Ana Sayfa / Manşet / ÖHD Mersin Şubesi, ÖHD’li Aryen Turan’ın hedef gösterilmesini protesto etti

ÖHD Mersin Şubesi, ÖHD’li Aryen Turan’ın hedef gösterilmesini protesto etti

İzmir Barosu seçiminde yaptığı konuşmadan dolayı örgüt propagandası yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan ÖHD’li avukat Aryen Turan’ın hedef gösterilmesine tepki gösteren ÖHD Mersin Şubesi, Turan’ın serbest bırakılmasını istedi. Öte yandan Turan serbest bırakıldı.

ÖHD Mersin Şubesinde yapılan açıklamaya İHD, HDP ve bazı sivil toplum örgütleri temsilcileri de katıldı.

ÖHD Adına basın açıklamasını okuyan Av. Melek Şaraldı, Turan’ın biran önce serbest bırakılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti; ”

Genel merkez yöneticimiz Av. Aryen Turan’ın 22.10.2022 tarihinde Derneğimiz adına İzmir Barosu Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşma sebebiyle bir kısım medya kuruluşları ve faşist gruplar tarafından hedef gösterilmiş ve yine aynı medya kuruluşlarında hakkında soruşturma açıldığı haberleri yapılmıştır. İlgili haberler üzerine soruşturma bilgilerini edinmek için yapmış olduğumuz sorgulamada herhangi bir soruşturma kaydı bulunamamıştır. 31.10.2022 tarihinde gün içinde iki defa İzmir Cumhuriyet Başsavcısı ve Başsavcı vekili ile Baro temsilcileri ve derneğimiz yöneticileri görüşmüş olup hakkında bir soruşturma yürütülüyor ise Aryen Turan’ın ifade için hazır olduğunu bildirmişlerdir. Yine 01.11.2022 tarihinde bizzat Av. Aryen Turan, vekilleri, derneğimiz yöneticileri ve Baro temsilcileri Başsavcıvekili ile görüşerek ifade alma işlemi yapılacaksa kendisinin hazır olduğu iletilmiştir. Aryen Turan’ın vekilleri bu konuda Savcılığa dilekçe de sunmuştur.

03.11.2022 tarihinde saat 18.50 civarında Yeni Şafak Gazetesi tarafından Av. Aryen Turan’ın gözaltına alındığına dair haber yapılmış, haber üzerine İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü aranmıştır. TEM Şube tarafından Aryen Turan’ın hastanede olduğu, hastane işlemleri sonrası şubeye getirileceği bilgisi verilmiş ancak defalarca sorulmasına rağmen hangi hastanede olduğu bilgisi verilmemiştir.
19.30 civarında İzmir TEM Şube Müdürlüğü’ne gelen yaklaşık 12 meslektaşımız içeri alınmamış içeri girmek istediklerinde ise kolluk tarafından hakaret edilerek ve fiziki müdahale ile emniyetin dışına çıkarılmışlardır. Tartışmanın ardından yalnızca üç avukatın görüşme yapabileceği, dosya savcısı tarafından bu şekilde sözlü talimat verildiği aktarılmıştır. Bunun üzerine üç meslektaşımız emniyete alınarak Av. Aryen turan ile görüşmüşlerdir. Dernek üyelerimizin yaptıkları görüşmede Av. Aryen Turan kendisini 18.30 civarında avukatlık ofisinden çıkarken polisler tarafından kelepçe takılmak suretiyle gözaltına alındığını devamında bindirildiği araçta kelepçeli şekilde tutulduğunu ve gözaltı işlemleri boyunca kelepçeli bekletildiğini aktarmıştır. Soruşturmaya ilişkin yakalama, arama, el koyma, gözaltına alma karar ve tutanaklarını görmek istediğimizde evrakların hazır olmadığı ve bu nedenle evrakların verilemeyeceği kolluk tarafından aktarılmıştır. Görüşmeden çıkan meslektaşlarımız içeride çok sayıda polis memurunun olduğunu tüm hukuki taleplerinin yüksek sesle hakaret edilerek reddedildiğini belirtmişlerdir. Ayrıca Aryen Turan’ın yakalanıp gözaltına alındığına dair ne yakınlarına ne de müdafiilerine haber verilmiştir. Aryen Turan’a yöneltilen suç isnadı hakkında herhangi bir bilgilendirme kendisine veya vekillerine halen yapılmamıştır. İzmir Tem Şube Müdürlüğü önünde yaklaşık 100 avukat Av. Aryen Turan ile görüşmek için gece geç saatlere kadar beklemiş ancak görüştürülmemiştir. Gece saatlerinde TEM Şube’de ifadesi alınmak istenen Aryen Turan Avukatlık Kanunu’na aykırı bu uygulama karşısında ifade vermeyi reddetmiş, susma hakkını kullanmıştır.
Toplumsal mücadelenin her alanına yönelik süregelen ağır insan hakkı ihlallerinin ve hukuka aykırı uygulamaların derinleşerek devam ettiği bir süreçte birçok baronun genel kurulu yapılmış ve bu süreçte mesleğimizin yüklediği görev ve sorumluluk gereği yaşanan hak ihlallerine ilişkin birçok meslektaşımız tarafından Baro Genel Kurullarında söz kurulmuştur. İzmir Barosu Olağan Genel Kurulunda yöneticimiz Aryen TURAN’ın gerek mesleğimizin yüklediği görev ve sorumluluk gerekse Dernek Tüzüğümüzde belirlenen çalışma ilke ve esaslarımız gereğince Türkiye’de yaşanan hukuksuzluklara dair yapmış olduğu konuşma; dile getirdiği ağır insan hakkı ihlallerini kamuoyu gündemine taşıyarak yetkili mercilerce gerekli araştırmaların yapılıp hukuki sürecin işletilmesini talep etmek tüzüğümüzde de yazılı olan, derneğimizin temel ilke ve amaçlarındandır.

Genel Kurul’da yapmış olduğu konuşma nedeniyle faşist kesimler tarafından hedef haline getirilen derneğimiz yöneticisi Aryen TURAN’a yönelik saldırılar Jina Amini’yi katleden cinsiyetçi zihniyetin tezahürüdür. Bizler özgürlükçü hukuk anlayışımıza ve yöneticimiz Aryen TURAN’a yönelik saldırılar karşısında haklı mücadelemizden vazgeçmeyerek ilgililer hakkında hukuki mücadelemizin sonuna kadar sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz. Aryen Turan’ın sözü bizim sözümüzdür. Katledilen Nagehan Akarsel ile İran’da katledilen Jîna Amini nezdinde tüm kadınlara sözümüzdür: Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesine sonuna kadar sahip çıkarak, bulunduğumuz her alanda JİN, JİYAN, AZADİ düşüncesini haykırmaya ve yaşatmaya devam edeceğiz.
Tüm meslektaşlarımızı ve hak savunucularını; hukuksuzluğun, adaletsizliğin yargı eliyle devam ettirildiği bu süreçte “Aryen Turan yalnız değildir” demek için, dayanışmaya çağırıyoruz.

Bütün bu hukuksuz uygulamalara rağmen hak, özgürlük ve adalet arayışlarının durdurulmayacağını buradan bir kez daha tekrarlıyoruz.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir