Ana Sayfa / Manşet / Mersin’de Meclis toplantısında Cumhur ittifakı ile Millet ittifakı arasında gerginlik

Mersin’de Meclis toplantısında Cumhur ittifakı ile Millet ittifakı arasında gerginlik

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’na doğru genişlemesi projesine karşı temenni kararı alınması teklifini görüşürken ortalık karıştı. Ak Partili Akdeniz Belediye Başkanı Gültak ile HDP’li Akdeniz meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. Ak Parti ile CHP’li bazı üyeler arasında da tartışma çıktı.

Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı Mart Ayı 2. Birleşimi, Kongre ve Sergi Salonu’nda yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleştirilen Meclis Toplantısı’nda, Atatürk Parkı’nın önünü kapatacağı iddiasıyla kent gündeminde uzun süredir tartışılan Mersin Limanı Projesi’nin yürütülmemesi ve uygulanmaması yönünde “temenni” kararı alındı.

Toplantıda konuşan Başkan Vahap Seçer, mevcut limanın yetersiz olduğu gerekçesiyle büyütülmek istenmesine karşı olduğunu ve Limanın genişletilmesi yerine yeni bir liman yapılması gerektiğini savunarak şöyle devam etti, “Buranın kapasitesi belli, burayı zorlamanın bir mantığı yok, ekonomik çevresel ve kentin silueti açısından büyümenin bir mantığı yok. Bu tamamen lobi faaliyetleri sonucu kentin yerel dinamikleri dışında Ankara’dan alınan kararlardır. Ankara’da alınan kararlarla Mersin’in geleceği ile ilgili tasarruf doğru bir karar değildir.

İşletici firmayla yapılan sözleşmede limanın günün teknolojik ve fiziki koşulları doğrultusunda çalışmalar yapılabileceği maddesini olduğunu anımsatan Seçer, “Ancak, 3. maddede işletmenin yetkili makamlardan izin alması şartıyla limanda belli değişiklikler yapılabileceği hükmü vardır. Sen burada belli değişiklikler yapabilirsin ama gerekli kurumlardan izin alman gerekir. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi planlama çalışması yaparken bu projeye kent adına olumsuz bir rapor bildirmiştir. Meclisimiz bir karar almış ama yerel otoritenin bu görüşü yok sayılarak resen bakanlıkça bir düzenleme uyanılarak bazı değişikliklerin yapılması izni verilmiştir” diye konuştu.

AK Partili Akdeniz Belediye Başkanı M.Muhammed Gültak ise kendilerinin çevre düşmanı olarak lanse edilmesinin doğru olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) hazırladığı projede denizi de karayı da kullanabileceği birçok konuda yetki almış. Devlet Demir Yolları bu firmayla ne kadar yatırım yapması gerektiğini, hangi teknoloji ile yapılandırma konusunda cezai hususlar da koymuş. Bunlar da sözleşmeler de var. Adamlar zaten dönemin kurumlarıyla anlaşmalarını yapmışlar.

*Sözleşmeye aykırı hiçbir şey yoktur. Tamamen yaptıkları yasaldır. Burası TCDD’nindir. MIP kiracıdır. 2043’de bütün yaptığı yatırımlarını bu millete bırakacak. Kimseye kalmayacak. Kimse bu yatırımları cebine atıp gitmeyecek. Size de para geliyor Büyükşehir baya vergi alıyor. Dolayısıyla ödediği vergilerden belediyeler katkı payı alıyor. Dolayısıyla bize de Büyükşehre de para geliyor.

Liman ile ilgili söz alan Akdeniz Belediye Başkanı M.Mustafa Gültak, MIP’nin büyüme girişiminin sözleşme kapsamında yasal olduğunu söyledi. Gültak’ın liman ile ilgili sözlerine tepki göstererek araya girerek sözlerini kesen CHP’li meclis üyesi Abdurrahman Yıldız ayağa kalkarak konuşmakta ısrar edince gerginlik yaşandı.

Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer araya giderek Yıldız’ı uyardı ve Gültak’ın konuşmasına izin vermesini istedi. Yıldız ise Gültak’ın sözünü kesmekte ısrar etti. Bunun üzerine tepki gösteren Seçer, meclisi kendisinin yönettiğini ve zor durumda bırakıldığını söyleyerek oturuma 5 dakika ara verdi. Gültak’ın konuşmasının ardından, meclis üyeleri arasında yaşanan tartışmalar sonrası Başkan Seçer, toplantıya 5 dakika ara vermek zorunda kaldı. Yaşanan gerginlik sonrasında verilen arada Cumhur İttifakı mensubu MHP’li ve AKP’li üyeler salonu terk etti.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında admin

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir