Ana Sayfa / Manşet / Mersin Barosu; Kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor

Mersin Barosu; Kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, Mersin’de öldürülen Raziye Oskay’ın öldürülmesi ve kadına yönelik şiddet olaylarına tepki göstermek amacıyla basın açıklamasında bulundu. Kadın haklarını sürekli olarak korumaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ve yapacaklarını kaydeden Mersin Baro Başkanı Gazi Özdemir, “Biz bundan önceki süreçte olduğu gibi bundan sonraki süreçte de hem Mersin Barosu olarak hem de Kadın Hakları Komisyonu olarak olayın takipçisi olacağız. 

Mersin’de eski erkek arkadaşı tarafından Mersin’de sokak ortasında katledilen Raziye Oskay için Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi basın açıklaması düzenledi. Kadına yönelik şiddetin sürekli artarak devam ettiğini belirten Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Arzu Günay, Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından tutulan kadın cinayetleri istatistiklerine göre son bir yılda 367 kadının, erkekler tarafından öldürüldüğünü ve kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığını kaydederek, “Devletin, kadını koruma yükümlülüğünü yerine getiremediği açık olarak ortadayken, İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararı verilerek, faillerin yeterince ceza almadıkları, iyi hal ve haksız tahrik gibi sebeplerle ceza indiriminden faydalandıkları mağdur karşısında güçlendikleri ve mağdurların mağduriyetinin ikiye katlandığı görülmektedir. Kadın cinayetlerinin büyük çoğunluğunun ateşli silahlarla işlendiği açıkken bireysel silahlanmanın yasaklanmaması bu cinayetlerin en önemli sebeplerindendir. Bunun yanı sıra Türk Ceza Kanunu’nda ısrarlı takibin suç olarak düzenlenmesinin de geciktirilmemesi gerekmektedir. İlimizde işlenen Raziye Oskay cinayeti münferit bir olay olmayıp, 5-6 yıldır baromuz mensubu Av. Işıl Akan tarafından takip edilen olay ve davalar zincirinin devamında gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.

 

“RAZİYE OSKAY UZUN YILLAR TEHDİT EDİLDİ VE KATLEDİLDİ”

Raziye Oskay’ın daha önce defalarca tehdit edildiğini söyleyen Raziye Oskay’ın Avukatı Işıl Akan, “Sabah saatlerinde işe giderken sokak ortasında silahla katledilen Raziye Oskay olayı, diğer tüm kadın cinayetlerinde olduğu gibi ne münferit ne de tesadüfi bir olay değildir. Senelerdir süregelen sistematik tehditler, her türlü taciz ve baskıların sonucudur. Raziye Oskay henüz çocuk yaşlarda tanıştığı ve o tarihten beri de sürekli baskı ve tehditlerine maruz kaldığı, onu ‘çok sevdiğini(!)’ söyleyen adam tarafından katledilmiştir. Kadına yönelik hiçbir şiddetin, ‘sevgi’, ‘aşk’ gibi sözcüklerle yumuşatılamayacağını, hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını bir kez daha üstüne basa basa vurguluyoruz. Raziye Oskay uzun yıllardır baskı, taciz ve tehditler altında her gün ölmekten korkan, her gün işe giderken önünü arkasını kontrol eden, yanına yaklaşan her yabancıya şüphe ve korku ile bakan, kısacık ömrünü hep öldürülme korkusu ile geçiren henüz 24 yaşında gencecik bir kadındır” sözlerini kullandı.

 

“RAZİYE KAÇTIKÇA FAİL TAKİP ETTİ”

Bundan 5 yıl önce, 2017 yılında da aynı kişinin Raziye’nin evine silahla saldırdığını ancak yeteri ceza alamadığını belirten Akan, “Daha önce bu fail kasten adam öldürmeye teşebbüs, silahla tehdit, konut dokunulmazlığını ihlal gibi suçlardan ağır ceza mahkemesinde yargılanmış ve 1,5 ay kadar tutuklu kalmıştır. Dava sonrası da failin tehdit ve benzer eylemleri sürekli devam etmiş; davalar, şikayetler, uzaklaştırma kararları faili durdurmamış ve geçtiğimiz yıllarda Raziye, can korkusu ile son çare olarak izini kaybettirmeye karar vermiş, her türlü telefon vesaire gibi şahsi bilgilerini değiştirerek İstanbul iline yerleşmiş ve orada çalışmaya başlamıştır. Ancak fail bir süre sonra Raziye’yi orada da bulmuş ve iş yerine gidip gelmeye başlamıştır. Bu şahıstan kaçamayacağını anlayan Raziye en azından ailesi ile yaşamak üzere Mersin iline dönüş yapmıştır” ifadelerine yer verdi.

 

“FAİL DAHA ÖNCE HİÇ CAYDIRICI CEZA ALMADI”

Failin daha önce şikayet dosyalarından caydırıcı ceza almadığını kaydeden Akan, “Geçen yıl yani 2021 yılı içinde failin artan eylemleri nedeniyle tarafımızca yeniden şikayetçi olunmuş olup cinsel saldırı şantaj ve tehdit suçlarından halen soruşturması devam eden bir savcılık dosyası daha vardır. Bu dosyada fail adli kontrol şartı ile serbest bırakılmış, serbest kaldıktan sonra uzaklaştırma kararını hep ihlal etmiş, her gün Raziye’nin iş yerine gelmiş, her gün tehdit mesajları atmaya devam etmiştir. Bu vahim durum ve delilleri sunmak sureti ile adli kontrol kararlarına itiraz edip Raziye’nin artık can güvenliği olmadığı yönünde dilekçeler vermişsek de ne yazık ki fail tutuklanmamıştır. Geldiğimiz noktada ise fail hiçbir zaman durmak bilmemiş ve gencecik bir kadını, Raziye’yi sokak ortasında katletmiştir” şeklinde konuştu.

 

“KADIN ÖLÜMLERİ ARTARAK DEVAM EDİYOR”

Henüz Raziye’nin ölümünün üzerinden 12 saat geçmeden İstanbul’da gencecik bir kadın avukatın, Dilara Yıldız’ın da yine silahla katledildiği bilgisini aldıklarını ve kadına yönelik şiddetin sürekli arttığını belirten Akan, “Her gün onlarca kadının şiddete uğrayıp öldürüldüğü bu ülkede, kadına yönelik şiddeti engelleyecek ve azaltacak her mücadele ve her hukuki düzenleme biz kadınların can simididir. Bu nedenle İstanbul Sözleşmesi tartışmaları ve 6284 sayılı yasanın uygulanma pratiği hayati önem arz etmektedir. Bu mücadelede, biz kadınları hukuki olarak geriye götüren hiçbir kararı kabul etmeyecek ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Toplumsal eşitsizliklerin ve kadına yönelik şiddetin sonlandırılması mücadelesi için tek başına yeterli olmasa da İstanbul Sözleşmesi taraf ülkeleri, bireyleri cinsiyet temelli şiddetten korumakla ve adli süreci hızlı işlemekle yükümlü tutmaktadır ve biz kadınlar için çok önemlidir. Bugün ve bundan sonra da kadına yönelik şiddetin engellenmesi, faillerin en yüksek cezaları alması, gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması ve kadınların tüm hukuki kazanımlara sahip çıkması noktasında sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

 

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

Mersin’de kadınlar erkek şiddetine karşı basın açıklaması yaptı

Mersin Kadın Platformu, ülkede artan kadın cinayetlerine, transfobiye, erkek şiddetine ve cezasızlık politikalarına tepki göstererek, ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir