Ana Sayfa / Manşet / Kritik görüşme öncesinde Erdoğan’dan Biden’a S-400 mesajı

Kritik görüşme öncesinde Erdoğan’dan Biden’a S-400 mesajı

4 Haziran’da Brüksel’deki NATO Liderler Zirvesi’nde gerçekleşecek olan kritik görüşmeden önce Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden’a “Rus uzmanlar üzerinden S-400 mesajı gönderdiği” iddia edildi.

ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, Erdoğan ile Biden’ın 14 Haziran’da Brüksel’de yapılacak NATO Liderler Zirvesi’nde gerçekleştirecekleri görüşmenin öncesinde “Türkiye’nin Rus füze uzmanlarını Biden’a sinyal olarak eve gönderdiğini” yazdı.

Selcan Hacıoğlu imzasını taşıyan haberde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Joe Biden arasında Haziran ayının ortasında Brüksel’de yapılacak bir NATO zirvesinin oturum aralarında yapılması planlanan görüşmeden önce gelen bu hamleler Ankara’nın ABD’nin kaygılarının bir unsuru üzerinde uzlaşmaya hazır olduğu mesajını veriyor” denildi.

Washington’ın, Türkiye’den füzelerin eğitimi ve montajına yardımcı olmak için ülkedeki Rus personelin varlığına son verilmesini istediği hatılatılan haberde, Çavuşoğlu’nun, “S-400’ler yüzde 100 bizim kontrolümüz altında olacak. Eğitim için gelen birçok teknisyeni gönderdik. Rus askeri uzmanları Türkiye’de kalmayacak” ifadeleri de hatırlatıldı.

Çavuşoğlu aynı açıklamadaki, Türkiye’nin başka ülkelerin S-400 füzelerini kullanmama çağrılarını reddettiği yönündeki sözleri de aktarıldı.

Bloomberg, bu açıklamaları, “Türkiye, ABD’nin S-400 füzelerini kullanmayın çağrılarını reddetti” şeklinde yorumladı.

Çavuşoğlu’nun, liderler toplantısı öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Washington veya Ankara’da görüşebileceği de belirtildi.

Haberde, Biden ve ABD Kongresi’nin, Washington’un Lockheed Martin Corp dahil Batı askeri yetenekleri hakkında istihbarat toplayabileceğini söylediği Rus S-400 füzelerini satın alması nedeniyle Türkiye’ye sert bir tavır takındığı hatırlatıldı.

ABD’nin, Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası (CAATSA) kapsamında Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in de aralarında olduğu dört kurum yetkilisine “Rusya ile kurulan ilişkiler” nedeniyle uygulanacak yaptırımları 7 Nisan’da yürürlüğe girmişti.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

CHP’li Tuncer, her mahalleye eşit hizmet götüreceklerini söyledi

CHP Mezitli Belediye Başkan Adayı Ahmet Serkan Tuncer, vatandaşlardan 5 yıl boyunca belediyeyi denetlemesini istedi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir