Ana Sayfa / Manşet / İran İsrail gerilimi büyüyor, İran: İsrail nükleer tesisimize saldırdı, intikam alacağız

İran İsrail gerilimi büyüyor, İran: İsrail nükleer tesisimize saldırdı, intikam alacağız

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, dün Natanz nükleer tesisinde gerçekleşen saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu. İran yaşanan olayın kaza değil saldırı olduğunu açıkladı.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, İsfahan eyaletindeki Natanz Nükleer Tesisi’nde dün meydana gelen kazanın “terör eylemi” olduğunu duyurdu.

Saldırıyla ilgili çok sert açıklamalarda bulunan Zarif, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Siyonistler, yaptırımların kaldırılması yolundaki ilerleyişimiz sebebiyle bizden intikam almak istiyor. Buna izin vermeyeceklerini açıkça söylediler. Ancak biz intikamımızı Siyonistlerden alacağız.”

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında Natanz tesisinde büyük bir patlama meydana gelmiş, İran patlamanın sebebinin yüksek ihtimalle sabotaj olduğunu açıklamıştı.

Bir süredir İran’daki nükleer tesislerde benzer şekilde ‘gizemli kazalar’ meydana geliyor. Bu kazalarda sabotaj ihtimali üzerinde duruluyordu.

İsrail, zaman zaman İran’a ve nükleer tesislerine yönelik saldırılar düzenlemekte.

İran’ın nükleer tesisleri

Nükleer enerji üretimi ve kullanımına dair tesislerin yanı sıra, İran’ın askeri açıdan da nükleer faaliyetlerde bulunduğu ifade belirtiliyor.

2015 yılında ABD ve Avrupalı devletlerle yaptığı nükleer anlaşma sonrasında, kendisine yönelik yaptırımların kalkması karşılığında nükleer programını kısıtlamıştı.

Ancak ABD’de Donald Trump yönetiminin iş başına gelmesinin ardından ABD nükleer anlaşmadan çekilmiş, bunun ardından İran da verdiği taahhütleri kademe kademe terk etmişti.

Son dönemde İran, başta Natanz nükleer tesislerinde yaşanan patlama sebebiyle olmak üzere, tekrar nükleer faaliyetleriyle dünya gündemine gelmiş durumda. Patlamaların kaza mı, yoksa ABD-İsrail kaynaklı bir sabotaj mı olduğuna dair iddialar, İran’da olduğu gibi dünyada da önemli bir gündem maddesi niteliğinde.

1950’li yıllarda ABD ve Avrupa’nın desteğiyle İran’da başlayan nükleer program, 1979 yılındaki devrimden sonra hızlanarak sürdürüldü. Rusya’nın da desteğiyle nükleer kapasitesini geliştiren İran 2011 yılında Buşehr’de ilk nükleer enerji santralini açtı.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

GÜNDEM Türkiye BM çalışanları: Yoksulluk sınırında yaşıyoruz, sesimizi duyun

Türkiye BM çalışanları, yoksulluk sınırında yaşadıklarını vurgulayarak diğer ülke çalışanlarından daha az maaş aldıklarını söyledi. ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir