Ana Sayfa / DÜNYA / Rusya, ABD savaş gemileri gelmeden Karadeniz’de tatbikat kararı aldı bölgeye savaş uçakları sevkedilecek

Rusya, ABD savaş gemileri gelmeden Karadeniz’de tatbikat kararı aldı bölgeye savaş uçakları sevkedilecek

ABD bölgeye savaş gemilerini Karadeniz’e göndermeye hazırlanırken, Rusya Karadeniz’de askeri bir tatbikat başlatma kararı aldı. Rusya’nın tatbikatında savaş gemilerinin yanı sıra helikopter ve uçaklar da yer alacak.

Edinilen bilgilere göre Ukrayna Doğusundaki Donbass nedeniyle Rusya Ukrayne ve Rusya ABD arasında gerilim yaşanırken, bölgede tansiyonu yükseltecek gelişmeler yaşanıyor. ABD’nin Karadeniz’e 15 Nisan’da savaş gemilerini göndermesine 2 gün kala Rusya büyük bir hamle yaparak Karadeniz’de büyük bir askeri tatbikat yapma kararı aldı.

Rusya’nın tatbikatında savaş gemilerinin yanı sıra helikopter ve uçakların da yer alacağı belirtilirken, karadan ve havadan hedeflere karşı müdahale senaryoları üzerine çalışılacağı aktarıldı.

Rusya-Ukrayna ilişkileri Kırım’ın ilhak edildiği 2014 yılından bu yana çok gergin. Kiev, Rusya’yı ülkenin doğusunu ve Kırım’ı “işgal etmekle” suçluyor. Ukrayna yasalarında Rusya, “saldırgan ülke” olarak tanımlanıyor.

Donbass bölgesindeki Rusya destekli ayrılıkçılar kendilerinin Rusya’ya bağlı olunmasını istiyor. Donbass bölgesindeki çok sayıda kişi Rusya vatandaşlığını almış durumda. Kırım’ı 2014’te ilhak eden Rusya, bölgeyi kendisine bağlatmak istiyor. Rusya dışında Kırım’ı tanıyan ülke olmazken, Donbass bölgesindeki ayrılıkçılar da kendilerini özerk cumhuriyet olarak görüyorlar. Ancak kimse tanımıyor.

Donbas bölgesi zengin kömür rezervlerine sahip olduğu için Ukrayna ve Rusya için oldukça önemli.

Ukrayna, ekonomik olarak bölgeden gelir elde ederken, Rusya da Rus kökenlilerin çoğunluğu oluşturduğu bölgeyle yakından ilgileniyor.

100 milyon ton kömür rezervi ile Avrupa’nın 4. büyük maden bölgesi olan Donbas, Ukrayna topraklarının sadece yüzde 5’ini oluşturuyor.

Halkın yüzde 10’u burada yaşıyor. Gayrisafi milli hasılanın (GSMH) yüzde 20’sini bu bölge sağlıyor. Ukrayna’nın ihracatının dörtte biri de yine bu bölgeden gerçekleştiriliyor. Donbas bölgesi ayrıca her iki sınırda da ağır sanayi kompleksleri ve madencilik sektörünün yoğunlaştığı önemli bir merkez olarak biliniyor.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir