Ana Sayfa / Manşet / Mersin’de Basın açıklaması yapmaya niyetlenmek bile dava konusu oldu!

Mersin’de Basın açıklaması yapmaya niyetlenmek bile dava konusu oldu!

Mersin’de 30 nükleer karşıtı, Akkuyu NGS önünde yapmaya niyetlendikleri ancak yapamadıkları basın açıklaması nedeniyle “izinsiz gösteri” iddiasıyla açılan dava kapsamında ifade verdi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform üyeleri, Fukuşima nükleer felaketinin yıldönümünde Akkuyu Nükleer Güç Santrali önünde basın açıklaması yapmak ve ölenler anısına balonlar uçurmak istemişti. Güvenlik güçlerinin engellemesi nedeniyle nükleer karşıtları santral sahasına yaklaşamadı, basın açıklamasını yapamadı. Buna rağmen 30 yurttaş hakkında “izinsiz gösteri yapmak” iddiasıyla dava açıldı.

Gülnar ilçesinde görülecek davanın ilk duruşması öncesinde Mersin Adliyesinde talimat mahkemesinde ifade veren nükleer karşıtları, adliye önünde bir açıklama yaparak haklarında dava açılmasını protesto etti.

Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir de nükleer karşıtlarına destek verdi.  Özdemir, “Nükleer santralle ilgili olan durum hepimizin hassasiyeti. Özellikle Mersin halkının da büyük bir hassasiyeti. Burada yapılacak yargılama tamamen hukuka aykırı bir yargılama.

Arkadaşlarımız orada tamamen anma töreni için bulundukları bir sırada, yasal olarak hareket ettikleri bir anda, maalesef haklarında hukuka aykırı bir şekilde soruşturma, yargılama, kovuşturma aşaması yürütülmektedir.

Biz her türlü haksızlığın ve hukuka aykırı işlerin karşısındayız. Mersin Barosu olarak, Nükleer Karşıtı Platformu’nun bir üyesi olarak arkadaşlarımızın yanındayız. Arkadaşlarımızın zaten suçsuz oldukları aşikar. Arkadaşlarımızın vereceği ifadeden sonra hukuksal mücadelemize devam edeceğiz, yanlarında olacağız” ifadesini kullandı.

Mersin Barosu üyesi Av. Sevim Küçük ide toplantı, gösteri yürüyüş yapmanın temel hak olduğunu belirtti.

Küçük, “Bugün ne yazık ki bir kez daha yaşam savunucuları olarak hakkımızda açılan bir davayla ilgili olarak savunma yapmak üzere geldik. Aslında savunma yapmaktan çok anayasal, yasal ve uluslararası sözleşmelerde koyulan haklarımızı dile getirmek ve haklarımıza sahip çıkmak için bir kez daha adliye önündeyiz.

Arkadaşlar nükleer güç sahasına gittiklerinde ne yazık ki Anayasa’da belirlenen halkalarını engeller nitelikte güvenlik güçleriyle karşı karşıya kalmışlardır ve herhangi bir söz söyleme fırsatı dahi tanımadan onlara karşı güç kullanmak suretiyle olay yerinden uzaklaştırmışlardır.

Ve haklarında toplantı, gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefetten dava açılmıştır. Bugün burada talimat mahkemesinde savunmalarını verecekler. Anayasa’da da olduğu gibi vatandaşın sağlıklı bir çevrede yaşama hakları mevcuttur ve yine Anayasa’da belirttiği gibi, herkesin düşüncelerini ifade etme özgürlüğü söz konusudur.

Devlete ve vatandaşa verilen yükümlülüklerden bir tanesi de çevrenin kirlenmesini engellemek ve sağlıklı bir çevre oluşturmak ve korumaktır. Burada suç işlemekte olan güvenlik güçleridir” diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Nükleer Karşıtı Platformu bileşenleri, Mersin Adliyesi’nde talimat mahkemesinde ifade verdi.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir