Ana Sayfa / EKONOMİ / MTSO Başkanı Kızıltan: OSB’lerdeki kesintililer pahalıya nal olabilir

MTSO Başkanı Kızıltan: OSB’lerdeki kesintililer pahalıya nal olabilir

OSB’lerdeki 3 günlük elektrik kesintileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, “Bunun maliyetinin şu anda ne kadar olduğunu da bilemiyoruz ama bizim konuştuğumuz firmalar teslim sürelerinin en az 15-20 gün geciktiğini söyledi. Ciddi boyutlarda maddi kaybın yanında zamanında teslimat yapamadıklarından pazar ve müşteri kaybı da yaşayabilecekleri söylenebilir” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Halk TV’de Özlem Gürses’in Gazeteciler Timur Soykan, Ozan Gündoğdu ve Murat Ağırel ile birlikte sunduğu ‘Kayda Geçsin Programı’nın canlı yayın konuğu oldu. Programa bağlanan Kızıltan, enerji arzında son dönemlerde yaşanan sıkıntılar ve sanayiye etkilerine yönelik sorularını yanıtladı.

“BİRÇOK FİRMA SIKINTIYA DÜŞTÜ”

OSB’lerdeki (Organize Sanayi Bölgesi) 3 günlük elektrik kesintileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kızıltan, “Bize bu bilgi elektrik kurumu tarafından verildi. Bakanlık tarafından tarih ve saat bilgisi yanında ne kadar süre kesileceği iletildi. OSB’lere de bu bilgi verildi. Mersin’de benim bildiğim yaklaşık 158 tesiste yani 158 abonelikte 9 günde 2 gün olacak şekilde kesinti planlandı. OSB’lerde ise bu kesinti süresi 3 gün olacak şekilde gerçekleştirildi. Kurulu gücü 1000 Kw üzerindeki firmalar için planlanmış bir kesinti. Tabi Bakanlık tarafından firmalar kendilerini önceden hazırlasın diye bilgi verilmiş ama bu hazırlık süresi çok azdı ve herkes çok telaş içinde ne yapacağını bilemedi. Enerjisiz günlerini nasıl geçirecek, nasıl planlayacak onlarla ilgili birçok firmamız sıkıntıya düştü. Özellikle ihracat bağlantısı olan firmalar büyük sıkıntı çekti çünkü OSB dışındaki fabrikalar için 2 günlük ve OSB’lerdeki 3 günlük kesinti imalatlarda teslim süresinin gecikmesine sebep olacaktı. Bu nedenle endişeli birkaç gün geçirildi. Bunun maliyetinin şu anda ne kadar olduğunu da bilemiyoruz ama bizim konuştuğumuz firmalar teslim sürelerinin en az 15-20 gün geciktiğini söyledi. Ciddi boyutlarda maddi kaybın yanında zamanında teslimat yapamadıklarından pazar ve müşteri kaybı da yaşayabilecekleri söylenebilir” ifadelerini kullandı.

“TESLİMAT GECİKİRSE ÖDEMELER DE GECİKİR”

Teslim süresi geciktiği için ödeme alamayan firmalar olabileceğine dikkat çeken Kızıltan, “Bize şu anda öyle bir şikayet gelmedi ama tabii ki zamanında teslim olmazsa ödemeler de gecikir. Bir ürünü 3 gün sonra teslim edecekken 15 gün sonra teslim ediyorsa alacağı da aynı ölçüde gecikir. Firmaların ödemeler dengesi mutlaka olumsuz etkilenecektir. Bir de herkesin endişesi bu kesinti yine devam eder mi? Planladığı gibi 2-3 gün kesinti sonrası bu iş bitecek mi? Normal düzene geçilecek mi? Firmalarımızda bu endişe de var. Açıkçası Mersin’de o derece iflasın eşiğine gelen firma olmadı ama ısı kullanarak üretim yapan, özellikle yüksek ısı fırınları olan cam sektörü Mersin’de oldukça güçlü. Bunlar üretim yapmasa da fırınlarını sıcak tutmalarını sağlayacak kadar ısı kullanmalarına izin verildi. Çünkü erimiş cam hammaddesinin donması halinde tamiri ve telafisi çok zaman aldığı gibi çok da maliyetli oluyor. Bu firmalara sadece gerekli ısının sağlanması konusunda izin verilmiş. Birçok firma da şöyle yaptı. Bu süreyi bakım onarıma ayırdı. Kısıntı süresinde bir kısım çalışanı eve gönderdi bir kısmını ise çalıştırarak planlanmamış bakım onarımla bu süreyi geçirdi” şeklinde konuştu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir