Ana Sayfa / Manşet / İran, ABD’nin müttefikleri karşısında Halep’in doğusundaki üssünü güçlendiriyor

İran, ABD’nin müttefikleri karşısında Halep’in doğusundaki üssünü güçlendiriyor

İran, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Fırat Nehri’nin doğu kıyısındaki mevzileri karşısında, Halep’in doğu kırsalındaki üssüne takviye kuvvet gönderdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından dün yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“İran’a bağlı milisler geçtiğimiz saatlerde, Uluslararası Koalisyon ve SDG’nin Fırat Nehri’nin diğer kıyısındaki nüfuz alanlarının karşısına, el-Hafsa ile Meskene arasında bulunan Habbuba köyündeki bir tepede kurulan yeni üslerine askeri takviyeler gönderdi.”

Kaynakların aktardığına göre söz konusu sevkiyatta Fırat’ın batısından nakledilen silah ve mühimmat ile orta menzilli karadan karaya füzeler bulunuyor.

SOHR’un aktardığına göre bu 20 gün içerisinde gerçekleştirilen ikinci takviye. Ancak bu hamleyle hedefin ne olduğu şimdilik bilinmiyor.

Halep’in doğu kırsalında, Afgan Fatımiyyun Tugayı liderliğindeki İran yanlısı milislerin safları için mali takviye ve silahlandırma operasyonları hızla devam ediyor.

SOHR’un bildirdiğine göre söz konusu milislerin sayısı, Şubat 2021’in başlarındaki silahlandırma hamlelerinin artmasıyla 985’e yükseldi. Meskene es-Sefira, Deyr Hafir ve Halep’in doğusundaki diğer kasaba ve köylerde yoğunlaşan silahlandırmalar ofisler aracılığıyla gerçekleşiyor.

SOHR, Halep’in doğu kırsalında, Suriye rejiminin kontrolü altındaki Meskene’nin batısında ve Fırat Nehri’nin batı kıyısında yer alan Han eş-Şaar köyü yakınlarında Rus ve Suriye rejim güçlerinin ortak askeri nokta kurduğunu bildirdi. Nehrin doğu kıyısında konuşlu SDG güçleri mevzilerinin karşısında yer alan bu ortak askeri noktada ağır araçlar ve düzinelerce askerin olduğu bir komuta merkezi bulunuyor.

SOHR’un bildirdiğine göre bu, İran varlığını sınırlama amacıyla gerçekleştiriliyor. Zirâ Halep’in doğu kırsalında konuşlanan İranlı milisler, Şiilik yoluyla bölge halkını kendine çekmek ve saflarına katmak, bölgedeki aşiret şeyhleri ve ileri gelenlerini de kazanmak için çalışıyor.

Diğer yandan, Halep’in doğusundaki Ayn el-Arab (Kobani) şehri kırsalında Rus ve Türk güçlerinin ortak olduğu yeni bir devriye düzenlendi. Ayn el-Arab’ın doğusundaki Garib köyünden yola çıkan dört Rus ve Türk aracı, aynı köye dönmeden önce Ceyşan, Karamuk, Burtaba, Badik ve bölgenin kırsalındaki diğer köyleri dolaştı.

SOHR, ayın yedisinde Ayn el-Arab’ın batı kırsalında Türk kuvvetleri eşliğinde Rus polisi tarafından yürütülen düzenli bir ortak devriyeyi izlemişti. Rusya’ya ait iki askeri helikopterin eşlik ettiği devriye görevine her iki taraftan sekiz askeri araç katılmıştı. Devriye Türkiye sınırındaki Eşme köyünden hareket etmişti. Carkali Fevkani, Cubne ve Beyadiye köylerinden geçen devriye, Fırat Nehri’nin doğu kıyısındaki Cerablus’un karşısında kalan Ayn el-Arab’ın batı kırsalındaki Zur Mağar köyüne ulaşmış ve görevi burada tamamlamıştı.

Rus kuvvetleri, geçtiğimiz ayın 31’inde de Türk kuvvetleriyle birlikte Ayn el-Arab kırsalında ortak devriye gerçekleştirmişti. Eşme köyünden yola çıkan dört Rus ve Türk aracının bulunduğu devriye, Carkali Fevkani, Karan, Dikmetaş, Buban ve Saftek, köylerinden geçerek Kobani’nin güneyindeki Tel Şair köyüne varmıştı. Ardından başlangıç noktası Eşme köyüne dönmesinin ardından iki Rus helikopterinin eşliğinde Kula, Karakavi Tahtani, Binder, Meşku ve Cubne köylerinden geçmişti.

PAYLAŞIN
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hakkında haber news24

Tekrar kontrol edin

EŞ BAŞKAN SARIYILDIZ – SADECE HAKİKATİN PEŞİNDE KOŞAN GAZETECİLERİN DAİMA YANINDA OLACAĞIZ

Mersin Gazeteciler Cemiyeti yönetimini ağırlayan Eş Başkan Hoşyar Sarıyıldız, demokratik yönetimlerde basının gücü ve etkisinin ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir