Ana Sayfa / EKONOMİ / Mersin Serbest Bölge Müdürü Mum: Bölgedeki yabancı şirketlerin yarısı Suriyelilerindir

Mersin Serbest Bölge Müdürü Mum: Bölgedeki yabancı şirketlerin yarısı Suriyelilerindir

Mersin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum ile bölgenin ticaret hacmi, istihdamı ve Serbest Bölgenin sorunları üzerine röportaj gerçekleştirdik. Mum, Serbest bölgede 115 şirketin yaklaşık yarısının Suriyeli şirketlerden oluştuğunu belirterek, Suriyeli şirketlerin savaştan sonra kendilerine en yakın olarak Mersin Serbest bölgeyi tercih ettiklerini söyledi.

“SERBEST BÖLGE TAM DOLULUĞA ULAŞMIŞ DURUMDA İKİNCİ BÖLGE LAZIM”

MESBAŞ makamında habernews24.com Genel Yayın Yönetmeni Hikmet Durgun’un sorularına içtenlikte yanıt veren Mum, şöyle konuştu: “Türkiye’nin ilk serbest bölgesi olma özelliğine sahip Mersin Serbest Bölgesi, 1987 yılında kurulmasıyla beraber burada görev yapmaya başladım. Serbest bölgenin kuruluş aşaması çalışmalarında görevler aldık. Serbest bölgenin kuruluşundan bu güne kadar önemli hizmetler verildi. Mersin Serbest bölgesi tam doluluğa oluşmuş durumda. Bununla beraber Serbest bölgenin doğusundaki alanın ilk aşamada özel endüstri bölgesi olarak Petro kimya olarak kurulması yönünde cumhurbaşkanlığı kararı vardı. Daha sonra bu yerel idare mahkemesi tarafından durduruldu. Mersin Serbest bölgesi çok önemlidir. Alana ihtiyacı vardır. Dolaysıyla Serbest bölgenin doğusundaki bu alanın serbest bölgesi sınırları içerisine alınması ve buraya yeni yatırımcıların kazandırılması gerekiyor. Yatırımcı ve istihdamın ile dış ticaretin artırılması ve ile döviz girdilerinin olmasını önemli görülüyor. Biz halen yatırım talebi alıyoruz. Bu alanında serbest bölgesi sınırları içerisine alınması halinde yaklaşık bir yıl içinde de tamamının tahsil edileceğini düşünüyoruz. Çok düzenli çalışan büyük firmalar tarafından önemli talepler var. Bunun sağlanması şu an bizim için önceliklidir. Uzun vadede şehrin bir başka yerinde büyükşehir belediyesince ve planlama kurullarınca da ikinci bir bölgenin kurulması konusunda da çalışmaların yapılması gerekiyor.”

“ KORONAVİRÜS BÖLGEYİ ETKİLEDİ HACİMDE DÜŞÜŞLER OLDU”

Koronavirüsün serbest bölgeyi de etkilediğini belirten Mum, şöyle devam etti:” 2020 yılının ilk 6 ayında serbest bölgenin hacminde düşüşler oldu. Bir önceki yıla göre. Çünkü bazı alımlar iptal oldu. Bazı alanlarda üretimler durdu. Fakat 2020 yılının Haziran ayında piyasalar biraz daha toparlanmaya başladı. Ve buna bağlı olarak serbest bölgedeki işlemlerde düzelmeye başladı. Bugün gelinen noktada ise serbest bölgedeki işlemler ticaret bir önceki yıla göre biraz daha artış içindedir. Bu yılın ilk 3 ayına değerlendirmeye baktığımızda ticaret hacmi önceki yıla göre % 28 oranda bir hacim artışı gerçekleştirdi. Yani geçtiğimiz 669 milyon dolardan bu sene 859 milyon dolara geldi. Dolaysıyla bu çerçevede işlemlerimiz devam ediyor. Türkiye ekonomisinin büyümesini umut ediyoruz. Biz Serbest bölge olarak daha çok uluslararası işlem yapan firmalarız. Ülke içindeki pandemi yasaklarından dolayı etkilenen firmalar var. Koronavirüsten dolayı işlerini kapatmak zorunda kaldılar. Sıkıntı yaşadılar. Bunlara devlet desteği verildi. Daha da verilebilir. Destek olabilmeli. Korona nedeniyle baştan beri önlemler alındı. Sağlık Bakanlığının tüm uyarıları burada da duyuruldu. Firmalarla sosyal mesafe gözetilerek toplantılar yapıldı. Koronavirüsle ilgili alınması gereken tedbirleri anlattık. 17 günlük tam kapanmada üretim yapan firmalar faaliyetlerine devam edecekler. Valilikten çalışma müsaadeleri vardırlar. Ticaret yapan firmaların bir kısmı evden faaliyetlerini yürütebilirler.”

“ SERBEST BÖLGEDEKİ YABANCI FİRMALARIN YARISI SURİYELİLERDİR”

Mersin serbest bölgesi Doğu Akdeniz’in önemli bir coğrafik noktasında bulunuyor.” Diyen Mum, konuşmasını şöyle sürdürdü:” Konumu da çok özellik arz ediyor. Mersin limanı hemen yanındadır. Kendi limanı vardır. Ulaşım şebekelerine yakın noktadadır. Mersin’in de güçlü bir ulaşım alt yapısı var. Bu avantajlarla birlikte şu anda Mersin serbest bölgesinin şu an tüm alanları tahsil edilmiş durumda. Serbest bölgede toplamda 413 firma faaliyet yapıyor. Bir kısmı yatırımcıdır bir kısmı ise kiracıdır. Yabancı firmaların yarısı Ortadoğu şirketlerinden oluşuyor. Suriye olaylarından sonra bazı büyük firmalar Mersin serbest bölgesine girerek faaliyetlerine buradan devam ettirdiler. Bu çerçevede Mersin serbest bölgede 413 firma faaliyet yürütmektedir ve bu firmalar bünyesinde yaklaşık 10 bin 500 kişi istihdam etmektedir. Hem 413 firmamız ile hemde istihdam edilenlerle hem ilimize hem ülkemize önemli katkıda bulunmaktayız. Yabancı şirketler içerisinde 115 şirketin yaklaşık yarısı Suriyeli şirketlerdir. Suriyeli şirketler savaştan sonra kendilerine en yakın olarak Mersin Serbest bölgeyi tercih ettiler. “

“TALEPLERİMİZ KARŞILANSIN”

Devletten taleplerinin olduğunu ifade eden Mum, “Serbest bölgede bugüne kadar geldiğimiz sürede mevzuat çalışmalarıyla incelemelerimiz vardı. Değerlendirmeler yapılmıştı. Serbest bölgenin kendine göre teşvik ve avantajları vardır. Serbest bölgenin kuruluşundan bugüne kadar geldiğimiz süre içerisinde özelikle üretim firmalarının faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla bu firmalar normalde gelir ve kurumlar vergisini istisna olarak gösteriyorlar. Ve yaptıkları üretimin de asgari % 85’i yurt dışına satma şartıyla da çalıştırdıkları işçilerin ücretlerinden de gelir vergisi istisnası sağlanıyor. Tabi pandemi şartlarının biraz da piyasadaki dengesizliklerin etkileriyle beraber bu oranlarda değişimler olabiliyor. Üretici firmaların da daha az etkilenmeleri açısından bu konuda bizim bakanlığa önerilerimiz oldu. % 85 oranın % 50’ye düşürülmesini önerdik. Geçtiğimiz ay bir Cumhurbaşkanlığı kararı çıkı. 2020 yılı için 85 oranının 80’e düşmesi yönünde bir cumhurbaşkanlığı kararı çıktı. Bu 5 puanlık bir fark da önemli bir fark ama 1-2 yıl daha pandeminin devam edeceği ön görülüyor. Bu nedenlerden dolayı iyileştirme şartlarının mevzuat olarak da vergisel olarak da devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ancak bu şartları sağlamamız halinde firmaların burada başarılı çalışmaları devam edecektir. Çünkü netice itibariyle bu firmalar kendileri istihdam sağlıyorlar. Bunları kesintisiz devam ettirmeleri önemlidir. Bunun devam ettirmesi için de bu desteklerin önemli olduğunu düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir