Ana Sayfa / Manşet / Mersin Orman Müdürü Akduman: “830 personelimizle sadece orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz

Mersin Orman Müdürü Akduman: “830 personelimizle sadece orman yangınlarıyla mücadele ediyoruz

Mersin Orman Genel Müdürlüğü, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla basın toplantısı gerçekleşti. 2021 yılındaki ormancılık faaliyetlerininin anlatıldığı etkinlikte konuşan Mersin Orman Bölge Müdürü Kenan Akduman, Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün Türkiye’de faaliyet gösteren 29 bölge müdürlüğünden bir tanesi olduğunu söyledi.

Mersin OGM’nin, 1924 yılında işletme müdürlüğü olarak faaliyete başladığını anlatanAkduman, “1952 yılından itibaren Orman Bölge Müdürlüğü olarak bu faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Yönetim şemamızda bir bölge müdür yardımcımız, 14 şube müdürlüğümüz, 9 işletme müdürlüğümüz, 83 şefliğimiz var. Mersin OGM olarak toplamda bin 400 personel ile görevlerimizi yürütmekteyiz. Mersin ilimiz orman varlığı itibari ile ülkemizin en şanslı, en avantajlı illerin başında geliyor. Genel yüz ölçümümüzün yüzde 54’ü ormanlık alanla kaplı. Ülkemiz genelinin yüzde 29’unun ormanla kaplı olduğunu düşündüğümüzde aşağı yukarı iki katı bir fazlalık var. 835 bin hektar alana karşılık geliyor bu. Orman varlığımızın yüzde 56’sı bizim nitelikli dediğimiz ormanlarla kaplı. Diğer yüzde 44’lük kısım ise niteliğini artırmaya çalıştığımız boşluk ormanlarımız” Diye konuştu.

80’li yıllardan itibaren yapılan çalışmaların, 2013’ten itibaren envanterin kayıtlı tutulmasından dolayı bilgileri daha sağlıklı olarak verdiklerini söyleyen Akduman, “Son 20 yılda ortalama 195 bin hektar alanda 370 milyar civarında fidan dikildi. Ülkemizde sedir varlığının artırılması çalışmalarının ilk başladığı yer de Mersin’de yer alıyor. Bu çalışmalar neticesinde 100 bin hektar alan yani 1 milyon dekar sedir alanı tekrar ormanlaştırmak suretiyle geleceğe önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Karabucak ormanımız da ülkemizde yapılan ilk ağaçlandırma sahası olması ile birlikte ayrıcalık taşıyor. 1937 yılında devlet eliyle yapılan ilk ağaçlandırma sahası. Biz bir yandan erozyon kontrolü amaçlı çalışma yaparken bir yandan da ormanlarımızın daha sağlıklı, daha sürdürülebilir ve devamlılığını sağlamak için ağaçlandırma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Endüstriyel ağaçlandırma çalışmaları da yapıyoruz. Son yıllarda gerek dünyada gerek ülkemizde yoğun bir şekilde sürdürülen çalışmalarımızdan bir tanesi. Endüstriyel ağaçlandırma çalışmaları zaman zaman gündem oluyor, tartışmalara da neden oluyor. Bunun mantığı ise; nihayetinde dünyada da ülkemizde de böyle olan bir durum var. O da odun hammaddesi bizim vazgeçilmezimiz. Temel unsurlarımızdan bir tanesi. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yeni alanlarda daha fazla hammadde üretmek için ormanlar tesis edilmesi gerekiyor. Gelişmiş ülkeler bu durumu 300 yıl önce çözdüler ama maalesef ülkemizde son 10 yıldır bu tür çalışmalar yapılıyor. Buradaki temel amaç, odun hammaddesi ihtiyacını birim alanda daha fazla artış sağlamak. Biz bir yandan ormanlarımızın nitelikli hale gelmesi için çalışmalar yürütürken bir yandan da özellikle gerçek kişilerin özel ağaçlandırma yoluyla yapılan katkılarını da destekliyoruz” diye konuştu.

“EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ ORMANLARIMIZIN DOĞAL NİTELİKTE OLMASI”

Bir diğer çalışmalarının da özellikle 2012 yılından itibaren genel müdürlük tarafından eylem planı haline getirilen, bu çerçevede 348 yerleşim yerinde 4 bin 600 dekar alanda ormanda doğal olarak yetişen ceviz, badem, zeytin gibi ürünlerin OGM tarafından ağaçlandırılmak suretiyle vatandaşın faydasına sunulan çalışmalar olduğunun altını çizen Akduman, “Bu çerçevede 674 bin meyve veren fidanlar dikmişiz. Bunun dışında 658 bin de aşılama yaptık. Vatandaşlarımız özellikle tercih ettiği ve sahip çıktığı alanlarda biz de zevkle çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Tabii biz bir yandan mevcut ormanlarımızı da artırma faaliyetlerimizi yürütürken, en büyük zenginliğimiz olan doğal ormanlarımızla ilgili faaliyetler yürütmekteyiz. OGM Koruma olarak en yoğun çalışmalarımızı da doğal yollardan oluşan ormanlarımızdadır. Belki ülke olarak orman bağlamında en büyük zenginliğimizde ormanlarımızın doğal nitelikte olması. Bu ormanların sağlıklı bir şekilde devamını sağlamak için de bu faaliyetleri yürütmek durumundayız” ifadelerini kullandı.

“ÇOK SIKIŞIK OLAN FİDANLARIN SEYRELTİLMESİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

Biyolojik ömrünü tamamlamış ormanlarda gençleştirme yapılması ormancılığın olmazsa olmazı olduğunu sözlerine ekleyen Akduman, “Bu çerçevede gençleştirme çalışmaları yapıldı. Gençleştirme alanlarının el verişli olmadığı yerlerde arazi hazırlığı yapmak suretiyle fidan dikimi çalışmalarımız devam etmektedir. Bu gençleştirdiğimiz ormanların tamamında; tüm orman canlılarına da olumlu yönde müdahale etme ihtiyacı oluyor. Bizde buna gerekli bakım ve müdahaleleri yapıyoruz. Çok sıkışık olan fidanların seyreltilmesi çalışmalarımız devam ediyor. Ormanlarda zararlı böceklerin popilasyonunu önlemek amacıyla kuşların çok önemli rol aldığını biliyoruz ve bizde onların doğal yaşamlarına katkı yapmak amacıyla her yıl ortalama4 bin civarında kuş yuvası yapmak suretiyle ormanlara yuvalıklar asıyoruz” diye konuştu.

“2021, HEM BÖLGEMİZ İÇİN HEM DE ÜLKEMİZ İÇİN ÜZÜCÜ BİR YIL OLDU”

OGM olarak, 180 yıldır bir yandan orman varlıklarını artırıp, korurken bir yandan da yaz dönemlerinde orman yangınlarıyla mücadele içerisinde olduklarını vurgulayan Akduman, “Bu anlamda da ciddi bir alt yapı organizasyon çalışmamız var. Biz 830 personelimizle sadece orman yangınlarıyla mücadele etmekteyiz. Tabi orman yangınlarında kurtarıcı rol sudur. Biz de orman yangınlarında su sıkıntı yaşanmaması adına 253 tane su havuzu, su toplama kaynakları ürettik. 2021 yılında da 14 adet havuz oluşturduk ve bunların kapasitesi de 600 ile 2 bin ton arasında. Gerek arazöz su araçlarıyla gerekse de hava araçlarından helikopterlerle etkili olarak faydalandığı kaynaklar. Ortalama 5 kilometre mesafede bu su kaynakları tarafımızdan tahsis edildi. Bu çalışmamızdan yangınla mücadele etkinliği konusunda çok önemli olduğunu biliyoruz. Ormanların yangınlar dolayısıyla tahribini önlemek amacıyla kulelerimizde kamera sistemiyle erken müdahale etmek amacıyla kullanıyoruz. 2021 yılı gerçekten de hem bölgemiz için hem de ülkemiz için üzücü bir yıl oldu. Bu yıl adet miktarında orman yangınlarında Mersin’de bir değişiklik olmadı ama yanan alanlarda sıkıntılar yaşadık. Yangıların yaşandığı günlerde 80-85 kilometre hıza yetişen rüzgarlar maalesef etkili oldu ama bizim tek tesellimiz can kayıplarımızın olmamasıdır” diye belirtti.

“11 FARKLI LOKASYONDA AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLECEK”

Akduman, Türkiye için önemli bir gündem olan ağaçlandırma çalışmalarının, 11 Kasım’da kutlanmaya başlandığını sözlerine ekleyerek, “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü ilan edildi ve biz de ilkini 2019 yılında çok büyük bir coşkuyla Emirler’de kutlamıştık. Bu sene de inşallah yangının da gerçekleştiği Yeşilovacık’ta kutlayacağız. 11 Kasım’da saat 11’de yapacağız. Bu çerçevede ilimizde 11 farklı lokasyonda ağaçlandırma çalışması gerçekleştirilecek ve 100 bin adet fidan toprakla buluşturulması hedefleniyor. Bakanlığımız 2019 yılından itibaren değişik temalarla bunu işliyor. Bu seneki temamız da 84 milyon vatandaşımız için 3’er fidan dikmek suretiyle 2021 yılında toprakla buluşturulması hedefleniyor” şeklinde konuştu.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir