın sevinç içinde karşıladıkları görüntüler dünya basınına servis edildi. Baradar’ın 10 yıl sonra Katar’dan Afganistan’a dönmesi şaşkınlık yarattı.

Abdulgani Bardar kimdir?

Taliban’ın 2001’de ABD liderliğindeki işgal tarafından devrilmesinden sonra başlayan ayaklanmanın kilit ismi oldu. Ancak Şubat 2010’da Pakistan’ın güneyindeki Karaçi kentinde düzenlenen ABD-Pakistan ortak operasyonunda yakalandı.

Barış görüşmeleri süreci çerçevesinde serbest bırakılıncaya kadar 8 yıl hapiste kaldı ve Ocak 2019’dan bu yana Taliban’ın Katar’daki siyasi ofisinin başkanı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ile 2020’de bir telefon görüşmesi yapan Baradar, bir ABD başkanıyla doğrudan iletişim kuran ilk Taliban lideri oldu.

Taliban’ın müzakere ekibinin bir parçası olarak bulunduğu Katar’ın başkenti Doha’da kaydedilen bir açıklamada Baradar, “Beklenmeyen bir zafer elde ettik. Şimdi sıra halkımıza nasıl hizmet edeceğimiz ve onları nasıl koruyacağımıza geldi” ifadelerini kullanmıştı.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir