Ana Sayfa / DÜNYA / Rusya ile Ukrayna arasında ‘savaş çanları’ İki ülke savaşın eşiğine geldi

Rusya ile Ukrayna arasında ‘savaş çanları’ İki ülke savaşın eşiğine geldi

Hikmet Durgun-

Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya yanlısı gruplarla olan ateşkes süresinin bugün dolmasından itibaren bölgede ciddi askeri hareketlilik başladı. Ateşkesi uzatmayacağını açıklayan Rusya Ukrayna sınırı boyunca asker yerleştirdi. İki ülke savaşın eşiğine gelirken, ABD ve AB ülkeleri Rusya ile görüştü.

Edinilen bilgilere göre Rusya Donbas bölgesinde 1 Nisan itibariyle sona eren ateşkesin uzatılmayacağını açıklayarak, Ukrayna sınır hattı boyunca asker yerleştirerek, bölgeye yoğun bir askeri sevkiyat gerçekleştiriyor.

Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya yanlısı gruplarla olan ateşkes süresinin bugün dolmasından itibaren bölgede ciddi askeri hareketlilik başladı.

Rusya Ukrayna sınırı boyunca bu hafta başında 28 taburunu yerleştirirken, askeri sevkiyatlarını devam ettiriyor. Bölgeye özel birliklerini de gönderen Rusya, 14. Zırhlı Tümenini de sınıra konuşlandırdı ve ilhak ettiği Kırım’a tren yoluyla asker ve askeri araç ile teçhizat sevk etti. Rusya, Ukrayna’ya dün geceden itibaren petrol ihracatını da durdurdu.

Rusya’nın askeri hareketliliği karşısında harekete geçen Ukrayna Ordusu ise Rusya’dan gelecek herhangi bir saldırı karşısında teyakkuza geçti. Sınıra büyük bir askeri sevkiyat gerçekleştirdi ve olası bir saldırıya karşılık tüm tedbirlerini alıyor.

Öte yandan Ukrayna’ya destek veren ABD’nin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley de Ukraynalı mevkidaşı Org. Ruslan Homçak ve Rus mevkidaşı Org. Valeri Gerasimov ile görüştü.

ABD ve AB ülkeleri Rusya Ukrayna geriliminde Ukrayna’dan yana tavır alıyorlar.

Savaşın eşiğine gelen Rusya ile Ukrayna arasında anlaşmalar da bir bir iptal ediliyor. Ukrayna, Rusya ile imzalanan turizm sektöründeki iş birliğine dair anlaşmayı iptal etti.

Rusya 2014 yılında ilhak ettiği Kırım’da 32.700 askeri tuttuğu, subaylarının ise doğu Ukrayna’da geçici olarak işgal edilmiş topraklarda konuşlanmış 28.000 ayrılıkçı askeri komuta ettiğini eklenen bilgiler arasında yer alıyor.

Ukrayna, Avrupa Birliği ve NATO, Rusya’yı ayrılıkçıları desteklemek için asker ve ağır silah göndermekle suçluyor. Moskova, isyancılara yalnızca siyasi ve insani destek sağladığını söylüyor ve Ukrayna’da savaşan Rusların gönüllü olduğunu söylüyor.

Rusya-Ukrayna ilişkileri Kırım’ın ilhak edildiği 2014 yılından bu yana çok gergin. Kiev, Rusya’yı ülkenin doğusunu ve Kırım’ı “işgal etmekle” suçluyor. Ukrayna yasalarında Rusya, “saldırgan ülke” olarak tanımlanıyor.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir