Ana Sayfa / Manşet / ÖSO’yu eleştiren eski Suriyeli General: İstanbul’da BM’ye sığındım, tehdit ediliyorum

ÖSO’yu eleştiren eski Suriyeli General: İstanbul’da BM’ye sığındım, tehdit ediliyorum

Suriye Milli Ordusu (SMO) ve liderlerini eleştirdiği için Türkiye’de tutuklanan eski Suriyeli Tuğgeneral Ahmed Rahal, hakkında sınırdışı kararı verildiğini ve SMO tarafından “ölümle” tehdit edildiğini söyledi.

Türkiye destekli SMO’ya bağlı Azaz askeri mahkemesi, eski Suriye Milli Ordusu (SMO) komutanlarından Tuğgeneral Ahmed Rahal hakkında, “SMO’ya ve Sultan Süleyman Şah grubu lideri Ebu Amşa’ya hakaret ettiği” gerekçesi ile 3 yıl hapis cezası verdi.

Sultan Süleyman Şah adlı silahlı grup, mahkeme tarafından gıyaben verilen cezaya dayanarak, Türkiye’den Rahal’ı kendilerine bağlı yargı organına teslim etmesini talep eden bir bildiri yayınladı.

Bildiride, Rahal, “Suriye devrimini rencide etmek, devrimcilere hakaret, Suriye rejimi ve terör örgütlerinin suçlarını görmezden gelmekle” suçlanarak yargılanması için iade edilmesi edilmesi istendi.

“Onlar Suriye muhalefetinin adını kirletti”

Rûdaw’a konuşan Tuğgeneral Ahmed Rahal, sözkonusu gruplara yönelik eleştiride bulunduğunu ve bu nedenle hakkında karar alındığını doğruladı.

Rahal, “Bu gruplar dünyaya Suriye muhalefetinin adını kötü çıkardı, kirletti. Öyle işler yaptılar ki insanlar ‘bunlar Suriye rejiminden daha kötü’ demek zorunda kaldı. Beşar Esad rejiminin ömrünü uzatmasına neden olan bunlardır” dedi.

Sultan Süleyman Şah grubu lideri Ebu Amşa’nın eleştirileri nedeniyle hakkında şikayetçi olduğunu, bu nedenle 12 Ağustos 2020’de Türk güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınarak 70 gün hapiste kaldığını belirten Rahal, serbest bırakıldıktan sonra kendisine “Türkiye’yi terk et” denildiğini aktardı.

Eski tuğgenerel, “Ebu Amşa hakkımda Türkiye’ye yalan yanlış raporlar sundu, gerçek dışı suçlamalarda bulundu. Serbest bırakıldıktan sonra bir an önce Türkiye’yi terk etmem istendi. Bana verilen oturum izni de alındı. Bu nedenle İstanbul’da Birleşmiş Milletler ofisine sığındım, üçüncü bri ülkeye gitmeyi talep ettim ama bugüne kadar da hiç bir ülke beni kabul etmedi” dedi.

Ebu Amşa tarafından whatsapp üzerinden tehdit edildiğini belirten Rahal, “Bana gönderdiği mesajda, ‘elim Türkiye’nin her yerine ulaşır, evinin önünde de seni öldürebilirim’ diye yazmış” diye konuştu.

“Suriye’de hakkımda idam kararı var”    

2012 yılında Suriye ordusundan ayrılarak muhaliflere katıldığını hatırlatan Rahal, “Suriye’de hakkımda idam kararı var. Şimdi de silahlı bir grup beni ölümle tehdit ediyor. Kaderim ve geleceğim belirsiz, gidebileceğim bir yer yok” ifadesini kullandı.

Suriye ordusunda 32 yıl görev yapan Tuğgeneral Ahmed Rahal, ordudan ayrıldığında bir donanma gemisine komutanlık yaptığını söyledi.

“Efrin’de halka zulmediyorlar”

Rahal, “Müslüman Kardeşler ÖSO’nun işlerine müdahale ettikten sonra benim gibi birçok askeri komutan görevi bıraktı. Yerimize okuma yazması ve tecrübesi olmayan kişiler alındı” dedi.

Bunlardan birinin de kendisini tehdit eden Ebu Amşa olduğunu dile getiren Rahal, “Ebu Amşa Suriye devriminden önce Hama’daki sebze halinde çalışıyordu. Okuma yazması yok. Tecrübeli komutanlar görevi bıraktığında alelacele ona görev verildi ve bir grubun başına getirildi. Şimdi Efrin’in büyük bölümüne onun kontrolündeki güçler hükmediyor. Bölge halkına zulmediyor ve yüzbinlerce özgürlükçünün ismini kirletiyor” şeklinde konuştu.

SMO’ya bağlı grupların kontrolündeki bölgelerde durumun “çok kötü” olduğunu vurgulayan Ahmed Rahal, “Her grubun kendi bölgesinde kendisine has mahkemeleri var. Suriye muhalefetinin bu gruplar üzerinde herhangi bir etkisi yok” dedi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKAN SARIYILDIZ – SADECE HAKİKATİN PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLERİN DAİMA YANINDA OLACAĞIZ

Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetimini ağırlayan Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir